1. Home
  2. Vesti
  3. Anketa ukazuje da Nemci preferiraju manuelne menjače
Anketa ukazuje da Nemci preferiraju manuelne menjače
6

Anketa ukazuje da Nemci preferiraju manuelne menjače

1.33K
6
Podelite sa prijateljima:

Iako se čini da manuelna transmisija polako odlazi u penziju, i dalje postoji potražnja za ovakvim „starim“ menjačima. 

Ako napredak automatskih menjača ne otera „šaltaće“ u istoriju, onda će to definitivno učiniti elektrifikacija, jer u EV modelima nema „mesta“ za ovakav tip transmisije, odnosno nije im ni potreban.

Iako je diskusija automatski ili ručni menjač duga i komplikovana, čini se da je sve više pristalica automatske transmisije. Bar tako izgleda, no poslednji podaci koji stižu iz jedne ankete u Nemačkoj ukazuju na drugačije stavove tamošnjih vozača.

Naime, u studiji u kojoj je učestvovalo 1.062 ispitanika, čak 46% njih je kazalo da preferira manuelni menjač, naspram toga 29% je kazalo da bi izabralo „automatik“, dok je 25% neopredeljeno povodom izbora transmisije.

Jedan od troje ispitanih starosne dobi od 25 do 34 godine birao je manuelni menjač, procenat raste kod anketiranih uzrasta od 35 do 44 godine, jer je tu ovakvu transmisiju biralo 43% ljudi, dok čak 50% onih od 45 do 54 godine radije koristi ručni menjač.

Upitani zašto radije biraju manuelnu transmisiju, odgovori su bili skocentrisani u tri grupacije: niža nabavna cena, veća kontrola nad vozilom i sportskiji užitak u vožnji. Sa druge strane, oni koji žele automatski menjač navode ubodbniju i manje napornu vožnju, kao i lakše startovanje.

AutoRepublika 

(1329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Iskreno, mislim da barem 80% vozača treba da vozi automatik. Posebno žene. Nije diskriminacija, jednostavno lepši pol ne obraća pažnju na rad motora i potrebu da uskladi prenosni odnos u skladu sa situacijom u saobraćaju. Moja žena bi mogla biti primer, jeste sabila preko 400k na putu ali jbga, njoj je to samo prevoz od tačke A do tačke B. Ja s druge strane uživam i u jednom i u drugom tipu menjača. Priznajem da ne mogu tako brzo da izmenim iz prve u drugu pa trecu kao moj steptronic, ali zato na planinskom putu razmišljam bolje od bilo koje… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ja sam za manuelca i cijeli zivot je bio samo manuelni mijenjac.Ali za sledeci auto izgleda necu imati izbora i morace biti automatic,jedino sto jos mogu da biram je da ostanem vjeran benzincu i to ce ostati tako do zadnjeg benzinskog motora koji Renault bude pravio.

Balkanboj

Vidi, i ja sam to isto mislio. Par puta sam i vozio neke automatike ali su to bili stari modeli, iako je jedna kratka vožnja bila i Laguna 3 automatik.
U svakom slučaju, ovaj BMW steptronic je prava stvar. Uči tvoj način vožnje i prilagođava način rada tvom stilu. U to ima i sport mod koji radi odlično 👌. Probaj neki, iznenadićeš se koliko je lepa vožnja sa njim. Kad bude Megan za zamenu uzmi neki 320i steptronic i više nećeš imati želje da voziš išta drugo. Još je RWD (kao i kamion) 😉

BB

To je tačno, ali ostaje pitanje: Za koju cijenu? Ako imaš love, automatik. Ako nisi „pri parama“ manuelac. A manuelac je i dugovječniji i manje troši, dakle ekonomski razlozii su na strani manuelca gušt kpd automatika…

Balkanboj

Ne bih rekao da automatik troši značajno više od manuelnog, ovi moderni su jako efikasni. Tu su negde na par sa potrošnjom iako ostaje činjenica da su skuplji kao opcija i kompleksniji za održavanje.
Plus automatski sada ima i do 10 brzina za razliku od manuelnih 6 (mislim da je neko bio uradio i manuelni sa 7), tako da automatik ima više brzina kojima će držati motor u optimalnom broju obrtaja gde je najmanja potrošnja goriva.

A što se gušta tiče, ja i dalje guštam kad god dohvatim manuelni.

moron

Za grad je svakako daleko lakši automatik (ako već eventualno ne idete biciklom)