1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Peugeot 408 Plug-in GT/180 KS
AR test: Peugeot 408 Plug-in GT/180 KS
75

AR test: Peugeot 408 Plug-in GT/180 KS

1.71K
75
Podelite sa prijateljima:

Sve u jednom

Novi 408 zbunjuje svojim izgledom i namenom! Nešto između krosovera, kupea i berline s petoro vrata, ovaj Peugeot teško je svrstati u bilo koju od postojećih kategorija.

„Mais comment elle est belle“ (u prevodu „ma kako je lepa“, jer je automobil imenica ženskog roda u francuskom jeziku), uzvik je divljenja koji sam mogao čuti svaki put kada sam se negde zaustavio s novom 408-icom, počevši od čuvene Place de Vendome (krcata poznatim zlatarama i markama tipa Bvlgari, Cartier, Chaumet, Chanel, Dior…), gde bogate klijente iz celog sveta čekaju privatni vozači najluksuznijh limuzina.

E da, ukoliko je njih uspeo da impresionira ovaj Peugeot 408 kako ne bi običnu francusku raju, posebno u ovoj nestvarnoj zeleno/plavoj boji, nalik na veliki vilinski konjic koji blista na Suncu! Jesu ga bogami ulickali u pres voznom parku, prosto me srce zabolelo kada sam ga za potrebe testiranja par dana kasnije provozao prašnjavim zemljanim putevima kroz duboku travu.

Šta reči u vezi dizajna? Možda samo da Peugeot u poslednje vreme ima veoma uspešne kreacije, pomalo nesvakidašnje, ali svakako drage oku! Ni 408 nije izuzetak, te ga opet s velikim nestprljenjem uzoh na jednosedmičnu test vožnju. Posebno jer sam ovoga puta tražio znatno snažniju verziju, da ne kažem interesantniju od prethodno vožene (1.2 Pure Tech/130), odnosno hibridnu sa spoljašnjim punjenjem od 180 ks.

Pre priče o agregatu malo glasnog razmišljanja na temu šta je zapravo 408 i kom segmentu pripada? U poslednjih desetak godina navikli smo se na neke nove žanrove, podkategorije, čak i u okviru same grupacije PSA, to jest Stellantisa, gde pre svega mislim na Citroen C5 X, koji bi se na izvestan način mogao porediti s ovim Peugeotom.

U opštim crtama ovde imamo posla s jednim kupeom s petoro vrata od bezmao 4,7 metara dužine, povišenim od tla za 5 cm u poređenju s manjim nazvanim 308, na čijoj je platformi postavljen. Dobro a zašto 408 pitate? Broj koji ga prirodno pozicionira iznad 308, ali se u priču umešala i „kineska veza“!?

Naime, 2010. godine u Evropi model 407 ustupio je mesto prvoj generaciji 508, ali za kinesko tržište u katalogu i dalje postoji model 408, koji se ubacio između 308 i 508. Kineski 408 je zapravo 308 sedan, odnosno verzija s trovolumenskom karoserijom i klasičnim prtljažnikom, za potrebe lokalnog tržišta. No kako Kina odavno nije više „druga liga“, za ovo tržište sada su namenjeni samo noviteti, te će tako novi 408 zameniti tamošnji, što će reći da Peugeot pored evropskog cilja i na ogromno azijsko tržište!

U poređenju s postojećom gamom, 408 je veći za 6 cm od 308 SW (karavan), odnosno isto toliko je kraći od limuzine 508. Njegova silueta je međutim unikatna, ne liči ni na jedan od postojećih modela kuće. Rekao bih pravi „švajcarski nožic“, s brojnim praktičnim rešenjima, računajući i izdašan unutrašnji prostor, tako da je za očekivati da će preoteti deo klijenata zainteresovanih za 308 SW i 3008!

Ne nisam pogrešio kada sam naveo 3008, jer 408 ima klirens od bezmalo 19 cm, tako da se može nadmetati i sa SUV modelima! Što se tiče ostalih estetskih detalja spomenimo proširen trag točkova zbog kojih su proširena i „krila“, na voženom završnom nivou GT njihov obod je od crne plastike.

Izuzmemo li vetrobransko staklo, poklopac motora, prednja vrata i svetlosnu grupu, koji su  preuzeti iz modela 308, svi ostali elementi karoserije su drugačiji. Kao i prošli put i sada su me oštri uglovi u izvesnoj meri podsetili na stil famoznog Lamburginija Urusa, posebno kada se radi o krovnom spojleru, gde par „mačijih ušiju“ poboljšavaju aerodinamiku i ujedno skrivaju šarke petih vrata.

Prednji deo poseduje dakle brojne elemente sadašnjeg 308, s LED dnevnim svetlima u obliku očnjaka, koji se spuštaju sve do branika, ali ovde je maska uvek u boji karoserije. Disktutabilan je zadnji deo, gde pre svega mislim na ogroman branik od crne brut plastike. Deluje neskladno, osim što je praktičan (otporan na kontakte s drugim vozilima), zaista ne vidim šta je bio cilj dizajnera!

Meni lično nije nimalo zasmetao, naprotiv, nije lako da sačuvate branike u boji karoserije u gradu gde se mnogi vozači parkiraju „na dodir“! Bilo kako bilo, ovaj Peugeot deluje znatno privlačnije uživo nego li na fotografijama, posebno kada je obuven u“ felne“ koje idu i do 20 cola („samo“ 19 na voženom), plus u nekoj od atraktivnih boja kao što je voženi.

Još jednom treba naglasiti de je ovaj 408 bio gotovo unikatan na ulicama Pariza, te je kao takav posve prirodno privukao dužnu pažnju svojim nesvakidašnjim formama i stilom.

I -Cockpit kao zaštitni znak

Već po otvaranju vrata svima je jasno da smo u jednom Peugeotu, kao i kod mnogih drugih proizvođača stil enterijera je prepoznatljiv i deli ga više modela kuće. U prevodu, takozvani „i-Cockpit“, je postao nezaobilazan, iako je ovde donekle drugačiji u poređenju s modelima 208, 2008, 508, 3008 i 5008!

Naravno da su pojedini elementi, kao što je mini upravljač i pogled na instrument tablu preko njega, zadržani, no komandna tabla ovde je još orginalnija, kompletnija, s dvostrukim centralnim ekranom. Ko je imao priliku smestiti se u 308 primetiće da je gotovo identična, enterijer je dakle maksimalno „digitalizovan“, te se pored centralnog ekrana od 10 inča srećemo s još jednim manjim, nakalemljenim odmah ispod.

Služi istoj svrsi kao i klasični tasteri, ali se izborom pojedinih funkcija ulazi u „meni“, te vrše razna podešavanja i reglaže. Primera radi, ukoliko se dodirne komanda za sedišta, na ekranu iznad pojavi se njihova slika, te se ulazi u podmemoriju za izbor raznih vrsta masaže i grejanja.

U početku sve deluje komplikovano i zbunjunjuće, neophodno je vremena da bi se upoznalo sa svim funkcijama. Inače glavni ekran za multimedijalni sistem je kao kod smartfona, moguće je zumirati sliku ili „listati“ stranice prstom.

Mlađi vozači koji se ne „skidaju“ sa telefona biće oduševljeni, sve je moderno i atraktivno, inforamacija ima „k’o šaše“. Pojedine funkcije se iz sigurnosnih razloga ne mogu izabrati u vožnji (dostupne isključivo u stanju mirovanja), kao što je recimo izbor grafike i boja na instrument tabli. Dragi Bože šta se sve tu može pronaći, no ukoliko očekujete i nekakvu imitaciju klasičnih instrumenata, bićete razočarani.

Treba reći da se i ovde mogu izabrati instrumenti u takozvanoj tehnologiji 3D, koji su dopunjeni određenim funkcijama vezanim za hibridno funkcionisanje, kao u slučaju voženog modela. Dakle i ovoga puta na parkingu u fabrici Poissy, nedaleko od Pariza, dočekao me je jedan makimalno ulickan primerak, u najvišem završnom nivou GT.

Enterijer krase veoma dobra kožna sedišta sa svim električnim podešavanjima (opcija), no i dalje je neophodno tražiti kompromise kako mali upravljač nebi zaklonio instrument tablu. Sva sreća te ima ogromnu amplitudu podešavanja, verujem da ga čak i jedan košarkaški centar može spustiti dovoljno nisko. Za nas kompaktne, da ne kažem male, za pohvalu je globalno uzevši, povišena poziciji i pristup radnom mestu, sedište se automatski pomeri unazad.

Pogled ka napred je dobar, ne i unazad kroz malo i zakošeno staklo ne vidi se bog zna šta. Prilikom parkiranja mora se osloniti na senzore! Unutrašnjost kod modela 408 je evidentno prostranija nego li kod heča po imenu 308, što se pre svega ogleda na zadnjoj klupi!

Osim što je ovaj kupe/krosover duži za čitavih 32 santimetra, ima i produženo međuosovinsko rastojanje za 21 cm (2,89 m), od čega najviše imaju koristi kolena putnika pozadi. Moj „kopilot“ od 1,82 m visine, koji je podesio vozačevo sedište po meri, kolenima nije dodirivao naslon istog kada se smestio iza.

Uz to, opet usled povišenog odstojanja od tla, ulazak/izlazak iz vozila je jednostavniji nego kod modela 308 i 508, koji ruku na srce i nisu neke reference na ovom polju, naprotiv! Ukratko, onima kojima je unutrašnji prostor važna stavka, računajući i prtljažnik, neće biti razočarani, posebno jer su ovde predviđena praktična peta vrata s električnom asistencijom, na kojima je s unutrašnje strane integrisan pokrivač.

Treba ipak precizirati da je kod voženog hibrida osetno manji, to jest plići, a sve zbog baterije u dnu. Umesto „lepih“ 536 lit, kod verzije sa SUS motorom, ovde je sveden na 470 lit! U vezi enterijera još par zapažanja, kvalitet fabrikacije mi deluje na očekivanom nivou, ne i izbor pojedine plastike.

Konzola između sedišta je na dva nivoa, na višem delu gde se nalazi sklopka automatskog menjača EAT8, plastika je metalizirana, osim što ne deluje dovoljno prestižno, odsjaj Sunca zna da zaslepi vozača! Praktični aspekt enterijera zaslužuje pohvale, svi putni „rekviziti“ mogu se uredno odložiti u više prostranih boksova i udubljenja. Ovo važi i za putnike pozadi, gde pronađoh izduve za topli/hladni vazduh, naslon za laktove u srednjem delu s udubljenjima za limenke, kao i dva USB priključka.

Puna kapa

Opšte je poznata stvar da Peugeotu, kao i ostalim brendovima bivše grupacije PSA, nedostaju pogonske jedinice. Jednostavno mnogi proizvođači našli su se u „raskoraku“, u nemogućnosti da ispune zadate norme o količini štetnih izduvnih gasova jednostavno su ukinuli pojedine postojeće agregate, pre nego li su razvili nove, ekološki prihvatljive!

Podsećanja radi, benzinski 1.6 PureTech i 2.0 BlueHDi su ukinuti, tako da se ovaj lepi kupe/SUV mora zadovoljiti trocilindarskim s indeksom 1.2 PureTech/130, odnosno dvema hibridnim verzijama od 180 i 225 ks! Kod pojedinih modela grupacije još uvek se ugrađuje mali 1.5 BlueHDi/130 (pronalazimo ga i kod novog bratskog modela po imenu Alfa Romeo Tonale), nažalost ne i u 408-ici, koji se mora zadovoljiti slabijim s oznakom 1.6 PHEV od 180 ks (360 Nm), dostupnim odnedavno.

 

Naime, proizvođač želi ubediti kupce kako je ovaj hibrid snažan kao i bivši dizel 2.0 BlueHDi, te da u proseku „konzumira“ isto kao ovaj. Hmmm, podjednako snažan da, ali potrošnja hibrida, pre svega u vožnji na autoputu, osetno je veća! Usput je zaboravio spomenuti kako je PHEV više hiljada evra skuplji, i za razliku od dizela njegova pouzdanost i dugovečnost je trenutno nepoznata…

No krenimo redom, to jest od tog novog hibridnog „sklopa“, koji se od sada može poručiti i kod ostalih modela grupacije, čime je popunjena „rupa“ između slabašnog 1.2 PureTech/130  i snažnijeg 1.6 PHEV-a od 225 ks. Za neupućene samo napomena kako ima već par godina kako je poslednji navedeni u ponudi, zajedno s još snažnijom verzijom od 300 ks, s dva elektromotora.

Stellantis je tako proširio ponudu naniže, što je iskreno govoreći dobra vest, jer osim što je jeftiniji za bezmalo 2.000 evra, slabiji nema na čemu da pozavidi jačem! Jednostavno radi se o istim pogonskim jedinicima, kod obe verzije pronalazimo elektromotor od 110 ks (320 Nm), koji napaja baterija isto tako identičnog kapaciteta od 12,4 KWh.

Električni motor smešten je odmah pored dobro poznatog motora SUS s indeksom 1.6 PureTech, kome je snaga za ovu priliku smanjena sa 180 na 150 ks, ali je maksimalni obrtni moment od 250 Nm ostao neizmenjen. Samim tim perfomanse su gotovo identične, slabijem treba samo 0,3 sekundi više do 100 km/h (8,1 sekudni) i razvija maksimalnu brzinu od 225 km/h, što je za samo 8 km/h manje.

Peugeot je dakle u pravu kada trvrdi da ovaj hibrid u dobroj meri može da zameni dizel od 2 litre, perfomanse su čak i bolje, dok je u svakodnevnoj vožnji prijatniji. Vozilo prosto klizi, posebno dok u bateriji ima dovoljno energije da u kombinovanoj hibridnoj vožnji ostvari navedenih 180 ks (snaga je kombinovana, ne ukupna), što će reći da se po njenom pražnjenju donekle izgubi na perfomansama.

Dobro, jedan deo energije u bateriji uvek ostaje „zaključan“, to jest rezervisan za napajanje elektromotora (nikad se totalno ne isprazni, što se moze videti na šemi gde oko 10 % maksimalnog kapaciteta služi za ovu namenu), kada 408 nastavlja da funkcioniše kao klasičan hibrid.

Dakle sve dok se baterija ne isprazni oba agregata funkcionišu sinhronizovano, pod uslovom da se izabere program Hybrid ili Sport. Predviđen je i 100 % električni, kada u gradskim uslovima računajte na oko 45 do 50 km autonomije. Peugeot navodi više, čak 62 km, no moja malenkost, kao i francuske redakcije, nisu uspele ostvariti taj podatak.

Po polasku s parkinga fabrike nadomak Pariza, iako je baterija bila maksimalno napunjena, na putnom računaru ugledah autonomiju od samo 34 km, što je pretpostavljam prosek ostvaren vožnjom na otvorenom putu/autoputu. Upravo zato na ekranu uključujem funkciju e-Save, kojom se baterija maksimalno poštedi, sav teret pada na motor s unutrašnjim sagorevanjem.

Jer do kuće dobrim delom koristim autoput, bez veze mi je iscrpeti bateriju koju ne znam kada i kako ću napuniti. Uostalom u konstatnom režimu rada na otvorenom putu potrošnja benzinca je umerena, bez pomoći elektromotora zadovoljva se 6,5 do 7 litara na sto kilometara. Bateriju sačuvah za predveče, kada sam po uobičajnim gužvama krenu u srce Pariza po gospođu Rajković, gde za pređenih 12 kilometara (prosečna brzina kretanja 14 km/h), potrošnja benzina iznosila samo 1 litru u proseku.

Naravno da sam izabrao program Hybrid, kada sistem najpre bira upotrebu elektromotora, benzinac se uključuje tek prilikom jačeg pritiska na gas. No drugog dana vožnje isprazni se baterija, te sav srećan stadoh na jedno prazno mesto kako bi je dopunio. Osim što je odmah pored posla moje supruge, jeftiniji mi je da napunim bateriju (nepunih 5 evra na sat za punjač od 7,4 KW), nego da  samo za parkiranje platim 6 evra na sat!

Jeste, ali ne leži vraže, i pored više pokušaja kontrolna jedinica za plaćanje nije prihvatila ni moju ni Visa karticu od supruge, kao što se to često dešava iskrsnuo je ko zna kakav problem! Ništa dakle od punjenja, iznerviran ostavih tu gde je moj 408 s „kobajagi“ zakačenim kablom celo veče, uz rizak da „popijem“ lepu kaznu (komunalna policija kontroliše da li se zaista vrši punjenje).

Ne dobih kaznu ali za sutradan planirano putovanje od 200 km prođe s praznom baterijom, kada se slika o ovom Peugeotu donekle menja. 1.6 PureTech znatno je opterećeniji, osim što se više napreže, kako bi isporučio željene perfomanse, često mora da se „navlači“ u viši režim rada. Sva sreća te je uvek primerno diskretan (ili je izolacija kabinskog prostora dobra), uz to i automatski menjač EAT8 pomaže mu da se što bolje iskaže.

Prenosi se po želji mogu menjati i ručno, ručicama pored upravljača, sve u svemu agregat korektno izlazi na kraj s 1,7 tona teškim vozilom. Nažalost potrošnja je osetno veća, na autoputu zabeležih nekih 7,5 litara, bez da sam tražio od benzinca da dopuni bateriju u vožnji, kada se i ta opcija uključi potrošnja poraste za oko jednu litru. Tek da spomenem onako usput, u isključivo električnom režimu rada moguće je ostvariti maksimalnu brzinu od 135 km/h, u tom slučaju baterija će se isprazni već nakon dvadesetak kilometara!

Naravoučenije, jedan PHEV hibrid puni se što je moguće češće, osim što su perfomanse superiornije potrošnja je neuporedivo niža. Kako na kraju ipak uspeh da napunim bateriju, dođoh do zaključaka da se prosečna potrošnja tokom prvih stotinak kilometara (naglašavam prvih stotinak kiometara, posle progresivno raste jer se baterija ispraznila) kreće između 4 i 5 lit.

U istim okolnostima, ali s ispražnjenom baterijom, računajte na dobrih 2 litre više. Poređenje s jednim dizelom je dakle manje-više opravdano, nažalost sve to pada u vodu kada započne priča o autonomiji i o ceni! Smanjenjem rezervoara s 52 na 40 litara zapremine, vozač je primoran da se češće zaustavlja na benzinskim stanicama.

Po pitanju cena mogu vam navesti samo one koje se praktikuju u Francuskoj, iako se 408 naveliko reklamira na domaćem sajtu, i dalje su nepoznate za naše tržište. Početna za mali benzinski 1.2 Pure Tech/130 iznosi tako 37.350 evra, dok za voženi hibrid, u završnom nivou GT, treba 49.500 evra. Verujem da nema potrebe navoditi šta sve poseduje od serijske opreme, bogata je, ali za „detalje“, kao što su specifična metalizirana boja (850 evra), Hi-Fi sistem Focal s 10 zvučnika (850 evra), kožna sedišta Nappa s električnom reglažom i masažom za vozača (2.700 evra), električni krov na otvaranje (1.100 evra), snažniji punjač od 7,4 KW (400 evra)…, Mora da se doplati!

Što se tiče ponašanja na putu samo komplimenti, ovde u najboljem maniru dolazi do izražaja tradicionalna udobnost francuskog proizvođača, propraćena izvrsnom reputacijom koju poseduje Peugeot na ovom polju. Povišeno odstojanje od tla se ni ne oseti, vozilo se veoma malo naginje prilikom dinamične vožnje, dok ogibljenje uspešno amortizuje nepravilnosti puta.

Zaključak, po ugledu na spoljašnji izgled, i ponašanje je negde između berline 308 i SUV-a 3008, koji važi za jedan od najtaletovanijih u segmentu. Tako je barem s točkovima od 19 cola, na koje su postavljene relativno uske gume dimenzija  205/55. U vezi punjenja baterije samo podatak da se za jednu noć na standardnoj kućnoj utičnici napuni „do vrha“, odnosno za 3h20 minuta na najslabijim javnim punjačma od 3,7 KW, koliko i iznosi standardni kapacitet ugrađenog punjača.

Ukoliko se doplati za snažniji od 7,4 KW vreme punjenja se smanjuje na 1h40 m. U vožnji bateriju nisam uspeo maksimalno napuniti, već samo dopuniti do nekih 50 %. Ne znam, možda je za to trebalo mnogo više vremena i duži put, no ovo je svakako nelogično jer se time osetno podiže potrošnja benzinskog agregata. U svakodnevnoj vožnji mudrije je izbrati program B, dugmetom pored sklopke menjača, kada je sila uporenja znatno veća, samim tim i punjenje baterije.

To bi bilo manje-više sve što bi trebalo znati u vezi ovog modela nazvanog 408, koji iako ne verujem da će postići veći komercijalni uspeh, zaslužuje pažnju. O direktnim konkurentima ne vredi pričati, na pamet mi ne pada niti jedan sa sličnim formama i pogonskim jedinicama.

Voženi 1.6 PHEV/180 nalazim da je najbolji izbor, zanemarljivo slabiji od jače i skuplje verzije ubedljivo je perfomantniji od malog 1.2 PureTech, koji nije dostojan ambicija ovog Peugeota s ovim nesvakidašnjim četvorotočkašem.

Tekst i slike: Perica Rajković

Peugeot 408 Plug-in GT/180

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kupe/SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.690 x 1.860 x 1.480 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.890 mm
Zapremina prtljažnika: 471 lit
Masa praznog vozila: 1.706  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/ turbo benzin
Radna zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 150 ks + 110 ks elektromotor, maksimalna 180 ks
Maks. obrtni moment: 250 Nm + 320 Nč elektromotor, maksimalno 360 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,1 s
Maks. brzina: 225 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin 95 i 98
Zapremina rezervoara: 40 l + 12, 4 Kw/h baterija
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 1,2 – 5 l/100 km
Emisija CO2: 28 g/km
Cena testiranog primerka u Francuskoj od 45.450 evra

Dobre strane:

Moderan i originalan stil, atraktivan kokpit, prostor na zadnjoj klupi, odličan odnos udobnost/vozna dinamika, menjač, perfomanse, potrošnja benzina s punom baterijom 

Loše strane:

specifična pozicija za upravljačem, vidljivost unazad, smanjen prtljažnik i rezervoar kod hibridne verzije, električna autonomija, cena 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,25
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 8
Cena Peugeota 408 u Francuskoj
Hybrid 180 Hybrid 225 PureTech 130
Allure 45 450 € 37 350 €
Allure Pack 46 400 € 48 300 € 38 700 €
GT 49 500 € 51 400 € 41 800 €
CO2 26 à 28 g/km 136 à 138 g/km
Malus CO2 2023 bez 330 à 400 €
Malus za tezinu nema
Fiskalna snaga u Francuskoj 8 ks 10 ks 7 ks
Garancija 2 godine – neogranicena kilometraza
Revizija 30 000 km ili godinu dana 20 000 km ili gofinu dana
Zemlja proizvodnje Francuska

 

(1711)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

75 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Ja bih najradije u ovom automobilu video klasican 4-cilindricni 2.0 benzinac ili HDI.
Sto se Stellantis hibrida tice, najbolje je procitati EV Clinic 🙂

moron

I dalje ne razumem ovo vozilo. Očito ne spadam u ciljnu grupu.

Njegova Visost

Sjedio sam u c5x i mogu reć da mi se svidjelo, al to bješe u salonu. Ni ovaj mi ne djeluje los, dapače. Unutrašnjost je već druga priča kao i pogon. Sve dok hohstapleri budu kažnjavali falusima poštene motore, čovjek će morat vozit dilde pa plaćati i struju i benzin da bi mogao donekle i doći. Nego, Jel ti napisa da je Tonale dobio 1.5 francuski dizel?!?!?!?!?!?

moron

Kako si primetio to za 1,5 BlueHDI ? Nisam znao da si u medjuvremenu počeo da čitaš testove i u delu ispod njihovog naslova 😂😂😂

Njegova Visost

Gugl čita, ja slušam.

moron

„Čita“ li Google umesto tebe i na slike ?
😊😊😊

J4ZZ3R

On bojkotuje BMW i slike tvoje i tvojeg gazde, a ne tebe konkretno. Kad sad kreneš da testiraš 3 Alfe nedeljno ima opet da ti se upiše u knjigu fanova 🙂 ili makar da kreneš ćevape da mu slikaš 🙂

moron

Skoro da je neverovatno je da neko ima i vozi BMW, a da toliko kritikuje BMW … Ili, da toliko hvali Alfu, a da nema Alfu …

p.s. nisam mu poslednji put uslikao ćevape, ali, jesam (i) „kobasice od divljači“ 😂

Njegova Visost!

😘

BB

A zar Tonale koristi PSA dizel?
Ja sam mislio d aje Fiat u njemu

moron

Naravno da je Fiatov dizel u Tonaleu … Nego je omaška u tekstu, da su motor Pežoa stavili u njegovu dragu Alfu, a zbog čega se Don i pobunio 😊

J4ZZ3R

Ja sam isto oduševljen sa c5x, alu su cene kod mas dobrih 7 do 10k više nego u Slo…u Slo ih ima i ispod 30k.
Ovjes je kao na S klasi u c5x, prostora koliko hoćeš, jedino bih onaj zadnji kraj redizajnirao

BB

C5X dobar

Izmenjeno 10 meseci pre od strane BB
moron

Pošto Peki kada govori o unutrašnjoj ponudi prostora kaže da je (i pozadi) izdašnije od aktuelnog modela 308, ja moram da kažem da je po potanju tih unutrašnjih dimenzija (meni) 308 „kriminalan“ za svoj segment (i kao HB, a i kao SW), a posebno mi je razočaravajući njegov „Headroom“ pozadi. Ja sam (mada 192-193 cm i dužeg trupa) u 308 SW mk1 pozadi mogao da sednem knap u onu panoramsku verziju. Bez da sam morao da savijam vrat da bi mi pozadi stala glava. U sadašnji 308 SW mk3 (čak ni bez panorame) ja pozadi ne mogu da sednem,osim da… Pročitaj više »

s mile

Često viđam Citroen C4X, simpatičan mi je, i u ovom sadašnjem SUV ludilu, je neka veza sa „starinskom“ C klasom.

