1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedesovi EV modeli će od 2024. godine biti dostupni sa solarnim pločama na krovu
Mercedesovi EV modeli će od 2024. godine biti dostupni sa solarnim pločama na krovu
5

Mercedesovi EV modeli će od 2024. godine biti dostupni sa solarnim pločama na krovu

333
5
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka potvrdila je da će ugrađivati solarne ploče u krov električnih vozila zarad dopunjavanja baterije uz pomoć energije Sunca. 

Tehnički direktor Mercedesa, Markus Šefer, kazao je tokom prezentacije konceptualnog modela EQXX da će budući baterijski modeli sa znakom trokrake zvezde imati pomenute ploče, što bi trebalo da pomogne sa uvećanjem dometa.

Brend iz Štutgarta navodi da je na navedeno konceptu moguće uz pomoć solarnih ploča uvećati autonomiju kretanja na dnevnom nivou za maksimalnih 25 km. Energija sakupljena ovim putem šaljem se u posebne baterije (sačinjene od litijuma, gvožđa i fosfata) i odatle se napaja klima uređaj, zatim informativno-zabavni sistem, kao i svetla u kabini.

Na taj način se rasterećuje glavna baterija čiji je primarni cilj isporuka energije za pokretanje točkova. Šefer je potvrdio da Mercedes zajedno sa partnerima unapređuje ovakve solarne ploče, koje bi trebalo uskoro da se nađu u ponudi na serijskim automobilima. „Verovatno već 2024. godine će biti moguće kupiti Mercedes sa solarnim krovom“, istakao je Markus Šefer.

Nekoliko novih tehnoloških proboja koje je nemački brend predstavio na Vision EQXX trebalo bi da nađe put do serijske proizvodnje. Takav je slučaj sa baterijom od 900 V koja ima isti kapacitet od 100 kWh kao i ona kod recimo modela EQS 450+. No, baterija kod koncepta je 50% manjih gabarita, a ujedno ima i za 30% manju masu!

Što se tiče solarnih ploča u krovu, o takvoj opciji priča se već neko vreme kod električnih vozila, jer se to vidi kao odličan način za uvećavanje dometa vozila. Hyundai već nudi tu opciju kod svog EV asa Ioniqa 5.

No, kod Ioniqa 5 solarne ploče u stanju su da dodaju skromnih 5-6 km dometa na dnevnom nivou. U Hyundaiju navode da ukoliko se ovaj EV vozi u sunčanim oblastima, kakve su npr. primorske zemlje, može se računati na do 2.000 km na godišnjem nivou obezbeđenih uz pomoć ovog solarnog krova.

AutoRepublika 

(333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Dobro su se setili. Kao da je neka egzatna nauka. Da su ovo na phev stavili ne bi morali ni uticnicu za punjenje.

Goran Jurkovic

Prius je to imao 2010 godine i pokazalo se kao promašaj.

Mile

I tehnologija od 2010. Godine nije napredovala.
Slazem se da malo moze da dopuni ali kada bi se ovakvi sistemi stavljali na yaris ili aygo za gradsku voznju bi bili potpuno autonomni a to nikome ne odgovara, da ne mora da se puni na uticnicu, da se sipa gorivo,..

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mile
Mile

Kao i sijalice kada su izumeli i videli da ima prevelik broj radnih sati odnosno da dugo traje, pa su se dogovorili da vek sijalice bude 1000 ili 5000 sati, kome to odgovara samo malom procentu bogatih da bi se trosili, tako i ovo, nikome ne odgovara da auto ne mora da se dopunjuje na javnim punjacima.

Goran Jurkovic

Možda postoje solarne ćelije koje imaju normalnu efikasnost ali ih drže negdje u ladici a nama prodaju smeće.
Tu se slažem sa tobom. No ove solarne ćelije koje danas imaju nemaju baš smisla na autu jer ćeš dobiti 3km dnevno range.