1. Home
  2. Vesti
  3. Kako će izgledati Fiatova gama pod Stellantisom?
Kako će izgledati Fiatova gama pod Stellantisom?
5

Kako će izgledati Fiatova gama pod Stellantisom?

3.41K
5
Podelite sa prijateljima:

Marka iz Torina je na pragu velikih promena… 

Dugo godina Fiat kuburi sa poprilično ostarelim portfolio, no Italijani ne bi bili to što jesu da nemaju svoju sposobnost da iscede i suvu drenovinu. Nekako je Fiat odoleo naletima konkurencije u Evropi, dok je u Južnoj Americi ostao praktično nedodirljiv!

Ono što je već potvrđeno u Torinu jeste da će nova generacija Pande preći iz A u B segment, kao i da će se svrstati u EV klasu… U međuvremenu, aktuelna Panda potrajaće na tržištu još nekoliko godina, uostalom ona je ubedljivi bestseler na domaćem tržištu, što će iduća iteracija teško postići.

Uz Pandu, Fiat 500 je dugo godina oslonac te marke u Evropi… Aktuelna SUS varijanta potrajaće na tržištu verovatno koliko i termičke verzije Pande, tako da će nakon toga u ponudi biti samo električni Fiat 500. Ovaj EV model već je pokazao ozbiljan potencijal za komercijalni uspeh i u Fiatu su prezadovoljni količinom narudžbina.

U B segmentu bi trebalo da bude još noviteta. Već neko vreme priča se o subkompaktnom krosoveru, kao i nasledniku za Punto, odnosno Grande Punto. U svakom slučaju, oba pomenuta automobila trebalo bi da preuzmu tehnologiju iz nekadašnje PSA grupacije. Tačnije, biće postavljeni na CMP platformu koju koristi veći broj modela kao npr. Opel Corsa/Mokka, Peugeot 208/2008… U suštini, ova arhitektura je bitna jer će omogućiti ovim vozilima Fiata da imaju i električna izdanja.

Još nije sigurno da li će zaista biti novog hečbeka u B segmentu, ali za krosover je već potvrđeno da će ući u proizvodnju 2023. godine i montiraće se u poljskoj fabrici u Tišiju.

Što se tiče kompaktne klase, kolege automobilski novinari iz Italije uvereni su da će Tipo dobiti novu generaciju. Kada bi se ona mogla naći na tržištu, ostaje misterija. No, sigurnu si i da bi Fiat zadržao u ponudi karavansko i hečbek izdanje, ali i da postoji prostor za jedan SUV u ovoj klasi. Izvesno je da postoji, uostalom i aktuelni Fiat Tipo Cross je privukao veliku pažnju javnosti…

Vrhunac evropskog portfolija Fiata trebalo bi da bude veliki SUV model iz D segmenta. Suštinski, to bi trebalo da bude direktan sukcesor Freemonta…

Ono što je potpuno sigurno, to je da će proizvođač iz Torina u narednim godinama značajno izmeniti gamu za kupce na Starom kontinentu. Elektrifikacija će imati prioritet, jer uostalom, Fiat je potvrdio da će od 2030. godine u Evropi imati samo EV modele.

AutoRepublika 

(3410)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Dabogda se novi Punto sklapao u Kragujevcu 🙂

Iznogud Časni

aktuelni Fiat Tipo Cross je privukao veliku pažnju javnosti
Tako je, reci to onome u Parizu.
Pa Šeki pobogu, šta čekaš ti?! Pa ima ovdje i drugih životinja osim ovana tj vozača Dacije i onih koji bi to rado postali da se nisu zajebali i kupili gliste i Fiate 🤪😘🍧

Matija

Koje javnosti? Srpske? U EU Tipo ne mozes da vidis na ulicama.

Matija

FIAT je stekao slavu i novac zahvaljujuci malim automobilima. U A-segmentu FIAT vec odavno nema ni jednog stvarno atraktivnog predstavnika a sada jos namerava da sasvim napusti taj segment?! Jos gore, pokusace da se ugura u segment velikih automobila, gde nema nikakav imidz i sta je vec nekoliko puta u svojoj istoriji bezuspesno pokusavao. U poslednjih desetak godina FIAT opstaje zahvaljujuci dominaciji nad Krajslerom, ciji novac nemilosrdno „sisa“. Da bi prosirili bazu koja ce dalje da izdrzava nemocni FIAT, njegovi vlasnici udruzili su se sa PSA koncernom. E, sada dolazi sledeci udarac: sef Stelantisa je dosadanji sef PSA, koji je… Pročitaj više »

Branko

Matija, Fiat će opstati kao marka, a kompanija će se „utopiti“ u Stelantis… i to je to!