1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Mini Countryman stiže 2023. godine
Novi Mini Countryman stiže 2023. godine
0

Novi Mini Countryman stiže 2023. godine

193
0
Podelite sa prijateljima:

Najveći model drevne ostrvske marke Mini u vlasništvu nemačke grupacije BMW, krosover Countryman dobija novi naraštaj tokom sledeće godine. Budući model će biti transformisan u kompaktni SUV i biće nuđen u formi lakog i dopunjivog hibrida, tako i u obliku stopostotno bešumnog vozila.

Tada potpuno nov krosover Countryman je predstavljen 2010. godine, a inovativnim se može smatrati zato što je to bio prvi Mini koji je ikada u istoriji izašao iz kanonskih (hečbek) okvira. Vremenom je postao drugi najprodavaniji model u gami, odmah iza klasičnih verzija s troje i petoro vrata.

Ali, istorijski zapisi se ovde neće zaustaviti. Razlog se krije u činjenici da će novajlija porasti u dimenzijama pa će se tako Mini po prvi put naći i vodama kompaktnih vozila. Naravno, budući Countryman će ostati SUV i kao takav će postati najveći Mini ikada. Najave govore o tome da će biti utemeljen na konceptu Urbanaut koji je nedavno predstavljen, a mi vas na njega podsećamo i putem gore izložene ilustracije.

Za razliku od aktuelnog modela koji je dug 4,3 metara, budući Countryman će porasti u dužinu za dvadesetak centimetara, pa će se kao takav nadmetati s modelima kao što su Audi Q3 ili na primer Volvo XC40.

Novajlija s oznakom Countryman će evoluirati i u stilskom smislu, pa će vozilo promovisati isti dizajnerske jezik koji ćemo videti i na novoj generaciji britanskog (nemačkog) heča. Prednja rešetka hladnjaka će biti revidirana, dok će se na stražnjici vozila naći trapezoidne signalne grupe.

Budući kompaktni SUV će biti razvijen na unapređenoj verziji arhitekture FAAR koja je temelj i aktuelne generacije. To znači da će pogonski sklopovi biti iz segmenta blagih (lažnih) hibrida koji rade na naponu od 48 volti, dok će kasnije biti ponuđena i varijanta s čisto električnim pogonom. Opet, po prvi put u istoriji.

Paleta dostupnih benzinaca će počinjati od poznatog turbobenzinca zapremine 1,5 litara sa 134 konjske snage. On će naravno biti mikrohibridizovan u verziji Countryman Cooper. Ukupna snaga modifikacije s ovim indeksom bi trebalo da je na nivou od 170 konjskih snaga i 280 Nm obrtnog momenta.

Najavljena je i ponuda verzije Cooper S. Nju će pokretati dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš. Istovremeno, i ovaj model će računati na lako-hibridnu postavku pogonskog sklopa što će doneti isporuku 215 konjskih snaga uz najviši obrtni moment od 360 Nm. Pride, varijanta s nultim lokalnim emisijama će dobiti motore sa 134 i 255 konjskih snaga, a verovatan je plasman i alternative s prenosom snage na obe osovine (ALL4).

Platforma na kojoj će počivati novi Countryman omogućava ugradnju baterije najmanjeg kapaciteta od 60 kWh. Dakle, smeši se domet s jednim punjenjem baterijskog pakovanja od najviše 450 kilometara.

Nova generacija Minija Countrymana se neće montirati u Holandiji, kao što je slučaj s još uvek aktuelnim krosoverom, već će ga sklapati ruke radnika koji su sreću pronašli u fabrici BMW-a izgrađenoj u Lajpcigu.

Kakav je taj Countryman koji se i dalje nudi, možete pročitati u našem testu.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments