1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota RAV4 ponovo osvežena
Toyota RAV4 ponovo osvežena
20

Toyota RAV4 ponovo osvežena

303
20
Podelite sa prijateljima:

Aktuelno peto pokolenje krosovera koji je postao najprodavaniji automobil na svetu i koji nosi ime Toyota RAV4 je debitovalo pre četiri godine. Japanska kompanija je donela odluku da se umesto jednog temeljnog zahvata podmlađivanja opredeli za višekratne manje pomake. Prvo zatezanje bora se tako zbilo prošle jeseni kada je krosover dobio nove svetlosne grupacije na nosu vozila kao i naprednu orpemu. Sada smo evo došli do trenutka kada je momenat za drugi talas antiejdžinga, pa je Toyota RAV4 dobila modifikovan enterijer, i koja je kao takva predstavljena u Evropi.

U ovom krosoveru je sada po prvi put dostupna virtuelna instrumentacija, a tu je 12,3-inčni monitor s tri različita režima prikazivanja. Štaviše, takav uređaj će biti instaliran na sve verzije „Rava“, osim na osnovnu, koja se oslanja na prethodnu kombinaciju sa analognom tablom i ekranom od sedam inča. A najjednostavnija verzija sa ekranom od 4,2 inča je u potpunosti isključena iz asortimana.

Nov je i multimedijalni sistem. Ako je RAV4 ranije bio opremljen ekranima dijagonale od sedam ili osam inča, zavisno već odkonfiguracije, sada se nudi jedna opcija koja podrazumeva jedinicu od 10,5 cola. Proširena je i funkcionalnost uređaja za upravljanje glasovnim instrukcijama (“Hey, Toyota”), a pojavila se i mogućnost bežičnog osvežavanja softvera. Interfejs CarPlay je sada takođe na bežičnoj osnovi, a uključena je i mnogućnost daljinskog upravljanja pojedinim funkcijama, što bi se izvodilo posredstvom pamentog telefona. Istovremeno, zadržano je i dugme za upravljanje tim sklopom u svom fizičkom obliku.

Ostala unapređenja uključuju prošireni koktel elektronskih pomagača vozaču. Njih japanska marka oslovljava sa Toyota Safety Sense. Pride, proširena je i paleta dostupnih farbi karoserije, ali tehničkih inovacija nije bilo. Uzgred budi rečeno, počev od 2020. godine, na većini evropskih tržišta se Toyota RAV4 nudi jedino kao hibridni četvorotočkaš, dok je bazična verzija okosnicu pronašla u atmosferskom dvolitrašu sa 173 konjskih snaga. Pominjemo je, ne zato što je hibrid, već zato što je ponuđena samo u nekim istočnoevropskim državama.

Uvodna hibridna modifikacija nudi prednji pogon i 2,5-litarski motor koji uz pomoć električnog kolege isporučuje dobrih 218 konjskih snaga. Hibrid s integralnim pogonom poseduje električni agregat montiran na zadnjoj osovini, a u ovom slučaju, vozilo je jače za (samo) četiri konjske snage. Na vrhu palete se nalazi dopunjivi hibrid s 306 konjskih snaga, a takav imamo opisan u rubrici Testovi.

Proizvodnja osveženog SUV-a s imenom Toyota RAV4 crće započeti u trećem tromesečju 2022. godine.

AutoRepublika

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepa mu je ova instrument tabla.

Iznogud Časni

Reče ambasador vlaških mrtvačkih sanduka u daljnjem tekstu ambasador Sokol.😜 Kaj nema okulista u Beogradu?

moron

Majku mu, da sam možda „pljuno“ RAV-a, rekli bi „Vidi morona, naravno, vozi Hondu, pa zato i mrzi Toyotu …“.
Ja je pohvalio i opet ne valja.
Kako god čovek uradi, čovek pogreši. Klasika. „Prokleta avlija“

Iznogud Časni

Pa nema se šta za pohvaliti, dapače, postoji više stvari za kritiku.

moron

Ne zaboravi da ipak govorimo o najprodavanijem automobilu na svetu u 2021.

Iznogud Časni

najprodavaniji, a nijie zbog ljepote kokpita sigurno….tu nema nista lijepo, sve je samo funkcionalno, tockici i natakaren ekran…nes ti…ali podsjeca na daciu svojom jednostavnoscu i siromastvom.

moron

To što ja generalno nisam fan „svete krave“ ili samog RAV-a ( ili što mi ova generacija RAV-a dizajnerski uopšte ne leži, za razliku od ranijih generacija ) ili što ne pozdravljam veoma davno započeto odricanje Toyote od dizel motora, ne znači da je ovaj RAV „najgora moguća kupovina“. Meni se samo ne dopada po dosta parametara. Ali, recimo, ova nova instrument tabla mi je nešto baš lepo. I tu mi dodje kao svetlost na kraju tunela. Znak kakve takve nade za budući dizajn Toyote.

Iznogud Časni

Pa da, s obzirom da ti se Dacia sviđa, logično je da ti si i ovo dopada. Ne znam kako uspijevas u ruznoci naći ljepotu, kad je jasno da je tamo nema, al hajde…nećemo se sad natezati oko toga.evo tiguan je jedan od najnepouzdanijih auta na tržištu u USA, i jedna od najgorih kupovina…a ima zanimljivih modela na toj listi.

TheStig

Jurkovic prvi u redu za čekanje, već položio depozit 😁

Matija

„Toyota RAV4 ponovo osvežena“ – ovo je diskutabilna tvrdnja! Izgleda kao da su se dizajneri medjusobom takmicili ko ce da izmisli vise detalja i da ih prilepi na karoseriju! Za razliku od eksterijera, enterijer je „mrtav-ladan“ i dosadan.

Iznogud Časni

Kič

TheStig

Nemoj tako Matija. Jurković kaže da njegov Rav izaziva nevjericu i zavidne poglede po ulicama Zagreba čak i u očima vozača Porschea 🤣

Iznogud Časni

Jurkovicu, jesil ziv? nema ga nesto, nedostaje nam 🙁

moron

Kakva to rdja „izjeda“ RAV-4 ?

https://youtu.be/GYIgx6Ms8dA?t=721

BB

Takvu patinu je imao kolega na Tiguanu na žicama za ABS (4 godine star,bprešao 26000 km), ubili se mijenjajući senzore i nosajući kompjutere, dok taj kolega, elektro struke, nije im rekao: ljudi, de mi recite kuda kablovi idu, a ja ću pronaći kvar! Tako je i bilo, patina uhvatila konektor i spojeve, očistili sredili i poči dalje…
Mada ovo kod Toyote mi izgleda na još opasnijem mjestu,

moron

Meni na ovom snimku deluje da je u pitanju ožičenje – napajanje elektromotora zadnjeg pogona kod hibrida.
A ovo je sve samo ne „patina“.

TheStig

Kanada i Romanija su raj za koroziju. Nema tu zaštite ko svaki dan vozi. Kanada soli koliko ti dusa pozeli a kod mene šljaka oštrine žileta.

moron

Davno, „klinac“ ja bio. Penjem se zimi Nivom na Trebević, sustižem „putare“, FAP, na kiperu u pokretu stoji čovek (licem okrenut ka napred, u smeru kretanja) i lopatom „na nevidjeno“ baca „šljunak“ na put prekriven snegom.
Ja biram trenutak kada bih ga pretekao … Biram, biram, izaberem i lupim po gasu, kad … puna lopata „šljunka“ završi kod mene na haubi i šoferci 😊

TheStig

Hehehe, e ništa ti se moj druže nije promijenilo. Jedina razlika je što ti neki nesretnik neće bacati šljaku na auto već kamion koji toliko visoko podigne onaj klinac pozadi iz kojeg sipa da te zaspe otprilike do prozora.

BB

A nisi mogao da svirneš?