1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen naslednik našeg „Fiće“ – kompaktni SUV Fiat 600e
Predstavljen naslednik našeg „Fiće“ – kompaktni SUV Fiat 600e
14

Predstavljen naslednik našeg „Fiće“ – kompaktni SUV Fiat 600e

3.87K
14
Podelite sa prijateljima:

Fiat ponovo ima „šestotku”! Fiat 600 je istorijski model, koji je pedesetih godina predstavljen u formi malog automobila sa motorom smeštenim nazad, kod nas je poznatiji kao Zastava 600 (kasnije Zastava 750) iliti „Fića“. Ovo ime će nositi kompaktni SUV predstavljen u električnoj izvedbi, iako će asortiman biti proširen kasnije i na termičke verzije.

Formalno, Fiat 600e će otvoriti novi segment za italijanski brend, ali je u stvari i delimična zamena za krosover Fiat 500X, koji se proizvodi od 2014. godine i uskoro će biti povučen.

Novi „šeststo“ najbliži je srodnik Peugeota 2008, DS-a 3, Opela Mokke i Jeepa Avengera. Zasnovan je na istoj modularnoj platformi CMP (Common Modular Platform), koju je razvila francuska grupa PSA pre spajanja sa Fiatom i formiranja koncerna Stellantis. Ima prednje oslanjanje tipa Mekferson, polu-nezavisno zadnje vešanje i pogon samo na prednje točkove.

Najvažnija razlika između Fiata i drugih platformi je originalna karoserija sa prepoznatljivim retro dizajnom u stilu hečbeka Fiata 500. Italijani su rekli da će 600 farbati samo u jarke boje. Dužina krosovera je 4.171 mm (samo 93 mm kraća od modela 500X), širina 1.781 mm, visina 1.523 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.562 mm u odnosu na 2.570 mm za 500X. Za „seićento“ točkovi prečnika 16 ili 18 inča su deklarisani, dok je rastojanje od tla 199 mm.

Unutrašnjost je takođe napravljena u korporativnom retro stilu, ali je istovremeno u velikoj meri ujedinjena sa dekoracijom srodnog modela Jeep Aveneger. Prednji panel krosovera je skoro isti: Fiat se ističe okruglim brzinomerom, koji je zapravo digitalan – nacrtan na ekranu od sedam inča.

Multimedijski sistem dolazi sa ekranom od 10,25 inča. Umesto centralne konzole, nalazi se veliki pretinac sa ugrađenim držačima za čaše, koji je prekriven preklopnim poklopcem od tri dela, a ukupan kapacitet svih takvih džepova u kabini dostiže 15 litara. Blok dugmadi je odgovoran za kontrolu prenosa.

Prilikom lansiranja, Fiat 600e će se nuditi u dva nivoa opreme – specijalnom RED i La Prima za dobrodošlicu. Potonji ima čitav niz opcija, uključujući kožne presvlake, električno i masažno vozačko sedište, kontrolu klime, kameru za pogled nazad i prošireno unutrašnje osvetljenje (može se birati između osam različitih boja).

Obezbeđen je autopilot drugog nivoa, odnosno adaptivni tempomat sa sistemima za zadržavanje trake i prepoznavanje saobraćajnih znakova. Zapremina prtljažnika je 360 litara ispod police ili 1.231 litar sa oborenom zadnjom klupom, a uz doplatu se nude električna peta vrata.

U tehnološkom smislu, električni Fiat 600e u potpunosti kopira rođake. Na prednjoj osovini je ugrađen elektromotor kompanije Emotors (zajedničko preduzeće koncerna Stellantis i japanske kompanije Nidec) sa snagom od 156 KS i 260 Nm. Litijum-jonsku trakcionu bateriju isporučuje drugo preduzeće – JV (Stellantis i CATL). Baterija ima ukupan kapacitet od 54 kWh (iskorišćeno 51 kWh) i teži 339 kg.

Potpuna napunjenost bi trebalo da bude dovoljna za 409 km vožnje u kombinovanom ciklusu WLTP, a u gradskom režimu domet krstarenja dostiže 604 km. AC (11 kW) i DC (100 kW) punjači su obezbeđeni. SUV sa masom praznog vozila od 1.520 kg može da ubrza do „stotke“ za devet sekundi, maksimalna brzina je 150 km/h, na raspolaganju su režimi vožnje Eco, Normal i Sport.

Fiat 600e će se proizvoditi u Poljskoj, na istoj proizvodnoj traci kao i krosover Jeep Avenger. Početak prodaje u Evropi zakazan je za septembar. Fiat će biti jeftiniji od svog brata: na primer, u Francuskoj će početna cena biti 36.000 evra što je tri hiljade evra jeftinije u odnosu na električni Avenger. A 2024. godine hibridni Fiat 600 će dopuniti asortiman – sa turbo motorom 1.2, preselektivnim robotizovanim menjačem i dodatnim elektromotorom.

Jošš uvek čekamo zvanične informacije šta Stellantis planira sa delimice našom fabrikom u Kragujevcu.

AutoRepublika

(3869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Nadam se da nece biti toliko glupi pa da ponude samo elektricnu verziju jer to je unapred propala stvar kao s tim Jeepom, bez obzira sto su ga progurali da prosle godine postane Auto godine…

MRN

Zar taj Jeep neće biti dostupan i sa benzincem od 100 ks

MRN

Sada nadjoh na Fiat forumu da će i on kao i Jeep Avenger biti dostupan i sa benzinskim motorom na određenim tržištima. Dakle, biće tu i 1.2 trocilindrični turbobenzinac, koji će razvijati 100 konja i biti uparen sa manuelnim menjačem.

BB

Dobar onaj džipić, bitno je da ga imaju napravljenog u SUS varijanti, lako oni prošire proizvodnju čim se EU raspadne (i njena pravila) 😜

s mile

Nekako mi nema lepotu i dizajn „made in Italy“.. ovaj prednji deo jednostavno nije to to….

BB

Isti moja punica… Pali joj kapci preko zjenica, pa joj smetaju vidu…. Dogovorili operaciju uklanjanja viška kože sa kapaka, još samo čekao da hirurg dođe u privatnu kliniku …

🤣😂🤣

Matija

Dizajn: – Slicnost sa FIATom 500 napred daje mu malo karaktera, bar moze da se pogodi ko je proizvodjac. Inace ceo prednji deo smatram povrsno uradjenim, dizajner jednostavno nije imao nikakvu ideju! – U pogledu sa strane ne vidi se bas nista karakteristicno! Auto je absolutno neprepoznatljiv! – Slicnost sa malim 500 spasava i zadnji deo vozila! – Ovalni kokpit je originalan i uspeo! Zato je kutija sa instrumentima absolutno bezoblicna i sirotinjski prazna! Deluje kao strano telo koje je tu zalutalo. – Visina od samo 152 cm dovoljno je mala da auto moze da se prikaze kao limuzina. SUV… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
Matija

„Još uvek čekamo zvanične informacije šta Stellantis planira sa delimice našom fabrikom u Kragujevcu.“ – ovo je najvaznije pitanje!

Matori

Već više od 20 godina izmišljaju toplu vodu.
Menjaju imena, restilizuju tri puta restilizovano, prave ogromne pauze između dve generacije i slično. Ne samo kao Fijat, već kao grupacija italijanskih proizvođača.
Zašto sad ovaj čardak nema oznaku 500X?

BB

Kako mijenjaju imena? Pa svi im se zovu 500 😀
evo konačno jedan i 600 😉

Matori

🙂

Matori

Napravili su ovaj čardak malo manji od 500X i nazvali ga 600, samim tim sad be mogu da naprave normalan auto sa tom oznakom. Opet ne mogu da mu stave ni oznaku 600X zato što je sitniji od 500X.
Sad se kao i svi guraju u čardak kategoriju u kojoj će vremenom doći do zasićenja, pa će ponovo da kukaju.