Vizuelno mi 408 izgleda odlično, kakav je u vožnji… verujem dobar…
U principu, više mi se sviđa ova verzija sa povišenim klirensom, od odgovarajućeg SUVa. Kupe SUVa itd

i pitanje, zašto se remeti tradicija, Pekijevi testovi subota ujutru… baš sam se navikao na subotni užitak odmah po ustajanju….

BB

C4X dobar u svemu osim načina otvaranja gepeka 😠

Njegova Visost!

Slažem se sa tradicijom i ne volim kad se remeti. Volimo da čitamo Šekijeve naslove subotom i tačka to se mijenjati ne smije

Rikošet

Šta god napisali i koliko god se oduševljavali dizajnom bez konkretnih motora ovaj projekat je nepotpun… Bazirati prodaju 4,7 metara dugačkog automobila (toliko imaju i Kodiaq, Tarraco, Santa Fe…) na 1,2 THP trocilindrašu sa remenom potopljenim u ulju koje ga degradira i na nedokazanim hibridima, dok istovremeno za iste pare konkurencije nudi 1.5 i 2.0 TSI, te 2.0 TDI… u mnoštvu modela VAG koncerna ili 2.2 CRDi u Hyundaiju i Sorentu, možda nije komercijalni promašaj, ali je za jednu grupaciju ala Stellantis, najveće moguće poniženje njihovog cjelokupnog inženjerskog odjela. I za to vjerovatno nisu krivi inženjeri već isključivo kravataši i… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Rikošet
moron

„Brate“, ala ih nagrdi, „samoubiće“ se svi ovi rukovodeći iz Stellantisa 😂

J4ZZ3R

Naravoučenije, ako kupujete u Stelantisu kupujte sa dna kace 🙂 tj b segment 208 ili još bolje 2008

Rikošet

Neće prika moj.

Kad si još čuo da se neki direktor ili visokopozicionirani političar, upravljač, kravataš objesio zbog nekog promašaja…

Nema više junaštva, čojstva i svijetlog obraza, današnji svijet pokreću neki drugi moralno niži motivi…

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Rikošet
Njegova Visost

Samoubistvo je cojstvo? Pa dobro sta vas u srbistanu uče u školama? Evo gledam neki dan tekmu hrv hol, zove me Musa da čestita pa ga pitam da kako mu je u Bg, a veli mi sljedece: jeb..es zemlju kojoj je Bosna zapad.
Tu se takvi nagrađuju za promašaje, jer to jedino i rade.

Rikošet

Nisam nigdje napisao samoubistvo, a i moron je to stavio pod navodnike.

Napisao sam „objesio“ ali nisam stavio navodnike i tu sam isključivo mislio na ostavku i povlačenje sa položaja što je moralni čin…

I nemoj dalje da širimo temu u ovom pravcu, ako može ikako…

Njegova Visost

A sad je jasnije sta si mislio pod tim objesio! Kako da ja znam da objesio nije objesio nego objesio? Ajd ti to nama reci 🤡

Rikošet

Pa kod na se i kad se čovjek oženi žargonski kaže „objesio se“ pa tu nema nikakve dileme šta se misli :).

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Rikošet
Njegova Visost

Opet kruške i jabuke….to je drugo.
Nego oš kupit taj trimer za 300e?:-)

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Njegova Visost
Rikošet

Ja lično volim miriš mješavine 🙂

moron

Eh, koja su to vremena bila, kada sam je ja kao omladinac ručno pravio, 2-4% (kako kada i kako za šta), sa zadovoljstvom koje se graniči sa onim kada ti neko „ispeče“ dobru kafu … 😂

Rikošet

Oko puta kojim Wartburg prođe nikad nije bilo komaraca 🙂

J4ZZ3R

Odlična utakmica, svaka čast vatrenim. Još Špance u finalu da konačno pobede i to je to.

Njegova Visost

Cuj Španci?! Dobicemo mi te Špance a još naguzit ove s druge strane Jadrana sto nose kockaste dresove! 🇮🇹

J4ZZ3R

Slabo Vam ide to guženje žabari 🙂

Njegova Visost

😛 imali spanci sreće

J4ZZ3R

A šta ti imaš protiv Einhella? Veće g**** od Bosch kosilice u životu nisam imao i evo prodajem je ako neko želi… Einhell je bre Ferrari za Bosch.
Možda da redakcija razmisli o testiranju kosilica? Drug MRN na FG? Peki po Alzasu?

moron

Pa, mogu da ti kažem da su „Fruškogorski kosci“ opet zakazali na delu moje „grebenske trase“ i da sam se poslednji put prolazeći tim delom puta baš brinuo za bezbednost „prometala“ i moju „ekonomsku izloženost“ 😂 Jer, shodno ugovoru o testu vozila, ono što u smislu ugovora o kasko osiguranju ne pokriva samo osiguranje, to pokriva tester … 😂
Tako da ako te Einhell kosilice koštaju manje od nekih „kosilica“ koje sam vozio, spreman sam da se prekvalifikujem … Bar će, ako se zlo desi, mene manje da košta 😂

J4ZZ3R

Ne znam da li se isto plaćaju testovi kosilica i automobila, ili se u oba slučaja množi sa nulom 🙂
Kod kosilica imaš i Honda modele koje ti voliš i voziš i to sa četiri cilindra „bato“ 🙂

Izmenjeno 10 meseci pre od strane J4ZZ3R
moron

Ma, lako bih ja sa bilo kojom pravom kosilicom pri njenom „testu“ zaradio po obroncima Fruškaća ne samo za ručak ili večeru, već mislim da bih se bukvalno obogatio 😂 I to bez razlike da li bih kosio samo onaj podivljali putni pojas ili silne zelene oaze u sklopu placeva sa velelepnim vikendicama i dvorcima 😂

Izmenjeno 10 meseci pre od strane moron
Njegova Visost

Hajd da napravimo biznis, ja ću uložiti u te kosilice i trimere a ti kosi po Musinoj gori i donosi nam pare !

moron

😊😊😊

Njegova Visost

Sta ima tu da se testira ? Kupi i kosi ako ne kosi, vrati ili ko onaj Hasim sto svakih 20 mjeseci vraća akumulatore (2 mjeseca prije isteka garancije) i tako uvijek ima nov akumulator u autu ( sve po zakonu). Tako i treba ovim trgovcima raditi.

J4ZZ3R

Haram ti je to tom Hasimu

Njegova Visost

Sto? Po zakonu ima pravo da vrati ako nije zadovoljan…sad sto dečko koristi taj zakon, nisam ja kriv, btw i ne znam kako se zove, samo mi je neko rekao da jedan njegov to radi, al se ne sjećam ko mi je to rekao, pa ja tako “Hasim” …. A Ćiro i veseljka zvao – Hašim! (Ima ono dje priča kako mu se hasimaga digo na časnu sestru)

J4ZZ3R

Po meni čovek samo treba sebe da stavi u poziciju onog drugog i da razmisli da li bi mu odgovaralo da on prodaje akumulatore ili bilo što, a neko da mu ih vraća nakon 22 meseca korišćenja.

Njegova Visost

Je, al takav je zakon , ima pravo na to a Kaufland neće propast

Laki

Bravo „Što ne želiš sebi ne čini drugome“ to je pravda!

moron

Potpuno se slažem sa tobom. Morlano i ljudski to „nije u redu“, ni najmanje, pa šta god da zakon kaže.

Rikošet

Da budem iskren ništa.

U kontekstu teksta koji sam napisao iznad ne bi se simbolično niakako uklopilo da sa recimo umjesto Einhella napisao: Bosch, Simens, Honda, Snapper, Briggs & Stratton… kosilica čisto jer ova imena u narodu imaju bolji imidž od Einhella i asociraju na malo skuplje stvari…

Da ne bilo zabune na šta mislim naglasio sam „jeftine Einhell kosilice“ a da budem jasniji dopisaću i „iz hobi programa“ koji je kod nas i najzastupljeniji.

Na kraju, krajeva kosilice se već odavno testiraju na AR, a što ne kose travu već vuku automobile to je neka druga tema…

moron

Sreća tvoja pa je Twin air izašao iz ponude mislim i pre nastanka Stellantisa, inače bi do sada ovde čitao i testove za barem 10-ak automobila sa dvocilindričnim motorima 😂

Njegova Visost

Twin AIR je neshvaćena revolucija 🤑

Rikošet

Dođe rođak i kaže kupio sam Pandu, hajde da vidiš. Odem ja i čim je upalio čujem frkti TwinAir. Napravimo krug, auto očuvan, za njegove standarde sve je ok i ide kako on smatra da treba da ide auto kupljen isključivo za grada…

Na kraju pita on mene od kada Fiat pravi taj trocilindarski motor? Reko misliš dvocilindarski? Kaže ne ovo je trocilindarski motor. Poprilično se razočarao kada je shvatio suštinu, međutim taj motor ga bez problema služi već četiri godine i nema mu se šta ozbiljno prigovoriti ma šta ja mislio o njemu i sličnim „kosilicama“…

J4ZZ3R

Još mi stavi Hondu međ Bosch ccc

Grešiš u vezi Einhella, nekada je to stvarno bio nemački low end brend, ali zadnjih nekoliko godina oni su promenili filozofiju i njihovi proizvodi pobeđuju redom u testovima ne samo u domenu odnosa cene i kvaliteta već i u apsolutnoj konkurenciji.
Imam njihov usisivač za garažu, njihov trimer i planiram da Bosch aku kosilicu zamenim Einhell babarogom…delovi od prohroma, punog aluminijuma, neverovatan napredak su napravil
Na Bosch kosilici od 700 eur vešanje je od plastike lošijeg kvaliteta od Fisher Price kineskih kopija. Dva puta mi puca polukruta osovina 🙂

Izmenjeno 10 meseci pre od strane J4ZZ3R
BB

Kupio njihov trimer na baterije (valja me neće izbaciti sa AR zbog „dilde“ 😜) i bateriju 5.2 Ah, radi sa njom preko sat vremena… Taman dovoljno koliko mi treba

Rikošet

Kakva su ti iskustva s tim trimerom, treba mi takva opcija za starijeg korisnika?

Gdje si ga uzeo i kolika je investicija bila u pitanju, znam da imaju akciju na taj trimer, a kad dođeš u prodavnicu shvatiš da nema baterije i da je ona skuplja od trimera 🙂

J4ZZ3R

Imam ja da ti prodam trimer sa dve 4.0ah baterije i dva punjača… Njihiv die beste model…plaćen 200 eur pre tri godine, tri puta korišćen za grobno mesto, jede malu decu

Njegova Visost

Za 250€

J4ZZ3R

Ma 125

Njegova Visost

75🤝

Rikošet

E moj prika pa šifrovao sam pitanje sa „starijeg korisnika“ da je to tako lako kupiti već bi bilo kupljeno od tebe, nekog drugog nebitno, ali najbolje je ovako – ja nađem pokažem put, a on onda neka bira šta mu je po volji.

Ispekao sam ja zanat sa starijom ekipom odavno…

Njegova Visost

Moj drug Hasan i jest stariji korisnik 🙃

J4ZZ3R

76er

BB

Trimer zražio po internetu i bio 340 KM, odem u Centrum Banja Luka a on 250 KM… Da cijena je bez baterije, nađem jednu od 5.2 Ah sa punjačem košta 169 KM. Bateriju možeš da shvatiš kao investiciju za neki drugi uređaj (brusilicu, bušilicu, i sl..) Iskustva, mislio sam da je jači, ali neki dan sam kosio, veoma dobro se nosio sa visokom i preraslom travom. Sa dvije baterije možeš kositi non stop, jer se pune veoma brzo, ali đeni kedna taman da završim što mi treba. Veoma lagan, obično kosi sin od deset godina… Ja ni kaiševe ne stavljam,… Pročitaj više »

Njegova Visost

Ak nisu do sada radi Berlinga, neće ni zbog dilde🤡😹

Rikošet

Kad pitam kuma koji prodaje uređaje tog tipa i druga koji ih servisira šta misle o nekom brendu oni složno kažu: nije do mašina do ljudi je. Neko će da polomi i najbolju mašinu za dva mjeseca, a neko će s najlošijom da radi godinama. Taj što polomi će pljuvati i po najboljem brendu, a ovaj što sačuva će hvaliti i najlošiji. Na kraju osim samog kvaliteta veoma je bitna servisna podrška i činjenica da neki brendovi vuku po servisu mašine i alate do isteka maksimuma propisanog garantnim rokom, a neki se trude da ih što prije poprave i vrate… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Neće Hasan više pisati ništa, budi spokojan. Uživaj u tekstovima ostalih autora i raduj se slobodnom prostoru na hostingu AR.
Izvršni direktor Einhella je btw jedan od pasioniranih čitatelja auto portala, između ostalih i ARa.
Što se tiče mog iskustva sa Bosch kosilicama, top model 508 ima isto vešanje (plastično i to od krute plastike) kao i 108. Eto u jednoj rečenici. Sačuvao sam ti karaktere

Rikošet

Ne znam kako, ali iz svakog mog pokušaja šale na tvoj račun ti uvijek izvučeš neku pogrešnu asocijaciju. Ili se ja loše šalim ili ti ne znaš za šalu, trećeg nema. Reći ću samo da bi bilo šteta da više ne pišeš za AR ili da ne čitamo tvoje tekstove i posebno da razlog za to bude neko moje zezanje. Na kraju ko sam ja da te demorališem kad ispod svojih tekstova možeš naći baš dosta pohvalnih komentara. Izvini kad razmislim malo bolje moron je kriv najviše za moju kritičku devijaciju, pa i Don… oba odlično trpe svaku šprdnju i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Rikošet, radujem se tvojim komentarima, skoro baš uvek. Nisam zaista shvatio tvoj komentar kao šalu, a jesam malo preosetljiv kad neko nečiji volonterski trud i rad baš olako etiketira ovako i onako. Mislim da je baš lako napisati nešto kratko i površno i ispuniti bazičnu formu. Na drugoj strani malo je teže napisati „Rat i mir“, a sve radi objektivnosti i potpunosti, naravno u granicama ličnog ugla posmatranja i iskustva. E sad, nisam ja zbog tebe prestao da pišem, niti te na bilo koji način smatram odgovornim za bilo što, već te jednostsvno informisah da eto nemaš bojazni da ćeš… Pročitaj više »

Njegova Visost

A sad mi je jasno kad je uslijedio pad marke i zašto 😜😜🤭

Laki

Realno.

BB

Nekako minde slaže sa ovim dvorcima… Da imam dvorac, vjerovatno bih ispred parkirao ovak 408 ali pošto nemam – daj šta daš…

J4ZZ3R

Još u nekoj rot boji

Njegova Visost

Minđe slažeš sa dvorcima ? Lijepo, lijepo.
Da imam dvorac i ja bih slagao minđe a ispred parkirao berlingo! Nek vide da se ima! 🤡

BB

To bi neko moslio da je baštovan došao 😜

Aleksandar Zlatković

Svaka čast za dizajn, izgled je baš onako opasan, kao da je neka nemačka premijum marka, ali cenom pomalo razočarava.

M M

Samo kad se setim 508 hybrid….. Kakva to kršina beše. 10 dana nismo mogli da ga pokrenemo s parkinga. Navikli g ačekrkom na šlep, a točkovi blokirali
Ne daj Bože, nekome da se bavi takvim glupostima.
Pežo – Citroen hibrid….. to mi stvara averziju