1. Home
  2. Vesti
  3. Norvežani zaboravili na SUS automobile
Norvežani zaboravili na SUS automobile
9

Norvežani zaboravili na SUS automobile

1.10K
9
Podelite sa prijateljima:

Barometar za 2021. godinu ukazuje na apsolutnu dominaciju EV segmenta u ovoj zemlji. 

Na krajnjem severu Evrope tokom prethodne godine prodato je 176.276 novih automobila, što je ujedno i novi rekord u Norveškoj. Tako je ostvaren rast od 25% naspram 2020. godine. Naravno, ovakav rast se vrlo lako može objasniti… Iako većina Evrope grca zbog krize oko mikročipova, svi proizvođači dali su prednost električnim vozilima pri proizvodnji, pa se za takve automobile ne čeka vrlo dugo kao što je slučaj sa SUS braćom.

Otud i ovakav veliki rast prodaje u skandinavskoj državi, uprkos sveopštoj krizi na Starom kontinentu. S druge strane, zbog ogromnih poreza za vozila sa termičkim motorima, norveški kupci se masovno okreću EV modelima i plug-in hibridima.

U 2021. godini baterijski automobili imali su učešće u prodaji od 65%, sa čak 113.715 jedinica! Najpopularniji model u Norveškoj bio je Teslin Model 3 sa 12.058 registracija, dok je iza njega Toyota RAV4 PHEV uz 8.928 dostavljenih primeraka. Ujedno, ovo je i jedini četvorotočkaš u Top 10 koji koristi i SUS agregat. Društvo im među najbolje plasiranima čine Tesla Model Y, Volvo XC40 Recharge, Ford Mustang Mach-E, Audi e-tron, Skoda Enyaq iV, Nissan Leaf kao i Polestar 2.

Što se tiče zasebnih brendova, Tesla je na prvoj poziciji sa 20.397 prodatih automobila, a iza njega je Volkswagen uz 16.926 registracija. Slede ih: Toyota (15.807), Volvo (13.707), BMW (11.119), Audi (10.355), Škoda (9.856), Ford (9.400), Mercedes-Benz (9.001) i Hyundai (8.667)…

Klasični hibridi imali su udeo u prodaji od 6,4% (računajući i hibride koji koriste dizel motore). Tako su na benzinci i dizelaši spali na minijaturno učešće na tržištu od svega 4,2% za benzince i 4% za dizelaše.

Podsećamo, Norveška planira da 2025. godine u potpunosti zabrani prodaju SUS automobila.

AutoRepublika 

(1099)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eto, RAV4 Plug-in je na drugom mestu …Šta reći, osim – bravo. Za sistem poreza i podsticaja 🙂

S mile

Bogata država, pa daje subvencije, a sa druge strane digne troškove posedovanja SUSa. Videćemo do kad ce tako biti

Goran Jurkovic

Dragi moj morone rav4p je trenutno najbolji auto koji možeš kupiti. Naravno nije jeftin. Ali ako si ga možeš uzeti uz pomoć države zašto ne.
Tesla nije loš auto ali po meni nije za obitelj i nije kao prvi auto.
Ja cijenim novce koje sam zaradio da se kockam njima i kupim Teslu.
Kao drugi ili treći auto ako neznan kuda ću sa parama zašto ne.
Evo recimo razmišljam o tome kako bih kroz 5 godina mogao uzeti Tesla plaid ako se nešto ne okrene jako. Ili možda Teslu 2 za po gradu.

Goran Jurkovic

Inače imaj na umu da su uzeli vjerojatno sve Toyote rav4 plugin koje su proizvedene za europsko tržište i da je prodaja limitirana proizvodnjom a ne traznjom

DUDE

Lako je tudjim k…m koprive mlatiti.
Drzavne subvencije su tolike da bi samo lud covek kupio auto sa SUS motorom, kad vec moze elektrik, za iste pare.

Iznogud Časni

Nameti na sus su toliki da opterećuju normalan život.

Cuore sportivo

Dajdza mi gore zivi… Inace to su najispraniji mozgovi u evropi. Totalni idioti. To djetetu da jednom sedmično red cokolade npr. Cokolade im smece. Moras u svwdsku otic ak hos da jedes nesto slatko. Itd itd. Gamad

Iznogud Časni

Tacno tako. Djeluju mi kao zamorci. Jedan veliki ljudski eksperiment. Nema to veze sa životom .

Iznogud Časni

Kamo sreće da ta ludost ostane gore kod tih zamoraca. Nažalost, oni su napravljeni za primjer dildo propagandi kojoj podilaze svi a AR se posebno u tome trudi. Ruka ruku mije.
Pljuc, pljuc