1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rolls-Royce Cullinan podmlađen i predstavljen istog dana kad i Aurus
Rolls-Royce Cullinan podmlađen i predstavljen istog dana kad i Aurus
1

Rolls-Royce Cullinan podmlađen i predstavljen istog dana kad i Aurus

309
1
Podelite sa prijateljima:

Slučajnost ili ne, Rolls-Royce je takođe imao premijeru istog dana kada i ažurirani Aurus. Istina, Britanci su pokazali ne limuzinu, već SUV. U pitanju je restilizovani RR Cullinan, koji je debitovao 2018. godine. To je prvi model marke sa pogonom na sve točkove, upravljanjem na sva četiri točka i petoro vrata (ranije su karavane zasnovane na RR-u proizvodile „treće“ strane).

Cullinan je, očekivano, postao Rolls-Royceov bestseler: na primer, prošle godine je činio više od polovine ukupne prodaje (3.523 automobila od 6.032 jedinice). Štaviše, čak je promenio i preferencije kupaca brenda!

Ako su pre šest godina manje od 70% kupaca vozili sami (bez angažovanog vozača), sada je ovaj udeo premašio 90%. Cullinan je takođe pomogao da se prosečna starost kupaca Rolls-Roycea smanji sa 56 u 2010. na 43 godine sada. Ukratko, nije iznenađujuće što su ukusi mlađe publike stavljeni u prvi plan prilikom pripreme restilizovanog modela Cullinan Series II.

U početku je Džajls Tejlor radio na dizajnu krosovera, ali je potom prešao u kinesku kompaniju Hongqi, tako da je novi glavni stilista kompanije Anders Varming bio odgovoran za ažuriranje.

Glavne promene su na „licu“. Svetla za vožnju sada imaju oblik ogromnih LED nosača koji vise sa klasičnih pravougaonih farova. Sada ima manje proreza na braniku, a rešetka hladnjaka sada ima LED osvetljenje, koje se već nalazi u putničkim „Rolsevima“.

Reljef zadnjeg branika je promenjen, pojavio se drugačiji dizajn završetaka cevi izduvnog sistema, a između njih je uglačana obloga od nerđajućeg čelika. Maksimalni prečnik felni je povećan sa 22 na 23 inča. Kao i ranije, kupci mogu da izaberu bilo koju boju karoserije kao deo programa personalizacije, ali je paleta „standardnih“ boja revidirana.

Ceo gornji deo prednjeg panela je sada prekriven čvrstim staklenim poklopcem. Ispod njega se nalaze i virtuelni instrumenti i centralni ekran novog multimedijskog sistema Spirit (više ga nije moguće zatvoriti zavesom). Ima modifikovanu grafiku i podržava dodatne aplikacije.

Pred očima suvozača nalazi se grafičko pozadinsko osvetljenje već poznato iz modela Ghost i Spectre, koje se sastoji od sedam hiljada LED dioda.

Brendirani sat koji se nalazi u blizini dobio je novi dizajn kućišta sa ugrađenom figuricom „duha ekstaze“ sa osvetljenjem. Za putnike u zadnjem redu postoje dva tableta na naslonima prednjih sedišta sa podrškom za Wi-Fi i Bluetooth. Prilagođeni audio sistem takođe ima 18-kanalno pojačalo snage 1.400 W. Naravno, prilikom naručivanja, klijentu će biti dostavljen katalog završnih materijala sa bezbroj artikala.

Ali tehnologija se uopšte nije promenila. Cullinan nije postao hibrid ili električno vozilo; i dalje je opremljen tvin-turbo V12 motorom zapremine 6,75 litara, osmostepenim ZF-ovim automatskim menjačem, pogonom na sva četiri točka, vazdušnim oslanjanjem i upravljajućim zadnjim vratilom.

Motor baznog SUV-a ima 571 KS i 850 Nm. Verzija Rolls-Royce Black Badge Cullinan sa pojačanim motorom (600 KS, 900 Nm), preuređenom šasijom i bogatim crnim dekorom takođe je dostupna od samog početka.

Ažurirani krosoveri su već dostupni za naručivanje. U rodnoj Engleskoj cene počinju od 330 hiljada funti sterlinga.

AutoRepublika

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cullinan je suvise skup da bi se njegova karoserija makar samo u detaljima menjala. Sva „osvezenja“ skoncentrisana su na periferiju vozila, „tamo daleko“ napred, gde ima plastike. Moji komentari: 1. Pozitivno je sto nisu menjali cuvenu masku Rollsa, koju zovu „Partenon“! To bi bilo katastrofalno. Na masci nedostaju bocni „stubovi“ – hromirani profili koji bi sasvim zatvorili konturu maske! 2. Ispod Rollsove impozantne maske nedostaje jedan stabilan „fundament“. S obzirom da ima lik cuvene anticke gradjevine, trebalo bi je kompletirati sa „fundamentom“. Ovako izgleda kao da lebdi na sirokoj prednjoj povrsini Rollsa. 3. Uski cetvrtasti farovi nemaju nikakve veze sa… Pročitaj više »