1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia Niro druge generacije je stigla
Kia Niro druge generacije je stigla

Kia Niro druge generacije je stigla

323
2
Podelite sa prijateljima:

Pre pet godina se kompaktni SUV Niro uspostavio kao prvi zeleni automobil u gami azijske Kije, uz ponudu hibridnih i čisto električnih pogonskih sklopova. Nažalost, ne možemo reći da smo ga se nagledali na putevima Srbije, zapravo teško mi je setiti se da sam ga ikada ovde i video „na slobodi“, ali je zato zbirna tražnja u drugim delovima sveta bila na godišnjem nivou od 130 hiljada jedinica.

Sada je kucnuo trenutak da na Sajmu mobilnosti koji se održava u Seulu bude premijerno prikazan četvorotočkaš druge generacije ovog poznatog modela.

Novajlija je ostao veran konceptu kompaktnog krosovera, ali je tim dizajnera koji predvodi Karim Habib, navodno „izginuo“ od posla u trudu da učini Nio usklađenijim s aktuelnim modnim tokovima. Tako je eksterijer vozila opredeljen u duhu konceptnog vozila Kia HabaNiro, koje je debitovalo pre oko dve godine.

Na primer, novi Niro je pozajmio, ma preslikao dnevna svetla sa koncepta, a ona svojim oblikom podsećaju na očitavanja prikazana na kardiogramu, odnosno pripreljena od strane uređaja za koji srećni nisu ni čuli a zove se EKG. Takođe, i zadnje signalne grupe u obliku bumeranga su replika prikazanih na konceptu. Kontrastna boja je upotrebljena za farbanje C stubova, iako je model iz prve generacije tu imao dodatne prozore.

Avaj, Kia nam još uvek nije stavila na uvid tehničke specifikacije novog Nira. To je pomalo nečuveno, jer kakva je to premijera? A, opet tako uobičajeno i jeftino od strane proizvođača automobila u doba kada profit nikada u istoriji nije bio veći. Ipak, ono što je jasno jeste do će paleta novitata inkorporirati obični hibrdi, plug-in hibrid kao i čisto električnu modifikaciju.

Poslednju je najlakše prepoznati po različitom nosu vozila s priključkom za dopunu baterije postavljenom u središtu. Kada govorimo o hibridima, važno je da naglasimo da je obezbeđen i novi režim vožnje koji je proizvođač nazvao Greenzone Drive Mode, a koji je poseban po tome što elektronika automatski prebacuje pogon na bešumni i to u zonama u kojima je važno da emisije budu nepostojeće, ili barem što manje. U tome ulogu igraju i podaci s uređaja za navigaciju, pa se taj režim aktivira u okolini parkova, bolnica i škola.

Nov enterijer je urađen u istom duhu u kom je izveden i onaj u veoma atraktivnom električnom modelu Kia EV6. Niro dakle takođe ima obruč upravljača s dva kraka, dva ekrana objedinjena pod jednim staklenim poklopcem, panel za kontrolu uređaja za klimatizaciju s tasterima, kao i „ručicu“ menjača u vidu rotacionog točkića.

Vidna je obilata upotreba recikliranih materijala za dekoraciju, pa je tako od recikliranih tapeta proizveden materijal za oblaganje neba (plafona) kabine, dok su od eukaliptusovog lišća napravljene presvlake sedišta. Sama sedišta su nešto tanja, što je bila odluka razvojnog tima, kako bi se dobila kabina s više prostora.

SUV druge generacije s oznakom Kia Niro će biti dostupan za krajnje kupce tokom naredne godine. Hibridne verzije stižu prve, već pre nastupanja proleća, dok će električne verzije ulepštati i najlepše godišnje doba (ko ih odmah kupi, dakako).

Kia računa da će tada dobiti ponovo talas besplatne promocije jer će tak onda objaviti tehničke specifikacije u pogledu noviteta. Šibicarski i u skladu sa ponašanjem ostalih kolega industrije!

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Pobogu, ko je dizajnira ovako otpozadi. Ovakva zadnja svetla jesu vrlo lepa, ali su ovde preterano razmaknuta.
A što se tiče zastupljenosti Nira kod nas, mogu reći da sam do sad viđao otprilike 10ak komada, i svi su bili na stranim tablicama, mahom švedskim i norveškim. Niti jedan da ima barem BG table.

moron

Meni je sadašnja Kia Niro lepša. Pa i ova u ponudi u Srbiji, u varijanti baterije od 39,2 kwh …