1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro premijera električnog Lexusa RZ 450e
Uskoro premijera električnog Lexusa RZ 450e
0

Uskoro premijera električnog Lexusa RZ 450e

322
0
Podelite sa prijateljima:

Lexus je tokom prošle godine na svetskom nivou isporučio 706 hiljada automobila uz rast brojki od 6%. Među njima je samo 260 hiljada hibrida i električnih vozila, ali tražnja raste bržim tempom (plus 10%). Da, da, ako ste zaboravili, plemeniti brend Toyote, već poseduje električni kompaktni krosover na struju i on se zove Lexus UX 300e. Predstavljen je još 2019. godine, ali se ne nudi u svim državama. Planovi uključuju dakako ponudu široke palete električnih vozila prilagođenih „svakom ukusu“, a nju će otvoriti SUV Lexus RZ 450e. 

Debi serijske verzije automobila je predviđen za proleće, ali su Japanci već ovom prilikom u etar pustili prve zvanične fotografije noviteta.

Lexus RZ će zapravo biti premijum verzija narodskog modela zvanog Toyota bZ4X (a može se reći i krosovera zvanog Subaru Solterra). Dakle, karoserija je ista, što se najbolje vidi pri pogledu iz profila, mada je površinska šminka prilagođena korporativnom stilu Lexusa.

Sačuvana je čak i lokacija priključka za dopunu baterijskog pakovanja. Jasno, oba vozila počivaju na identičnoj modularnoj arhitekturi e-TNGA s Mekfersonovim rešenjem na prednjoj osovini uz multilink nazad. Baterije su smeštene ispod poda kabine, dok je upravljanje omogućeno putem žičane veze.

Na tehničke specifikacije ćemo morati da sačekamo do premijere. Originalna Toyota bZ4X poseduje ili prednji pogon (204 ks) ili je on na sva četiri kraja karoserije (218 ks), a oba derivata dolaze s istim pakovanjem litijum-jonskih baterija zapremine 71,4 kWh. Ali, za Lexus RZ je najavljen moćniji pogonski sklop pa će modifikacija s indeksom “450”, doneti mnogo veću konjicu. Na primer, dopunjivi hibrid s oznakom Lexus NX 450h+ raspolaže sa svih 306 konjskih snaga. Elem, pričekajmo proleće kada ćemo saznati sve pojedinosti.

Lexus planira da do 2030. godine poseduje kompletnu gamu električnih vozila različitih klasa, uz ideju da jedino baterijska vozila ostanu u Evropi, Severnoj Americi i Kini. A do 2035. godoine, Lexus bi trebalo da se prešaltuje na električni pogon, i to u celosti.

AutoRepublika

(322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments