1. Home
  2. Vesti
  3. Rekordne cene automobila u Americi
Rekordne cene automobila u Americi
0

Rekordne cene automobila u Americi

267
0
Podelite sa prijateljima:

Činilo se da bi epidemija novog korona virusa mogla (ponovo) da sahrani američku automobilsku industriju, i to na sličan način kao što je to recesija učinila pre nekih desetak godina. Tada su nestali mnogi poznati brendovi kao što su Pontiac, Saturn, Hummer i Mercury, a nešto ranije i Plymouth i Oldsmobile. Poslove je izgubilo preko dvadeset miliona stanovnika Amerike, pa smo pomislili da General Motors, Ford i Chrysler čeka još jedna kriza.

Ali, ako su nedavni izveštaji istiniti, dešava se nešto sasvim suprotno, i izložbeno-prodajni saloni kažu da se ne mogu braniti od narudžbi.


Prema pitanju izvora Cox Automotive, u salona se trenutno nalazi oko 25% manje vozila nego što je to bio slučaj u istom periodu protekle godine. Do kraja maja bi brojka mogla da se popne na preko 40%, a gotovo svi veći proizvođači su zabeležili veliki rast prodaje u prvom tromesečju ove godine.

S manjim brojem vozila u salonima i velikom potražnjom, nije iznenađenje ni to što su popusti sada niži za 16% u istom periodu, što znači da kupci troše više novca nego ikada ranije.

General Motors kaže da su kupci kompanije, u proseku potrošili 3.500 američkih dolara više po vozilu u prvom tromesečju ove godine. Ford je takođe imao fantastičan mesec i prosečna prodajna cena njegovih vozila u aprilu je iznosila čak 43.600 najmanjih zelenih novčanica, zahvaljujući velikoj popularnosti pikap kamioneta i terenaca. Kupci se često zadovoljavaju i preostalim zalihama vozila koja više nisu u proizvodnji poput Forda Fusiona i Chevroleta Impale.

Naravno, dok automobilski proizvođači slave, kupci razumljivo nisu baš najsrećniji. Na prvi pogled se čini da bi kupovina polovnjaka možda bila pametnija, ali i njegove cene su dostigle rekordne brojke, i to ide do te mere da često nekoliko godina star primerak, nije značajno jeftiniji od novog.

Za one koji nisu spremni pratiti trendove po pitanju krosovera, izbor je nešto bolji pošto se još uvek može obezbediti dobra kupovina po pitanju kompaktnih ili gradskih automobila.

Koliko dugo će visoke cene opstati? Pa ako je verovati prvoj osobi General Motorsa, gospođi Meri Bari, ona smatra da će nedavni problemi sa izradom čipova potrajati sve do naredne godine, što znači da, ako ste se odlučili za kupovinu novog automobila, možda je najbolje da se zadovoljite svojim sadašnjim vozilom još barem nekih godinu dana…

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments