1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Honda Civic Type R sa 520 ks i pogonom na sve točkove (Video)
Honda Civic Type R sa 520 ks i pogonom na sve točkove (Video)

Honda Civic Type R sa 520 ks i pogonom na sve točkove (Video)

770
0
Podelite sa prijateljima:

Ako ste mislili da je Type R maksimum koji se može izvući iz Honde Civic, možda vam ova priča bude posebno zanimljiva. Ovaj kompaktni sportski hedžbek je oduvek bio najatraktivniji primerak u segmentu, čiji je futuristički i agresivan dizajn izazivao različite emocije u javnosti.

Uz dodatak mehaničkog VTEC sistema, dvolitarski, četvorocilindarski turbo benzinski motor koji koristi Civic Type R, je dobio preko 300 konjskih snaga. Pored toga, agregat se rado zavrti i na više od 6.000 obrtaja.

Uprkos tome, nekima će za pravu zabavu nedostajati sistem pogona na sve točkove koji bi omogućio da se sav potencijal motora ispolji na još bolji način. Sada izgleda da takva mogućnost nikada nije bila bliža realnosti, i to ne zato što je Honda rešila da tržištu podari takvu verziju, već zahvaljujući kompaniji Orbis.

Ono što je Orbis uradio odnosi se na zamenu serije mehaničkih komponenti, poput vratila za transmisiju, diferencijala, komponenti kočnog sistema. Umesto njih, postavljen je integrisan sistem koji obuhvata glavčinu točka, kočnice, kao i elektromotor u svakom točku, tako da je omogućena isporuka dodatne snage na svakom pojedinačnom točku do 100 “grla”.

Pritom iz Orbisa navode da je prirast mase nastao zahvaljujući primeni ovog rešenja skoro potptuno neprimetan. Upravo suprotno jer je odstranjivanjem pomenutih sklopova, Civic izgubio skoro deset kilograma. Primena aluminijuma i drugih lakih materijala je takođe odigrala svoju ulogu.

Ipak, da bi električni sistem imao energiju neophodnu za funkcionisanje, baterijske jedinice iz Toyote Prius su smeštene u prtljažniku, a na taj način, ovako koncipirani Civic, sveukupno, je teži za oko 80 kilograma.

Povećanje mase koje smo naveli svoje opravdanje pronalazi u činjenicama da konkretan primerak Civica poseduje više od 520 konjskih snaga, pogon na svim točkovima, unapređen i efikasniji kočni sistem, ali i svu ekološku podobnost.

U ovom trenutku, specijalno modifikovani Civic je još uvek na nivou koncepta a ukoliko publika iskaže interesovanje, možda japanski proizvođač i odluči da ovu verziju doda na već postojeću gamu kompaktnog hedžbeka.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(770)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments