1. Home
  2. Vesti
  3. Uhapšen „Šveđanin“ koji je Rusima odavao industrijske tajne Scanije
Uhapšen „Šveđanin“ koji je Rusima odavao industrijske tajne Scanije
0

Uhapšen „Šveđanin“ koji je Rusima odavao industrijske tajne Scanije

1.60K
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je otkriven u zlodelu špijunaže, sve se u pravnom smislu završilo veoma brzo za švedskog državljanina koji je po ekspresnom postupku završio u zatvoru na period od tri godine.

Presuda Šveđaninu za kog se navodi da je 47 godina star je doneta nakon što je na sudu ustanovljeno da je odavao industrijske tajne ruskoj strani. Konkretnije, osuđenik je prodavao poverljive informacije koje su se nalazile u posedu proizvođača teških komercijalnih vozila Scanije, i to ruskoj strani. Aktivnost špijunaže je započeta još 2017. godine.

Istažitelji i tužilaštvo su bili ubeđeni da je ista osoba, zaposlenom u ruskoj ambasadi odavala poverljive informacije i iz kompanije Volvo Cars, ali je osuđenik oslobođen ovog dela optužbi. Špijun je na delu uhvaćen početkom 2021. godine kada se sastao s ruskim diplomatom u restoranu u kom je bila zamišljena primpopredaja novčane naknade od 27,8 hiljada švedskih kruna, što u našem novcu iznosi negde oko 2.750 evra.

Sudeći po informacijama koje je javnosti servirala redakcija čuvenog poslovnog lista Automotive News, špijun je nosilac titule doktora nauka, a za račun kompanije Volvo je 2016. i 2017. godine bio angažovan kao konsultant. Potom se u istoj roli pojavio 2018. i 2019. i u Scaniji. Na taj način je doktor nauka dolazio do poverljivih podataka koje je potom prenosio ruskom diplomati preko spoljne memorije, svima nama znane kao USB. Fajlovi memorisani na toj spravici su se odnosili na sačuvane datoteke na ličnim računarima, kao i na fotografije raznih dokumenata. Za sav svoj trud, špijun je dobio novčanu naknadu.

Osuđeni špijun se i dalje zaklinje u čestitost, čak uprkos tome što je uhvaćen na delu i s kovertom u kojoj je bio novac primljen od navodnog ruskog diplomate, a zapravo agenta ruske tajne službe koji je potom proglašen za nepoželjnu osobu u Švedskoj. Doktor nauka je najavio da će uložiti žalbu na presudu suda.

Associated Press je pojasnio da je ime osuđenika Kristijan Dmitrijevski, a koji je predstavljen kao ekspert u oblasti kompjuterskog modeliranja i biofizike. Navodno, pre nego što mu je dodeljeno švedsko državljanstvo, čovek je posedovao ruski pasoš.

AutoRepublika

(1600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments