1. Home
  2. Vesti
  3. Za 18,6% opao entuzijazam Kineza za novim vozilima s alternativnim pogonom
Za 18,6% opao entuzijazam Kineza za novim vozilima s alternativnim pogonom
0

Za 18,6% opao entuzijazam Kineza za novim vozilima s alternativnim pogonom

271
0
Podelite sa prijateljima:

Prodajni rezultati vozila koja su poketana upotrebom alternativnih energenata (New Energy Vehicles – NEV) su tokom janaura opali za 18,6% u Kini, nakon što su tamošnje vlasti započele s isplatom podsticaja koji su za 30% manji od onog što je bila praksa pre toga. Ova tvrdnja proizilazi iz podataka o stanju u automobilskoj industriji koji su objavljeni prekjuče.

Prodaja vozila iz segmenta NEV, koji uključuje baterijske modele, dopunjive hibride i automobile s vodoničnim gorivnim ćelijama, je u januaru dostigla 431 hiljadu jedinica, što je bilo dovoljno da se zabeleži rast tražnje u odnosu na lanjsku godinu od 135,8%, proizilazi iz podataka koje objavljuje Asocijacija proizvođača automobila Kine (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM).

S obzirom na smanjene iznose podsticaja, logično je bilo da decembarska tražnja doživi bum, baš kao što je logično da i tražnja padne u januaru, pojasnio je generalni sekretar još jednog industrijskog udruženja. Ono se zove Asocijacija putničkih automobila Kine (China Passenger Car Association – CPCA), dok je izjava ovog čoveka stigla početkom prošle nedelje.

Prošlog decembra je u Kini prodato 518 hiljada primeraka vozila iz klase NEV, što otkriva godišnji rast tražnje od 159,5%.

Kina je postavila ambiciozne ciljeve u promociji vozila iz segmenta NEV, što je sve viđeno kao deo strategije smanjenja zagađenja vazduha, a sada se očigledno veruje da je ideja toliko raširena da na dalje i neće biti potrebni izdašni podsticaji da bi se nastavila. Prodaja na najvećem svetskom automobilskom tržištu je u januaru porasla za 0,9%, kada govorimo o vozilima iz svih kategorija. To znači da je u prvom mesecu ove godine isporučeno 2,53 miliona automobila. To je prvi rast tražnje koji je u Kini registrovan u proteklih osam uzastopnih meseci, navodi CAAM.

Ako ne gledamo samo segment NEV, onda je jasno da se tražnja uvećala zahvaljujući i kineskoj novoj godini i popuštanju drame s nabavkom elektronskih komponenti, naveo je CAAM u izjavi za medije. S druge strane, na negativan način se na prodaju odrazila tekuća zdravstvena kriza, posebno u izvesnim regionima zemlje.

Među deset najpopularnijih marki u Kini se nalazi i američka Tesla koja je isporučila 59.845 primeraka sklopljenih u toj državi. Podatak se odnosi na januar. Ujedno, to je američka marka koja je jedina strana na „top ten“ listi, zahvaljujući zastrašujućoj konkurenciji domaćih brendova gde se ističu Nio, Xpeng Inc.

AutoRepublika

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments