1. Home
  2. Vesti
  3. U Indiji nije prodat niti jedan nov automobil u aprilu
U Indiji nije prodat niti jedan nov automobil u aprilu
1

U Indiji nije prodat niti jedan nov automobil u aprilu

363
1
Podelite sa prijateljima:

U neka normalna vremena tržište Indije je jedno od najvećih na svetu. U ovoj državi je prošle godine isporučeno 2,96 miliona vozila pa su se tako ispred ovog potkontinenta, našli samo Kina s 21,05 miliona isporuka, Sjedinjene Američke Države  s plasmanom od 16,97 miliona četvorotočkaša i Evropska unija posmatrana u celini, na čijoj teritoriji je otpremljeno 15,34 miliona novih automobila.

Ali naravno danas su neka druga vremena, ona u kojima većina proizvođača stopira proizvodnju, mada mnogi trgovci opstaju tako što nude mogućnost kupovine preko interneta i dostavu vozila na kućnu adresu.

Primera radi, kada je epidemija virusa korone pogodila Kinu, prodaja novih vozila je pala za preko 92% u jednom mesecu. Indijci bi se verovatno zadovoljili i s takvim rezultatom, pošto tokom meseca aprila u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svetu nije prodat nijedan novi automobil.

Radi poređenja, u istom mesecu prošle godine prodato je 247.541 putničkih automobila, 68.680 komercijalnih vozila i čak 1.684.650 vozila na dva i tri točka.

U Indiji je uveden policijski čast još 25. marta, što je onemogućilo svaku dalju proizvodnju i prodaju novila. Takva regulativa će ostati na snazi najkraće do 17. maja, a moguće je da će potrajati i duže.

Prema analizi Indijskog automobilskog zavoda (SIAM), dnevni gubitci iznose oko 306 miliona američkih dolara, a najveći proizvođači na ovom tržištu su kompanije Tata Motors, Mahindra, Maruti-Suzuki, Hyundai, MG Motor i Toyota Kirloskar. U martu je najveći pad zabeležila Mahindra, čije je strmoglavo posrnuće dostiglo čak 90%, dok je tradicionalno najprodavaniji brend Maruti-Suzuki isporučio 48% manje vozila u poređenju sa istim periodom prošle godine.


Proizvođači se naravno ne mogu pomiriti sa takvim rezultatima pa su državnom rukovodstvu uputili reči kritika ali i istovremene molbe da se ukine zabrana proizvodnje. Vreme će pokazati kako će se sve završiti.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, eto, u Japanu u aprilu prodato 270.393 automobila, ali je to za Japan jak loš rezultat.