1. Home
  2. Vesti
  3. Rekordna kazna izrečena Kubancu za izazivanje sudara ipak smanjena
Rekordna kazna izrečena Kubancu za izazivanje sudara ipak smanjena
0

Rekordna kazna izrečena Kubancu za izazivanje sudara ipak smanjena

1.10K
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko sedmica smo vam preneli zanimljivu vest iz američke savezne države Kolorado gde je čovek po imenu Rodžel Agulera-Mederos osuđen na čak 110 godina zbog izazivanja lančanog sudara. Ovaj dvadesetšestogodišnji imigrant u Ameriku s Kube je upravljao kamionom na autoputu pod brojem 70 pre oko dve godine i prevozio je drvnu građu.

Priznaje da je vozio čak 136 km/h iako je dozvoljena propisana brzina bila 72 km/h, a kada je došla nizbrdica, nije uspeo da pronađe niže brzine na menjaču. Kao rezultat takvog neodgovornog delovanja je „spržio“ kočnice, i izazvao lančani sudar u kom je učestvovalo 28 automobila. Došlo je i do požara u kome su stradale četiri osobe, a još šest je bilo povređeno. Tu priču možete da pročitate ovde.


Prema zakonu Kolorada, Rodželu se sudilo za ubistva pošto je dokazano da, ne samo što je vozio daleko preko propisa i nije umeo da koristi menjač, već nije ni iskoristio nekoliko izlaznih rampi prekrivenih šljunkom koje su izgrađene da uspore kamione baš u ovakvim uslovima.

Nije mu išlo u prilog ni to što je zakon Kolorada takav da se sve tačke optužnice zbrajaju umesto da se presuda izriče na jedinstvenoj osnovi. Na kraju dana je osuđen na čak 110 godina. Sam sudija je rekao da se ne slaže sa njom, ali da je istovremeno morao da prati propisani zakon Kolorada.


Naravno, u današnja vremena gde je sve povezano preko društvenih mreža, nije bilo potrebno da prođe mnogo vremena pre nego što su krenule peticije usmerene na to da kazna bude smanjena, ili da čak bude i potpuno pomilovan.

Za primere su korišćeni mnogi slučajevi gde su izvršena mnogo teža i namerna krivična dela koja su uključivala ubistava i silovanja, a da prestupnik nije dobio ni približno jednako drakonsku kaznu. S druge strane, Rodžel jeste izazvao kobnu nesreću, ali za tako nešto nikako nije postojala namera.

Preko pet miliona osoba je potpisalo peticiju i ona je očigledno dala rezultate. Guverner ove savezne države Džered Polis je odlučio da mu snizi kaznu na deset godine robije, uz mogućnost za takozvani „parole“ posle pet godina (puštanje na uslovnu kaznu – odlazak iz zatvora).

U takvim uslovima Rodžel bi i dalje bio prestupnik i tokom preostalih pet godina, i završio bi ponovo u zatvoru ukoliko napravi neko krivično delo, ali bi bio na slobodi uz mogućnost da pronađe posao.


U zvaničnom obraćanju medijima guverner Polis kaže da se odlučio na ovaj potez iz razloga što, iako je Rodžel odgovoran za smrt četvoro ljudi, nije postojala namera za zlodelo, i da nema logike da ovaj Kubanac izdržava istu kaznu kao ubice i slovatelji koji su planski počinili svoja zlodela.

Takođe se nada da će ovakva odluka naterati vlasti Kolorada i ostalih saveznih država da promene zakon pun pobrojanih nelogičnosti. Rodžel nije baš prošao sa kaznom kakvu je očekivao, ali verujemo da posle svega ipak može da bude zadovoljan.

AutoRepublika

(1095)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments