1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Note treće generacije prikazan
Nissan Note treće generacije prikazan
1

Nissan Note treće generacije prikazan

283
1
Podelite sa prijateljima:

Nissan Note je razvijan s mislima konstruktora usmerenim na celu planetu, a u nekom trenutku, model iz prve generacije se nudio i u Evropi. Međutim, već u drugoj generaciji se Note počeo povlačiti iz Evrope i Amerike, dok je u matičnoj državi model koji uživa epitet bestselera Nissan. Otprilike polovina kupaca se vezuje za plug-in hibridnu verziju e-Power koja je debitovala još 2016. godine.

Shodno tome, Note u trećoj generaciji stiže na tržište tačno na vreme, dok je sam koncept novajlije u potpunosti prilagođen kupcu koji živi i troši novce u Japanu.

Nasuprot globalnim trendovima, novi mališan s petor vrata je postao kompaktniji nego u prethodnoj generaciji, Naravno, nije postao toliko sitan da bi upao u klasu kei automobila ali je smanjenje dužine od 55 milimetara svakako značajno, pa tako novi Note meri 4.045 mm u dužinu.

Mališan je niži za 15 mm gde se zaustavio na koti od 1.505 mm, ali je širina ostala ista (1695 mm). Međuosovinski razmak koji je kod prvog i drugog pokolenja bio identičan i iznosio okruglo 2,6 metara, sada je manji za dva centimetra.

Silueta vozila je takođe malo mutirala. Poklopac motora je položeniji, dok su i stakla na bokovima vozila poprimila korporativni potpis, uz povećani nagib zadnjeg stakla.

Klirens noviteta je nalik sportskim automobilima i iznosi svega 120 milimetara. Šta da kažemo, sem može im se, odnosno kvalitet japanske putne infrastrukture to dozvoljava. Zanimljivo, čak u dve od ukupno tri ponuđene modifikacije, Note nudi čelične felne (dimenzija 15 ili 16 inča), dok je samo vrhunska varijanta obuvena u naplatke izrađene od lake legure. Zato farove „pogoni“ LED tehnologija već od samog početka prodajnog kataloga.

Note je premešten sa islužene V platforme na novorazvijenu CMF-B arhitekturu, iako je arhitektura u osnovi ista kao i ranije, što znači da je napred Mekferson rešenje dok se na zadnjem kraju nalazi polukruta osovina.

Obavezno je reći da je Nissan prvi serijski Nissan u Japanu koji koristi čelik visoke čvrstoće sa granicom popuštanja tek na 1.470 MPa kada govorimo o karoseriji. Istovremeno, težina praznog vozila je ostala neizmenjena pa iznosti 1.190 kilograma.

Ovaj put, u ponudi se neće naći niti jedna čisto benzinska verzija, pa se može zaključiti da će novi Note biti, širom cele game, samo hibrid. Pogonski sklop komercijalnog naziva e-Power, je već postavljen kao srce više od 430 hiljada primeraka Nissanovih četvorotočkaša, a u novi Note će u ažuriranom izvođenju, pa se tako može reći da i on ovde debituje u svojoj drugoj generaciji.

Da vas podsetimo da je u pitanju sekvencijalni hibrid: što znači da točkove pokreće električni motor, dok benzinski motor služi jedino kao agregat, to jest generator za proizvodnju električne energije Kontrolisan je isključivo od strane elektronike.

Elektromotor je u Notu nove generacije dobio dodatnu snagu, pa umesto nekadašnjih 109 „konja“ i 254 Nm obrtnog momenta, sada na prednje točkove šalje ergelu od 116 „grla“ i 280 Nm. Pretvarač je sada za 40% kompaktniji i 30% lakši.

Opcioni pogon na sva četiri kraja karoserije više nije tu samo reda radi, već je u potpunosti funkcionalan. Snaga elektromotora montiranog na zadnjoj osovini je uvećana sa nekadašnjih simboličnih 5 „konja“ 68 „grla“. Pride, taj električni motor sada može raditi i radi permanentno, a ne samo prilikom polazaka iz mesta. Sve verzije poseduju tri elektronski kontrolisana režima vožnje (Eco, Normal, Sport).

Benzisnki motor je isti onaj koji znamo. Trocilindarska atmosferska jedinica koja poseduje zapreminu 1.2 litre, nudi za tri konjske snage više nego što je to činio ranije (82 ks), iako je obrtni moment isti (103 Nm). Ali, glavna stvar je da je kontrolni program za ovaj agregat sada postao značajno složeniji.

Elektronika drži brzinu kolenastog vratila na nižem nivou nego kod ranijeg modela, na koji način se buka koju proizvodi termalni motor drži na prihvatljivijem nivou (naposletku u režimu dopune, SUS motor radi na konstantnoj brzini). Međutim, kada se vozi na lošem putu ili pak autoputem, odnosno u stituacijama kada je i prirodno da nivo buke bude izraženiji zbog ostalih uticaja, dozvoljeni su i viši obrtaji. Osnovni cilj koji je konstruktor imao na umu jeste da putnici budu što manje svesni postojanja motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Iste pobude su nagnale proizvođača da ojača zvučnu izolaciju kabine. Generalno govoreći, enterijer noviteta nije više tako prepun zanimljivih ergonomskih rešenja kao što je to bio kod prethodnika. Virtuelna instrumentacija pred očima vozača se prikazuje na sedmoinčnom ekranu, dok se postavke multimedijalnog sistema pragte na ekranu koji po dijagonali nudi devet inča.

Centralni tunel je sada dvospratan s velikom ostavom za sitnice pri dnu, jer je ručica menjača, ili možda bolje reći džojstik povezan s jedinicom za transmisiju putem žica. Kompanija obećava da će drugi red ponuditi odličan komfor putnicima, što je jedna od ključnih karakteristika modela „otkad je sveta i veka“. Naslon zadnjeg sedišta poseduje mogućnost podešavanja nagiba.

Naposletku, novi model poseduje drugu verziju sistema ProPilot, koja se može uslovno nazvati i autopilotom na stazi. Dodatak Navi-link omogućava sistemu da naviguje vozilo drumom samo putem korišćenja kamera i senzora, ali i na osnovu podataka iz navigacionog sistema, što omogućava vozilu da uspori pred nastupajuće krivine ili u susret znaku za ograničenje brzine. Pride, Note sada nastavlja s kretanjem, ako je zaustavljanje trajalo kraće od pola minuta, dok je ranije taj period bio ograničen na svega tri sekunde.

Prodaja novog Nota u Japanu kreće u decembru uz početnu cenu od 19.400 američkih dolara za varijantu s prednjim pogonom. Primerci koji poseduju pogon i na zadnjoj osovini, ponudi se priključuju od ferbruara, ali još uvek nema zvaničnog saopštenja hoće li ovaj zanimljivi mališan i na ostala globalna tržišta, izuzev matičnog.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kolika mu je baterija?
Ovo mi se čini kao dobar koncept. Nissan Note mi se uvijek sviđao a i ovaj… Jedina stvar koja mi se ne sviđa je mali klirens…