1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osveženi Fiat Ducato konačno stiže u Ameriku
Osveženi Fiat Ducato konačno stiže u Ameriku
2

Osveženi Fiat Ducato konačno stiže u Ameriku

400
2
Podelite sa prijateljima:

Znamo da komercijalni kombiji nisu baš najzabavnija kategorija vozila za vozački ugođaj, a „isti đavo“ važi i za pisanje o njima, ali je zaista postojao jedan period kada su bili kul. Pričamo o američkom tržištu gde su modeli kao što su Ford Econoline, Chevrolet ChevyVan i Dodge RamVan tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka zaista imali kultni status.

Vremenom je većina izumrla kada je nestalo interesovanje za njihovim putničkim konfiguracijama, a zamenili su ih moderniji evropski modeli. Prvi je debitovao Ford Transit krajem 2013. godine, a godinu dana kasnije tadašnja korporacija Fiat-Chrysler je predstavila svoj model Ram ProMaster.

Kao što mu ime kaže, prodavao se preko američke divizije Ram, ali je zapravo bio ništa više nego prepakovani Fiat Ducato, ali s novim značkama i većim motorom. Pored toga je postojala još jedna „caka“, pa dok je Ducato iste godine debitovao u novoj generaciji na Starom kontinentu, Jenkiji su i dalje mogli da dobiju samo njegovog prethodnika pod oznakom Rama.

Posle relativno sporog starta (prve godine je isporučeno samo 18.039 primeraka), ProMaster je vremenom dobio na popularnosti i 2021. godinu je završio na odličnoj drugoj poziciji u svojoj klasi, sa 63.361 zadovoljnih mušterija. Ispred nas je sada nova generacija sa određenim izmenama, kako bi bio u stanju da napadne lidera, model Transit i da tako preuzme vrh.


Sigurno ćemo svi primetiti novi dizajn prednjeg dela koji smo videli na njegovom italijanskom rođaku još pre osam godina. Kombi svakako deluje privlačnije, a Ram se potrudio da ga opremi i poželjnim opcijama, kao što je na primer viši krov za 25 centimetara. Ali. to nije sve, pa tako kupac dobija mogućnost izbora jednog od tri krova, tri međuosovinska rastojanja i četiri dužine kombija.

Ram je posebno ponosan na zadnja vrata koja se šire otvaraju nego što je to slučaj kod bilo kog drugog kombija na američkom tlu. Na taj način se utovar materijala značajno olakšava, i posao vlasnicima postaje pesma, a za dodatni prostor je moguće dobiti veliki broj polica u zadnjem delu vozila. Nova standardna oprema je ona po pitanju bezbednosti, gde ProMaster stiže s velikim brojem sistema vozačkih asistencija pa se tu ističu sistem automatskog kočenja u „ne daj Bože“ situacijama, autonomno parkiranje i pregled zbivanja oko vozila.

Kao i u prošlosti, samo jedan motor je u izboru i to 3,6-litarski benzinac „Pentastar“ sa šest cilindara. Ta jedinica razvija 276 konjskih snaga i maksimalnih 339 Nm obrtnog momenta. Pomalo iznenađujuće za svoju klasu, ProMaster se nudi samo s pogonom na prednje točkove dok je menjač devetostepeni automatski.

Ram je ranije najavio da će ponuditi i električno izdanje naredne godine, a gigant Amazon je već naručio veliki broj jedinica. Novajlija je u stanju je da ponese terete težine do 2,1 tone.

Osveženi Ram ProMaster stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine po ceni od 38.320 američkih dolara. Teško je reći da li će nadmašiti model Transit, pošto su kupci ovakvih vozila veoma tradicionalni, i retko kada menjaju brendove, što se odnosi i na kompanije koje ih masovno kupuju, ali ista priča se mogla čuti kada je Ram želeo da napadne drugo mesto u kategoriji, želeći da ga preuzme od General Motorsa.

Čuda se dešavaju i neće nas iznenaditi ako ProMaster bude baš to u klasi kombija.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

Ja sam bio veoma iznenađen kada sam u nekoj emisiji video da vozaju MB Sprinter….i negde videh Tranzit…. Potpuno neshvatljivo za mene, mislio sam da jenkiji i tu imaju „svoju“ priču kao kod „truck“ – ova….

BB

Davno sam gledao neki film, superheroj Flash⚡, i tamo se pojavljuje furgin na bazi Fiata, ili nama poznatije Zastava kamiona. I onda tamo neka cica koja se mota oko tog junaka konstatuje kako ga nije mogla pratiti u opasnu akciju jer joj je on skinuo razvodnu kapu 😜, a ono dizel 😂🤣😂🤣