1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda saopštila prve podatke o novoj Fabiji (GALERIJA)
Škoda saopštila prve podatke o novoj Fabiji (GALERIJA)
15

Škoda saopštila prve podatke o novoj Fabiji (GALERIJA)

1.79K
15
Podelite sa prijateljima:

Premijera nove generacije Fabije odigraće se u toku ove godine, ali tačan datum debija još nije poznat. 

Nadolazeća Fabia dobija novu platformu i prelazi na MQB A0 arhitekturu koju koristi čitav niz modela u Volkswagen grupaciji. Kao što smo već i posali, ništa od ozbiljne elektrifikacije, Škoda želi da nova iteracija zadrži pristupačnu cenu.

Fabia mk3 će značajno porasti u odnosu na prethodnika. Biće dugačka 4.107 mm, široka 1.780, visoka 1.460 uz međuosovinsko rastojanje od 2.564 mm. Valja istaći da je razmak između osovina sada veći za 94 mm, što će se posebno pozitivno odraziti za raspoloživ prostor na zadnjoj klupi. Rast modela u svim segmentima je evidentan, pa će tako nova Fabia sa ovim gabaritima biti veličine četvrte generacije Golfa.

Češki hečbek će dobiti i značajno veću zapreminu prtljažnika (+50 l), pa će tako postati lider u segmentu sa čitavih 380 l! To je brojka koja je pre 15-ak godina bila rezervisana za vozila iz C segmenta. Sa preklopljenim zadnjim sedištima, zapremina se penje na 1.190 l. Naravno, najavljeni karavan će ponuditi još više tovarnog prostora, ali informacije o njemu još nisu dostupne.

Kada je reč o paleti motora, činiće je samo benzinci, ali će biti uključeni i agregati sa četiri redno postavljena cilindra. Uvodna pogonska jedinica je 1,0-litarski atmosferski trocilindraš koji isporučuje 65 ks i 95 Nm, i uparen je sa petostepenim manuelnim menjačem. Snažnija varijanta ovog motora dostavlja 80 ks i 95 Nm.

Potom, tu je 1,0-litarsko trocilindraš sa turbo punjačem koji je dostupan u dve konfiguracije. Slabija raspolaže sa 95 ks i 175 Nm, a snaga se na prednje točkove prenosi putem petostepenog ručnog menjača. Snažnije izdanje oslanja se na 110 ks i 200 Nm, može biti upareno sa šestostepenom manuelnom transmisijom ili DSG menjačem.

Kruna ponude biće 1,5-litarski turbo četvorocilindarski agregat odnosno 1,5 TSI. Ova pogonska jedinica nudiće vozaču na raspolaganje 150 ks i 250 Nm i snaga će se na točkove slati putem sedmostepene DSG transmisije. 1,5 TSI opremljen je tehnologijom koja mu omogućava da „ugasi“ dva cilindra kada to nije neophodno, zarad uštede goriva.

Škoda je saopštila i da će nova Fabia dobiti veći rezervoar od 50 l, što je uvećanje od 10 l naspram odlazećeg modela. Navodi se da bi Fabia trebalo da ima autonomiju kretanja od 950 km, mada nije saopšteno na koji se motor tu misli.

Češka marka je potvrdila i da će budući model iz B segmenta koristiti digitalnu instrumentalnu tablu, svetlosne grupe napred i pozadi biće potpuno izvedene u LED tehnologiji,  kao i da će u kabini biti upotrebljeni kvalitetniji materijal naspram nekadašnjeg modela.

Proizvođač iz Mlade Boleslav je očigledno mnogo poradio na novoj generaciji Fabije, uzbuđenje pred premijeru je dodatno poraslo.

AutoRepublika 

(1789)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

To je brojka koja je pre 15-ak godina bila rezervisana za vozila iz C segmenta – pa ovo sada i jeste vozilo C segmenta, upoređeno je sa sa Golfom 4 a on jeste C segment. To što je proizvođač i dalje kategoriše kao B klasa je samo sviranje u instrument. Potpuno besmisleno povećavanje dimenzija.

moron

Dimenzije su impresivne u odnosu na sadašnju fabiju, posebno ovaj rast Wb-a (ali će i takva biti značajno ispod Sandera i još nekih iz B segmenta).
Pozdravljam rast rezervoara (neobično danas).
Tuga je (za kupce škode) da vi danas dobijete fiat pandu sa 70 ks sa menjačem sa 6 stepeni prenosa, a nova fabija će sa tri motora (pa i sa onim od 95 ks) imati menjač sa 5 stepeni prenosa.
A tuga za sve kupce u Srbiji će biti ako nova fabija doživi sudbinu paketiranja za Srbiju kao sadašnja fabija. Kao očerupana kokoška.

BB

Nemoj tako, značajan napredak, čak 4 cilindra je u ponudi, doduše u nekim verzijama…

Slavko

Taj sa 4 cilindra nije bas primer pouzdanosti.

Don

Manje je više! 🤭
Nemoj da vrijedjas, Fiat je uvijek bio ispred , luconosa.🤭

Slavko

Tesko da ce biti lider u segmentu po prtljazniku, koliko znam, i Clio i Sandero imaju vise/veci. Ali svakako da moze biti zanimljiv auto, vredan razmatranja, naravno, zavisno od cene.

Rikošet

Eno Česi su, da ih ne reklamiram, već objavili fotografije zamaskiranog enterijera. Pošto su subjektivni u par riječi ću prepričati šta vozač koji je vozio Fabiu napisa, a to tumačite na svoj način. S vana farovi više nisu oštri kao kod Octavie i Scale već zaobljeni. Gepek je na nivou Golf i unutrašnji prostor je zbog tanjih obloga na nivou Golfa. Najviše ih je iznenadila udobnost, odnosno amortizacija (bolji modeli voženi vjerovatno…) pa zatim zvučna izolacija. Tradiocionalno DSG je teško dozirati pri kretanju i dodavanju gasa pa je kao i do sada neugodan za vožnju na manjem gasu i pri… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
S mile

Resili su da sa ovim izdanjem Fabie kupe kupce sa dodatnih 10cm duzine. Sto i nije lose

Balkanboj

Žene će se obradovati dodatnim cm…

Don

Moraju negdje da nadoknade…

Harambe

Deceniju ipo slusam bajke o skodi, kako je ovo, kako je ono i svaki put kad se vozim u istoj se razocaram. Jednostavno, previse hvalospeva, auto je prosek, sa nesto vise mesta generalno gledajuci. Ne ocekujem ni da ce nova fabia biti bolja od ovog sto sam napisao.

BB

Pa u tome i jeste fazon, kako nešto prosječno, prodati kao nešto posebno. A tu VW marketing bez premca. A kad prodaš skupo nešto kupcu, onda kupac racionališe svoje odluke, neće da prizna kako se za*ebao, već govori kako je bio u pravu, kako je to „tri koplja iznad ostalog smeća“, ubjeđuje druge da se i oni „prosvijetle“. Takve stvari se ne kvare, one se samo “ redovno održavaju“ itd.. https://youtu.be/eihvEOLC6Ro 🤣😂🤣😂

Balkanboj

Da nema ovu masku Škode, već da su 2 „bubrega“, ‘ladno bih rekao da je neki BMW.

Don

Bravo genije,koja umotvorina!

Don

Jebeš auto koje dizel nema!🤗

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don