1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen omanji SUV Tata Punch od 6.470 evra
Predstavljen omanji SUV Tata Punch od 6.470 evra
8

Predstavljen omanji SUV Tata Punch od 6.470 evra

2.70K
8
Podelite sa prijateljima:

Indijci su ovom prilikom predstavili konvertovani koncept Tata H2X koji je tako upravo postao serijski model Tata Punch. U pitanju je najmanji krosover u gami vlasnika grupacije Jaguar Land Rover, ali to ni u kom slučaju ne znači da se upoznajemo s jeftinim i jednostavnim vozilom.

Nakon tržišne propasti s mališanom Nano, Tata nije želela da se upušta u ponovljeni pokušaj izrade najjeftinijeg i isto toliko vrednog modela, pa će se stoga Punch upustiti u tržišni „fajt“ s rivalima kao što su Maruti-Suzuki Ignis, Nissan Magnite i Renault Kiger.

Punch je postao tek drugi model na modularnoj platformi ALFA (Agile Light Flexible Advanced) i kao takva je proizvod internog razvoja indijske kompanije. Arhitektura je prilično jednostavna i podrazumeva transferszalnu (poprečnu) postavku motora i implicitni prednji pogon, Mekferson na prednjim osovinama i polukrutu osovinu nazad. Par točkova u zadnjoj sekciji SUV-a nosi doboše kao integralni deo kočnog sistema.

U ponudi će se naći samo verzije s prednjim pogonskim točkovima jer indijski kupci nisu spremni, ili nisu u mogućnosti da odvoje novce za integralni pogon. Zato je konstruktor obećao da će najmanje odstojanje podvozja vozila od tla biti na nivou od 190 milimetara, dok će Punch (kao pravi, smajli) moći da bez posledica zagazi u vodu dubine do 37 centimetara.

U smislu gabarita, krosover Tata Punch je moguće porediti s evropskim predstavnicima B segmenta druge, ili čak i decenije ovog veka pa je tako dugačak 3.827 milimetara, širok 1.742 mm, dok je visina na koti od 1.615 mm. Među osovinama se nalazi 2.445 milimetara.

Prečnik naplataka iznosi 15 ili 16 inča, zavisno od volje vlasnika da se otvori u finansijskom smislu. Azijski SUV poseduje kabinu s pet mesta za sedenje, mada će onaj središnji na zadnjoj klupi, prokleti čas kada je prihvatio da pođe na put s idejom da bude smešten baš tu, i to ne samo zbog fizičke teskobe, već i zbog nedostatka naslona za glavu i starovremenskog pojasa za vezivanje.

Ako je taj podatak za nevericu, onda je za svako poštovanje to što se na novajliji sva vrata otvaraju pod pravim uglom, od 90 stepeni, dok pomenuti centralno postavljeni putnik u drugom redu sedišta neće imati razloga da prigovara zbog centralnog tunela jer je pod skoro pa u potpunosti ravan. Zapremina prtljažnika iznosi 366 litara, što je odlično postignuće imajući u vidu dužinu SUV-a.

Bazična konfiguracija uključuje dva vazdušna jastuka, sistem ABS, uređaj za klimatizaciju i elektropokretana prozorska stakla za pilota i kopilota. Tu je i centralno zaključavanje kao i mogućnost podešavanja visine obruča upravljača.

Čak ni najprestižnija verzija Puncha ne dolazi s većim brojem vazdušnih jastuka, a na listi opcionala nema ni elektronskog sistema za stabilizaciju vozila. Ali, to što je tu, nije za potcenjivanje: informativno-zabavni sistem s ekranom dijagonale od sedam inča, kamera za pregled situacije iza vozila, tempomat, koler ekran instrumentacionog klastera, kao i senzor za aktiviranje brisača u slučaju padavina.

Tata Punch „kada se tek probudi“ (uvodna verzija)

Trocilindraš pokreće model Tata Punch. U pitanju je pogonski sklop radne zapremine 1,2 litra. Pripada porodici agregata Revotron i po prirodi je atmosferski. Kao takav nam je poznat iz drugih modela kompanije, s tim da je u ovom izvođenju premijerno ponudio sistem „start-stop“. Motor razvija 86 konjskih snaga uz 113 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Menjačka kutija može biti petostepena manuelna ili se može dobiti i najjednostavnija robotizovana transmisija AMT s jednom spojnicom. Verzija s ručnim menjačem ubrzava iz mesta do brzine od 100 km/h za podugačkih 16,5 sekundi. Možda je i to glavni razlog zašto se očekuje, odnosno zašto je najavljena i turbo verzija, doduše za neki kasniji trenutak tržišnog života Puncha.

„Nakostrešeni“ mališa će se pred kupcima naći već krajem tekućeg meseca, ali tu se misli trenutno samo na njegove zemljake. Iako cenovna politika nije detaljno obelodanjena, ipak se osnovano nagađa da bi cena trebalo da bude u rasponu između 7.500 i 11.000 američkih dolara.

Tata je sve karte bacila na uspeh Puncha, pa tako konstruktor očekuje da ovaj izdignuti model brzo postane najpopularniji model u gami marke.

AutoRepublika

(2696)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

E ako je na platformi ALFA, sigurno će dobro da se prodaje 😂🤣

Iznogud

U Japanu prodaju ladu Nivu za 27000€. Ladu! Eeeej

BB

Znaju šta valja 😉

Iznogud

27000eura!!!!

TheStig

Sve je prolazno samo je Alfa na tehničkom vječna 🤣

BB

Da je dostupan na našem tržištu kupio bih ovo ženi pa nek se igra Tate…

Iznogud

a ti bi onda reno vozio?

BB

ja bih njoj zareno dao tatu 😉