1. Home
  2. Vesti
  3. Fresco Reverie norveški elektromobil u najavi
Fresco Reverie norveški elektromobil u najavi

Fresco Reverie norveški elektromobil u najavi

247
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji vozila pripada Norveškoj, pre svega zbog fiskalne politike. Posedovanje konvencionalnog automobila u toj državi je veoma zahtevno u poreskom smislu, dok se mnoge beneficije ostvaruju izborom hibridnih ili čisto električnih vozila.

Verovatno dobrim delom podstaknuta ovakvim odnosom vlasti, norveška kompanija Fresco Motors iz Trondhajma je namerila da iskoristi situaciju pa je tako otvorila knjige porudžbina za svoj proizvod, električni sedan Fresco Reverie.

Međutim, automobil za sada postoji samo na papiru, odnosno na hard disku, da budemo usklađeni sa civilizacijskim tekovinama. Dakle, još uvek nije izrađen ni prototip primerak, a sve ilustracije su samo kompjuterski renderi.

Sličnost sa američkom električnom limuzinom, odnosno Teslinim Modelom S, je nešto što se ne može sakriti, a čak je i prvi čovek kompanije Fresco Motors, Aspen Kalvik naglasio da se sličnosti ne završavaju samo na pitanju dizajna.

Fresco Reverie poseduje međuosovinski razmak od 2,75 metara, odnosno 13 centimetara manje od Teslinog sedana, a s dužinom od 4,81 metar je negde između Modela 3 i Modela S. Razlike postaju očigledne na polju tehnike. Norveški elektromobil će posedovati četvorostepenu automatsku transmisiju, dok će baterija biti modularna. To znači da će oštećene ili dotrajale ćelije moći biti zamenjene novim. Proizvođač obećava maksimalnu brzinu od 300 km/h uz ubrzanje do „stotke“ za dve sekunde.

Što se tiče, da se tako izrazimo, ne-vikinškog naziva vozila, treba znati da je kompanija dobila naziv u čast američkog futuriste Žaka Freska, koji je želeo da bude oslovljavan sa „inženjer društvenih nauka“.

Međutim, i ova priča ima rep. Naime, Fresco na španskom ili italijanskom znači „svež“, a slično značenje ima i u svim germanskim jezicima. S druge strane „Reverie“ se na francuskom može protumačiti kao san, i eto tako dobismo “taze norveški san ”.

Uzgred budi rečeno, Aspen Kalvik ne skriva da su mu ambicije ograničene na lokalno tržište, odnosno da računa na patriotski nastrojene kupce koji najviše vole da kupuju domaće proizvode. A njih očigledno ne nedostaje. Naime, već 70 lica se upisalo na listu čekanja. Ovaj elektromobil, u najboljem slučaju, na tržište stiže tek 2021. godine!

Još nešto, najpoznatiji norveški električni automobil jeste projekat Th! Nk (fotografija iznad), a on je ugašen već poprilično dugo. Nekoliko kupaca koji imaju iskustvo posedovanja istog, opisuju doživljaj kao “košmar”.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

meni liči na elektrlčni mustang…. lično ….. veoma dobroooo