1. Home
  2. Vesti
  3. Neverovatan prizor u Arizoni
Neverovatan prizor u Arizoni
0

Neverovatan prizor u Arizoni

287
0
Podelite sa prijateljima:

Svima koji prate automobilski svet je poznato da Bugatti uskoro stiže sa kreacijom koja se u najmanju ruku može nazvati remek delom. Reč je o modelu Centodieci, što u stvari znači broj 110 na italijanskom jeziku, a ime je dobio još pre dve godine, kada je Bugatti proslavio isti broj godina postojanja.

Centodieci nije toliko nov koliko možda deluje na prvi pogled, pa je to u stvari model Chiron sa dizajnerskim detaljima sa legendarnog modela EB110 kojem smo se divili početkom devedesetih godina prošlog veka.

Kompanija sa sedištem u Francuskoj planira da proizvede samo deset primeraka po početnoj ceni većoj od osam miliona evra.

Bugatti je proveo poslednje dve godine uglavnom razvijajući Centodieci u Evropi, ali su novinari nedavno uhvatili jedan od primeraka i u američkoj saveznoj državi Arizoni. Zašto bi neko gubio vreme u ovoj pustinji koju odlikuju more peska, peščane oluje i vrela temperatura?

Pa upravo takvi detalji su Bugattiju veoma poželjni i čelnici kompanije tvrde da su proveli dosta vremena tražeći lokaciju gde bi Centodieci pokazao svoju moć, iako temperatura lagano prelazi brojku od 50 stepeni. Kako drugačije pokazati da čak i u takvom „paklu“ ovaj hiperautomobil može komotno da preveze vozača koji neće ni primetiti u kakvim uslovima žive stvorenja mimo Bugattija na četiri točka i kolika je spoljašnja temperatura?


Pored Centodiecija, moglo se videti da su mu društvo pravili i Chiron Pur Sports i Chiron Super Sports. Mnogobrojni mediji navode da se trio uputio na vožnju dugu čak 800 kilometara, i to od Los Anđelesa preko San Dijega i preko raznih gradova unutar Arizone, pa sve do završnice u gradu Tuscon.

U takvim uslovima ne samo što su dobili priliku da testiraju kako će mehanika funkcionisati već i da vide na delu kako rade preko dvesta senzora koje Centodieci ima ugrađene u sebi. U prevodu na neki jednostavniji jezik, ako automobil uspe da preživi pakao Arizone, onda mu nijedna druga lokacija na planeti Zemlji neće biti problematična.

Bugatti je navodno uspeo da iznajmi i rezerviše neke javne puteve u ovoj američkoj saveznoj državi gde je svog velikana vozio brzinama koje debelo premašuju 320 km/h. To je inače tek delić njegovih mogućnosti pošto je francuski gigant ranije tvrdio da će biti u stanju da juri čak 380 km/h.

Pride, hiperautomobil pokreće 8,0-litarski turbobenzinac (zapravo agregat ima podršku četiri turbo kompresora) i čak šesnaest cilindara koji oslobađaju 1.578 konjskih snaga. Sa masom od 1.976 kilograma, Centodieci je za oko dvadesetak kilograma lakši od Chirona, a ako vas ne impresioniraju performanse, onda stil svakako hoće, i osveženje je videti neka legendarna imena ponovo sa nama. Pored ovog Bugattija, to je ranije uradio i Lamborghini sa Countachom.

Kompanija koju je nedavno preuzeo Rimac nam kaže da će svaki primerak provesti više od 30 hiljada kilometara testiranja u najekstremnijim uslovima, pre nego ručna serijska proizvodnja startuje. Svih deset primeraka su odavno rasprodati, a prvi od njih će biti isporučeni vlasnicima naredne godine.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments