1. Home
  2. Industrija
  3. Kina je pobedila Evropu i SAD u ratu sa baterijama
Kina je pobedila Evropu i SAD u ratu sa baterijama
15

Kina je pobedila Evropu i SAD u ratu sa baterijama

475
15
Podelite sa prijateljima:

Dok Tajvan dominira industrijom mikročipova, Kina je zemlja koja gotovo u potpunosti monopolizuje industriju baterija. To je od vitalnog značaja u ovim vremenima buma i ekspanzije električnih vozila, kako u automobilskoj industriji tako i u industriji mikromobilnosti.

Da bi se tome stalo na kraj, i Evropa i Sjedinjene Države su pokrenule programe aktivacije i osnaživanja za industriju baterija na svojim teritorijama.

Međutim, ništa ne ukazuje na to da će se kineski položaj dominacije mnogo promeniti u ovoj deceniji.

Postoji nekoliko minerala i sirovina potrebnih za proizvodnju litijum-jonske baterije, tehnologije koja trenutno preovlađuje na tržištu.

I, suprotno onome što se možda misli, Kina nije rudarska sila. U stvari, nije ni relevantna. Umesto toga, kontroliše najmanje polovinu snabdevanja svakog koraka potrebnog za pravljenje litijum-jonske baterije.

„Stalne inovacije u istraživanju i razvoju i tehnologiji, velika brzina izgradnje infrastrukture i fabrika, kao i dostupnost radne snage, pomogli su da se formira kompletan lanac od rudarstva i hemije do proizvodnje električnih vozila“, rezimira Albert Li, analitičar u Benchmarku.

Postoji nekoliko regiona u svetu koji izvlače minerale neophodne za proizvodnju baterije: litijum dolazi uglavnom iz Australije, Čilea i Argentine; kobalt se najvećim delom vadi u Demokratskoj Republici Kongo. Kineski nikl čini samo 18 % tržišta.

Jedini materijal koji se uglavnom kopa u Kini je grafit, tačnije 64 % ukupne proizvodnje prirodnog grafita i 66% sintetičkog grafita.

Pa zašto Kina dominira tržištem? Zato što se najveći deo rezultata svega tog rudarenja šalje u azijsku zemlju na preradu. Oko 60 % svetskog litijuma se rafiniše u Kini, uprkos činjenici da je onaj iz Kine samo  13 %. Štaviše, 75 % rudnika kobalta u Kongu je u vlasništvu Kine. Rafinacija i proizvodnja nikl sulfata porasla je na 69 % u Kini.

Prema podacima Benchmarka, ove godine će Kina proizvoditi 70 % svetske proizvodnje baterija. Pored toga, 78 % proizvodnje katoda i 91 % proizvodnje anoda će takođe biti njihova. Ono što najviše upada u oči je da prognoze za 2030. ne ukazuju na smanjenje, već upravo suprotno, uprkos naporima SAD i Evrope da to izbegnu.

Jedan od glavnih ključeva ove situacije bila je odluka kineske vlade da stranim kompanijama oduzme pristup subvencijama namenjenim baterijskoj industriji 2015. godine.

Ovo je praktično učinilo da neke nekineske kompanije ne mogu da se takmiče, izbacujući čak i kompanije sa fabrikama u Kini kao što su LG i Panasonic iz igre.

Godine 2019. ovaj veto je ukinut, ali te 4 godine omogućile su azijskom gigantu da postavi temelje za domen koji sada izgleda nemoguće ugroziti. „Kina je uz pomoć Bele liste preuzela glavne i važne godine od 2015. do 2019.“, potvrđuje Li.

„Počeli su da neguju sopstveni lanac snabdevanja baterijama, a zatim su izgradili snažnu flotu domaćih proizvođača ćelija zajedno sa svim ostalim industrijama vezanim za baterije koje su zajedno napredovale.

Sve ukazuje na to da će Evropa i Sjedinjene Države još dugo zadržati mrvice sektora baterija.

AutoRepublika

(475)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U gornjem izvestaju nedostaje sledeca, veoma vazna informacija: na kineskom tlu nalaze se najveca svetska nalazista tzv. „retkih zemalja“ – grupa hemijskih elemenata koji su neophodni u proizvodnji elektronike i e-motora. Udeo Kine u njihovoj proizvodnji je do 90%. Ono sto Kinu izdize iznad ostalih industrijskih zemalja jeste centralno planiranje. O najvaznijim strateskim odlukama odlucuje kineska vlada a kompletna njihova industrija disciplinovano ispunjava svoje zadatke. Ovakav nacin dugorocnog planiranja i organizacije drustva je mnogo efikasniji i brzi nego Zapadni sistemi gde se svi procesi regulisu kroz trziste i procese demokratije. Regulacija putem ponude i potraznje na trzistu je haoticna jer… Pročitaj više »

Stari Dejan

Izuzetno dobro napisano, svaka čast!

Laki

Bravo junače!

Matija

Zahvaljujem na komplimentima! 🙂

moron

Auh, pa kako će u Evropi planiranom dinamikom da se razvija „zelena agenda“ u auto industriji ako će Kinezi i do kraja ove decenije tako ubedljivo da dominiraju proizvodnjom baterija ?

Vidim ja, vraćamo se mi jednog dana opet da dizel vozila 😊😊😊

Matija

Moguce, o sintetickim gorivima se uveliko govori!
Euforija oko litijuma brzo ce da se zavrsi. 🙂

Garbage

Ne brinte, litija će biti dovoljno, kao i nafte, i plina i ugljena. Kotač se pokrenuo i ne može se više zaustaviti. Svijet ide naprijed i kako bi bilo da danas neki stariji čovijek kuka da nema više lokomotiva parnjača na ugljen, ili da nema više vinilnih ploča (makar su mi uvijek bile draže kazete). Čak i CD i MP3 su izumrli. Baterije su definitivno budućnost i svi proizvođači sviđalo se to nekom ili ne idu u tom smjeru. Čak da u nekom scenariju dođe do nestašice litija – može se koristi i natrij (čitaj BYD je lani već predstavio… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Krivo si shvatio Matiju, ne dizel nego ćete svi jednog dana Nazad u komunizam!! (Sad ide muzička podloga viva comunismo e la Libertas ) hehee

Branko

😂😂😂👍👍👍 Svaka čast Iznogude. Vratimo se nazad na petoljetke…

Iznogud Časni

Dakako 💪💪🤪🤪😘😁

Matija

Vidim diskutuje se o komunizmu. 🙂 Principi rukovodjenja drzavama i njihovim zajednicama, kao sto su EU, USA i Ruska federacija, moraju hitno da se menjaju ukoliko zelimo da sacuvamo planetu Zemlju i kompletnu civilizaciju! Svi ovi sistemi koji su bazirani na samoregulativnom trzistu i otvorenoj demokratiji pokazali su se kao neefikasni, nekreativni i prespori. Primer Nemacke, privredno najjace drzave u EU, je katastrofalan: za 16 godina vladavine Angele Merkel nemacka industrija nije uspela da smanji kolicinu fosilnih goriva, razvoj energetike na bazi vetra i vode sabotiran je sa svih strana narocito od „Zelenih“?! Nemacka je donela odluke o zatvaranju elektrana… Pročitaj više »

moron

Postoji za sve to vrlo jednostavno rešenje, radi stvaranja tih početnih preduslova … „Hardverski reset sistema“ i krećemo ( barem u teoriji ) ponovo od kamenoga doba … A možda i od samih ameba …

Matija

Mogli bi da „porucimo“ jednu kometu kao sto su to uradili dinosaurusi pa su nam ustupili svoje mesto na planeti. 🙂

moron

Nisam mislio na „kometu“ kao osnov ponovnog „hardverskog reseta“ planete Zemlje.

Matija

Znam. Nisam ni ja. „Kometa“ je samo sinonim za nesto ekstremno radikalno sto je potrebno da bi se rukovodeci sistem promenio. Ako ga stave na glasanje svi oni autsajderi – glupi i nesposobni – glasace protiv pa od promene nece biti nista. Demokratija je „Gordijev cvor“, potrebno je nesto izvan njega da ga presece. Bez krvi.