1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes povlači model Metris sa američkog tržišta
Mercedes povlači model Metris sa američkog tržišta
5

Mercedes povlači model Metris sa američkog tržišta

249
5
Podelite sa prijateljima:

Dok Mercedes bez ikakvih problema prodaje lagana i teška komercijalna vozila u Evropi, Amerikanci su uvek smatrali da bi takva vozila štetila imidžu njegovih premijum limuzina. Štaviše, kada je nemački proizvođač vozila odlučio da ponudi veliki kombi Sprinter preko bare, zapravo se nije prodavao pod svojom značkom već preko divizija Freightliner i Dodge, koje je Daimler u to vreme posedovao.

Pokazao se relativnim uspehom do te mere da je Mercedes odlučio da proširi ponudu i na manji kombi Metris pre sedam godina. Reč je o vozilu koga Stari kontinent poznaje pod nekoliko različitih oznaka kao što su V Klasa, Vito i Viano, zavisno od konfiguracije, a upravo je objavljena vest da ga nećemo viđati u izložbeno-prodajnim salonima nakon ove godine.


Kako prenose kolege sa sajta Automotive News, nemački gigant trenutno ima dovoljno veliku zalihu da neke primerke „prepravi“ kao one za modelsku godinu 2023, a sa njima će u penziju otići i 2,0-litarski turbobenzinac. On se takođe ugrađivao i u Sprinter, ali kako dizel čini 75% prodaje ovog kombija, Mercedes je odlučio da bude jedina opcija.

Mediji će reći da je Metrisov glavni problem što je bio „ni na nebu ni na zemlji“. Po dimenzijama je bio veći od onih tradicionalnih kompaktnih kombija kao što su Ford Transit Connect i Ram ProMaster City (Fiat Doblo), ali opet manji nego spomenuti Sprinter, Ford Transit i Ram ProMaster (Fiat Ducato). Tokom poslednjih sedam godina je isporučeno tek oko 60 hiljada primeraka, od čega je 80% završilo u flotnoj prodaji, odnosno isporučeno je zvaničnoj američkoj poštanskoj službi U.S. Postal Service.

Sumnjamo da će nekome ova vest teško pasti, a saloni su zapravo izrazili zadovoljstvo. Vlasnik jednog od njih je izjavio da „Metris nije pružao nikakav luksuz i da je bučniji u vožnji od jeftine Toyote“. Takođe je dodao da je nemački gigant bio primoran da ih prodaje s velikim popustima, čime je potencijalni profit bio nepostojeći.


Odluka da se Metris povuče sa američkog tržišta je stigla nedugo nakon što je isto rešenje doneto i u pogledu modela s oznakama A Klase, a priča se da će kupe izdanja modela C i E Klase takođe biti elimisana i zamenjena novim modelom sa imenom CLE, o čemu smo takođe ranije pisali.

Ali, kupci komercijalnih vozila imaju koliko-toliko razloga za zadovoljstvo pošto bi krajem naredne godine mogli da vidimo električni Sprinter.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mercedesovi modeli Vito i Viano nastali su inspirisani uspehom VW modela T – Transporter. VW T prodaje se (bar u Nemackoj) veoma dobro, putnicke varijante nalaze se vrlo visoko na rang listi prodaje. Mercedesova V klasa nije ni ovde tako uspesna, sta je stvarni uzrok tome zahteva vrlo detaljnu analizu. Zbog toga me ni reakcija americkog trzista nije iznenadila, na protiv. Moje misljenje o Mercedesovoj V klasi bilo bi ukratko sledece: – Za komercijalne svrhe vozila bi morala da imaju povecanu visinu tako da unutra moze da se stoji. – Kao putnicko vozilo, miniven, vozila bi morala da budu luksuznije… Pročitaj više »

BB

V-class je skup kao žiška i maksimalno luksuzno opremljena. To vozilo ima prednju vuču a najbolje opremljeni V- class imaju i 4 matic. I nije samo imitirao Transporter, u prvim generacijama to jeste bio VW Transporter sa Mercedes znakom i imao je i VR6 motor od VW. Vito bi bio teretni, Viano malo bolji putnički kombi a V- class maksimalno opremljena luksuzna sprava. Veću visinu nema da bi mogao prići aerodromima na putničke terminale, a za te svrhe se mnooogo koristi. To što u tekstu piše da je veći od Dobla a manji od Sprintera, pa naravno da je tako,… Pročitaj više »

Matija

Kazes V klasa ima prednju vucu? Ta „prednja vuca“ izgleda ovako – ovde je vrijanta 4×4:

comment image

Visina – rekao sam da teretna varijanta treba da ima povecanu visinu. Putnicka varijanta treba da ostane ispod 2 metra jer je to maksimalna dozvoljena visina za garaze putnickih automobila.

moron

Čudno kako Mečka vodi toliko računa o svom imidžu u USA, a u Evropi im za imidž ne smeta veoma jaka veza sa Dačijom.

S mile

🤣 👍