1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen je prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB
Volkswagen je prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB
4

Volkswagen je prepustio Škodi kontrolu nad platformom MQB

768
4
Podelite sa prijateljima:

Češka marka biće zadužena za proboj na tržištima u razvoju, stoga i ovakav potez uprave nemačke grupacije.

Ovo je prvi put otkako je Škoda pod okriljem Volkswagena da joj se daje na upravljanje (i razvoj) jedna platforma. MQB A0 je arhitektura koja je bila od ogromnog značaja za čitavu grupu, i na njoj danas počiva čitav niz automobila.

Brend iz Mlade Boleslav je već radio na prilagođavanju MQB osnove kada je pripremao novitet Kushaq za indijsko tržište. Tako je nastala varijanta pomenute platforme MQB-A0-IN, specijalno prilagođene za uslove u Indiji.

Škoda će predvoditi napore VW grupe na narastajućim tržištima – pre svega u Rusiji, Africi, jugoistočnom delu Azije, kao i u Latinskoj Americi. Uprava nemačkog giganta veruje da će u narednih deset godina prodaja SUS vozila u pomenutim regionima porasti za 58% te da će dostići 7,5 miliona automobila na godišnjem planu. Nakon toga, očekuju da bi 2035/2036. ukupno moglo biti registrovano oko 8,5 miliona četvorotočkaša godišnje…

To je velika prilika za Škodu, za koju se Volkswagen odlučio jer poseduju veliko znanje o malim automobilima (ujedno i jeftinijim). “Primenićemo našu ekspertizu po pitanju razvoja i preuzeti još važniju ulogu u Volkswagen grupaciji. Istovremeno ćemo osnažiti poziciju našeg sedišta u Češkoj kao bitne lokacije za razvoj za celu kompaniju”, rekao je prvi čovek Škode – Tomas Šefer.

Šefer je naveo i da će se na ovaj način stvoriti stotine novih poslova u Škodi, a da će većina radnih mesta biti popunjena sa mladim regrutima. Pogotovo je bitno što će se raditi na razvoju i unapređivanju arhitekture, te će to zahtevati stručnu radnu snagu.

AutoRepublika 

(768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Za Indiju? Znaci indijske specifikacije materijala koje nisu iste kao europske ali jesu slične, obično čak idu i nesto lošiji materijali u igru. Zatim indijski dobavljači materijala, a treba uigrati i proizvodnju tamo ali kako je to za njihovo tržište i standardi su mnogo niži od (ncap pa nadalje), a prelaze na dildo kao grupacija, za ona tržišta na kojima sus ostaje logična odluka da se prebaci u Škodu iako ne znam koliko oni imaju inžinjera koji rade na razvoju (ne treba tu puno, ionako VW nikad nista novo ne izbaci neg samo malo revidirano) sigurno manje od Opela. Većinu… Pročitaj više »

moron

Ovo je dobra vest, kao I ona da nova fabija neće imati elektrifikaciju (za sada), jer to znači da će još neko vreme biti moguće kupovati automobile koji bi (barem u teoriji ) trebalo da budu jeftiniji.

Fabian

Otprilike Fabia Active 1.0mpi 80KS 5-manual za 20 hiljada evra.

moron

Pa i rekoh „u teoriji“ ( jeftiniji).