1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kupe Alpine A110 je jači i brži nakon restilizacije
Kupe Alpine A110 je jači i brži nakon restilizacije
11

Kupe Alpine A110 je jači i brži nakon restilizacije

327
11
Podelite sa prijateljima:

Prošle nedelje se naš Perica Rajković družio s jednom predrestilizacijskom Alpinom i taj test ćete čitati već prekosutra na našem portalu, ako ste pravi automobilski sladokusac, ali će testirani primerak očito do tada već biti prevaziđen, jer je grupacija Renault juče predstavila osveženu modifikaciju galskog sportiste.

Da se podsetimo da je moderan sportski četvorotočkaš s oznakom Alpine A110 debitovao još 2017. godine, pa nije ni čudo što je modernizovan, ali verujemo i da ćete se složiti da mu tradicionalno zatezanje bora i nije baš trebalo. Kako drugačije reći kada se A110 stilski oslanja na legendu iz šezdesetih godina prošlog veka, onu koja je bila ekstremno uspešna.

Stoga, u okviru planiranog ažuriranja, kupe je dobio jedino moderniji multimedijalni sistem. On sada poseduje ekran dijagonale sedam inča, opciju konektivnosti Bluetooth, kao i dva interfejsa, Apple CarPlay i Android Auto.

Glavni cilj sprovedenog tretmana osavremenjavanja se ogledao u kreiranju logičnog i uredno osmišljenog seta modifikacija (verzija), a koje bi se jasnije razlikovale između sebe nego što je to bio slučaj takoreći do juče. Tako će se ubuduće Alpine A110 nuditi u tri različito pozicionirane varijanta. Sve njih će pogoniti isti turbo motor zapremine 1,8 litara, uparen s robotizovanim sedmostepenim menjačem s dvostrukom vlažnom spojnicom marke Getrag, ali će među njima razlike biti očigledne.

Uvodna alternativa Alpine A110 zadržava istu konfiguraciju. Nudiće i dalje 252 konjske snage uz maksimalni obrtni moment od 320 Nm. Karakteriše je komforna postavka oslanjanja, to jest ona koja obezbeđuje bolje filtriranje putnih nesavršenosti, dok su tu i kočnice koje je razvio čuveni Brembo, a i naplaci promera 17 inča. Nezavisno od verzije sportiste, ugrađena su sportska sedišta koja potpisuje Sabelt.

Motor sada ima nova fina podešavanja, ona koja ga čine oštrijim, iako se to ne odražava na parametre vozne dinamike. Novitet stiže do 100 km/h kada kreće iz mesta za svega 4,5 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Zanimljiv dodatak je to što kada je kontrola trakcije pri naglom startu aktivirana, elektronika na kratko deaktivira jedan od cilindara kako bi se postigao što oštriji, ljutitiji zvuk motora, nalik režanju.

Na potpuno drugom kraju palete galskog sportiste se nalazi ekstremna verzija Alpine A110 S , koja se pojavila pre neke dve godine. Snaga motora je uvećana sa 292 „konja“ i 320 njutn metara najvišeg obrtnog momenta, na 300 „grla“ i 340 Nm.

Ovaj kupe poseduje tvrđe podešeno ogibljenje, više je sportski orijentisano, felne prečnika 18 cola, šire pneumatike i kočne diskove većeg obima. Napred su jedinice od 320 milimetara, dok su nazad skromnije i nude prečnik od 296 mm u osnovi. U kabini dominiraju trimovi izrađeni od materijala koji se zove mikrofiber, a upadljivi su i pojasevi izvedeni u narandžastoj boji. Ubrzanje do stotke ovde traje 4,2 sekunde, dok je maksimalna brzina 260 km/h.

Alpina A110S

Ko se odluči da je vredno doplate može uz verziju S naručiti gume Michelin PilotSport Cup 2 Connect, kao i novi aerodinamički paket koji uključuje zadnji spojler i uvećani prednji spliter. Dodaci koji krase karoseiju su osmišljeni da povećaju vertikalni aerodinamički potisak koji je ekvivalent dodavanju 60 kilograma tereta na prednju osovinu i 81 kilograma tovara na zadnjoj.

Maksimalna brzina je onda uvećana do veoma respektabilnih 275 km/h. Naposletku, jedino verzija s oznakom S se može dobiti s dvobojnom karoserijom.

Tako, reč po reč stigosmo do treće modifikacije koja je smeštena po sredini male porodice Alpine. To je verzija označena sa Alpine A110 GT Coupé. Kombinuje 300 „konja“ moćni motor i veće kočnice, sa standardnim sistemom vepanja i kabinom podešenom za višu dozu komfora.

Sedišta nude produženi sedalni deo i skupocenije materijale za presvlake. Točkovi integrišu felne od 18 inča, ali su gume za centimetar uže od onih sa serije S. Do 100 km/h ova verzija iz mesta dobaci za 4,2 sekunde, ali je najviša brzina ostala na 250 km/h.

Alpina A110GT

Redizajnirani model Alpine A110 Coupés je već dostupan za poručivanje u Evropi. Bazična verzija se dobija za velikih 59.500 evra, dok je varijanta GT cenjena koliko i 69.500 evra. Konačno, najekstremnija modifikacija A110 S košta najmanje 71.500 evra.

Mnogo je kume!

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Marketing je cudo! Do juce obrtni moment ne moze preko 320 Nm jer automatski sedmostepeni menjac EDC ne moze da podnese veci, ali eto danas moze i do 340 Nm… Maksimakna brzina bese „samo“ 260 km/h, gle cuda od jednom moze i do 275, zapravo mogao je i pre ali bila elektronski blokirana… Nebito, dobar kupe, rasan, ali sve preko osnovne verzije od 252 ks je bacanje para, razlike su minimalne, sto su uvideli i francuski zandari!

TheStig

E bas te htjedoh pitati to Peki. Kako to da odjednom nabaviše te Alpine, a znam da si nam par puta spominjao kako se sada uzdržavaju da nabavljaju te rasne mašine pa ih je sve manje i manje?

Iznogud Časni

kako je taj usao u to malo auto, a tek kako je izasao, evo ne znam. Ti iz prezrelog doba su cudo, bas me zanima kako je vozio brze od 40 na sat 😀 ako cemo prema proslom testu suditi, ne? 😀 Eno ga sad ganja ortopeda da mu ispravi kicmu i izlijeci isijas.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Kalav je to auto koji ja nilad nisam vidio u životu. Doduše jesam gledao podatke brzine i ubrzanja (otprilike iste perfomanse kao i sad) u jednom katalogu iz cca ’87, te maštao o tom brzom autu, ali ne viđoh ga još uživo…
A čini mi se da imaju više verzija nego prodatih primjeraka 😜

Renault Terminator

Po Austriji ih ima dosta.
Do sada je prodano oko 8000 komada.Sama Alpina nije očekivala ni polovinu od te brojke kada je krenula u proizodnju A110.
Pored novog Clia i ove 110-ke trenutno je jedino što valja iz Renaultove kuhinje.Sve ostalo je bajato..

BB

Pa vidiš d ake i ovaj testirani već bajat 🤣😉

Iznogud Časni

ja jesam na jednom sajmu ispred jednog dvorca, slicno onom sto je Peki jednom spominjao…ma nemos uc od stomaka u to auto, a ruzan ko pas, sve mi nesto saka jada djelovao, tako da nisam bas odusevljen..

moron

Znači, za dva dana čitamo test „prethodne generacije“ Alpine 🙂

S mile

Jeeeeeee

Iznogud Časni

kad porastem bicu 4c.
Sad kad se iz „alpine“ jave i opletu po Rajkovicu da se ta matora baraba vozila u nasem wagen, ma jok ni cut, to se on uhvatio slikat maznuvsi od komsija iz Afrike, a jedina alpina koju je on vidio je ova https://www.alpina-drink.com/ 🙂 🙂 🙂
Reci ti nama Rajkovicu, dje si ti to vozio brze od 130, a 😀

TheStig

4c je mnogo egzoticniji automobil od alpine. 😊 I mnogo vise hardcore sportski. Alpina je za poziranje po azurnoj obali, a alfa za triježnjenje od petka subotom ujutro u kanjonu. 😁