1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen Beetle RSi – “Superbuba“
Zanimljivost dana: Volkswagen Beetle RSi – “Superbuba“

Zanimljivost dana: Volkswagen Beetle RSi – “Superbuba“

492
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje nove generacije “bube“ 1997. godine je bio izuzetno bitan momenat za Volkswagen. Jedan od najpopularnijih automobila u istoriji je dobio svoju novu verziju (iako se klasični model proizvodio u Meksiku sve do 2003. godine), a posebna popularnost je vladala među ženskim kupcima.

Nemci su želeli da privuku i muškarce pa je na Salonu automobila u Detroitu 1999. godine svetlost dana ugledao RSi koncept. Posle veoma obećavajuće premijere, Volkswagen je odobrio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju dve godine kasnije.

Na prvi pogled je jasno da se ne radi o samo još jednoj “bubi“ koju voze navijačice u srednjoj školi. Poveći branici, dva spojlera i dvostruki završeci izduvnih cevi su učinili da RSi deluje kao serijski model trkača iz New Beetle Cup. Tu su bile i 18-inčne felne, nova sportska sedišta i više materijala od ugljeničnih vlakana da bi se zadržala niska težina.

Serijska proizvodnja je limitirana na samo 250 primeraka uz već predstavljeni koncept. Prvi serijski primerak je proizveden za Ferdinanda Pieha, a znajući njegovu opsesiju sa plavom bojom, ovaj model je jedini koji nije u sivoj boji. RSi je pokretao VR6 motor zapremine 3,2 litra koji je razvijao 222 ks i 320 Nm obrtnog momenta. Šestostepeni manuelni menjač je preuzet iz Audija TT, a 4Motion pogon na sva četiri točka iz ostalih modela kompanije.   

Prema fabričkim podacima ovaj sportista može da ubrza do 100 km/h za 6,4 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 222 km/h. Kasniji testovi će pokazati da je on u stanju da dostigne i 240 km/h, ali pravu snagu pokazuje agresivnom vožnjom na stazama gde je jednako brz i zabavan kao i mnogo hvaljeni Volkswagen Golf R32.

I pored svih pohvala, cena od 55.000 evra se činila prevelikom i kada je proizvodnja okončana 2003. godine u salonima je i dalje postojao veliki broj neprodatih primeraka koji će tu ostati dodatnih nekoliko godina. Do današnjeg dana RSi je najekstremnija serijska verzija “bube“ i već sada na listi vrednih budućih klasika.   

Zoran Tomasović

(492)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments