1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: BMW Serija 2 Active Tourer bez ručice menjača (GALERIJA)
Premijera: BMW Serija 2 Active Tourer bez ručice menjača (GALERIJA)
16

Premijera: BMW Serija 2 Active Tourer bez ručice menjača (GALERIJA)

1.11K
16
Podelite sa prijateljima:

Ko je rekao da su MPV modeli mrtvi?! 

Mada svake nedelje čujemo vesti o nestanku nekog MPV četvorotočkaša, u premijum segmentu nastavljaju sa svojom karijerom. Mercedes sa B klasom, a BMW sa Serijom 2 u Active Tourer izdanju. Dakle, premijum brendovi veruju da i dalje ima dovoljno kupaca za ovakva vozila, bar u njihovoj klasi!

BMW je izvršio detaljnu evoluciju Serije 2 Active Tourer, uz velike promene u dizajnu. One su vrlo očigledne kada je u pitanju eksterijer. Napred vidimo novu, (pre)veliku rešetku koja je u stilu BMW-a X7, kao i užu svetlosnu grupu koja može opcionalno biti izvedena i u LED Matrix tehnologiji.

Čini se i da su retrovizori blago izmenili svoju lokaciju, te da su sada postavljeni nešto niže nego ranije. Osim toga BMW je promenio i izgled kvaka, dok su točkovi promera od 16 do 19 cola. Pozadi je bilo manje evolucije nego napred, završetak izduvnog sistema je ušuškan iza branika te se dobio „čist“ izgled zadnjeg kraja vozila. I ovde su promenjena svetla koja su uža nego ranije.

No, ovaj put je kod smene generacija došlo i do izmena gabarita. Serija 2 Active Tourer je sada duža za 32 mm, viša za 21 mm i šira za 24 mm. Međuosovinski razmak se ipak nije menjao i ostao je identičan kao i pre osvežavanja te iznosi 2.670 mm. BMW je posebno obratio pažnju na aerodinamičnost ovog MPV-a te koeficijent otpora vazduha iznosi vrlo dobrih 0,26 cd.

Promene su nastavljene i u kabini. BMW je primenio svoj sistem iDrive 8, te se tako ispred vozača nalazi digitalna instrumentalna tabla dijagonale 10,25 cola, dok je na centralnoj konzoli displej od 10,7 inča za kontrolu informativno-zabavnog sistema. BMW je ugradio „plutajuću“ konzolu, što je dodatno ostavilo prostor ispod za odlaganje sitnica.

Naravno, upotrebna vrednost ostala je u prvom planu. Zadnja klupa postavljena je na šinama, te se može pomerati napred-nazad za 13 cm. Zapremina prtljažnika varira od 470 do 1.455 litara, dok se zadnja sedišta preklapaju po principu 40:20:40. BMW navodi da je električno otvaranje gepeka deo standardne opreme, kao i automatska dvozonska klima.

Paletu motora otvara 218i, odnosno 1,5-litarski benzinski agregat sa 136 ks i 230 Nm. Serija 2 Active Tourer sa tim motorom sprint do „stotke“ obavlja za 9 s, a maksimalna brzina je 214 km/h. Sledi 220i gde je u upotrebi isti trocilindraš s tim da ovde isporučuje 170 ks i 280 Nm što mu omogućava da završi ubrzanje do 100 km/h za 8,1 s i pojuri do 221 km/h.

Da biste dobili četvorocilindarski benzinski motor morate se opredeliti za 223i. Ova pogonska jedinica radne zapremine dva litra raspolaže sa 218 ks i 360 Nm i samim tim pruža i ubedljivije performanse – do „stotke“ se stiže za 7 s, a maksimalno može dostići 241 km/h.

Nije BMW zaboravio na dizelaše. Serija 2 Active Tourer moći će da se naruči i sa dvolitarskim dizel agregatom koji se oslanja na 150 ks i 360 Nm, prevedeno u performanse – sprint do 100 km/h traje 8,8 s, i krajnja brzina je 220 km/h. Sve pomenute pogonske jedinice u sprezi su isključivo sa sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom.

BMW je potvrdio da će naredne godine u ponudu uvesti i plug-in hibridno izdanje, i kako tvrde trebalo bi da ono omogući domet u EV režimu vožnje od 80 km. Nova, druga po redu Serija 2 Active Tourer ući će u prodaju u Evropi u februaru naredne godine.

AutoRepublika 

(1111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Dobar, vrlo dobar.

BB

Eh da alfa hoće da izbaci neki Štiklio…

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Balkanboj

Esi ti nešto duvao, pio, neke tablete, lizao selotejp?

Iznogud

sto? sta fali autu? jeste da ce se slabo prodavati, takva mu klijentela ni prethodnik nije prodan u puno primjeraka, a posebno ih boli prodaja B klade, ali u poredjenju sa kladom, ovo je posten komad pic…ovaj auta. Jest da ima lose dizajniran volan, ali to je specijalnost bmw. Inace ima tamo X serija, pa ne znam kako ce se ovo prodavati, lici mi na kanibalizam. Uostalom, bice dobar polovnjak, naravno samo sa dizel motorom. Pokrali su dizajn unutrasnjosti Honde HRV, pa onda VW oko mjenjaca, ali svabe su to, kradu dje stignu. Sve u svemu, dobar ili vrlodobar (samo… Pročitaj više »

Iznogud

Uvijek 🤪🍻😘

Zvezdan Božinović

Ne sećam se ijednog konvencionalnog BMW-a bez ručice menjača. Počeli su da hvataju ružne fazone, pa su u „premijum“ MPV ugradili onu ružnu i nadasve jeftinu pločicu što igra funkciju Head up Displeja. Cena kao da je Serija 3, vidim da će biti 35+hiljada evra. Izgleda da i BMW postaje VW

Iznogud

pa i b klada ima isti raspon cijena, ali klijentela svaba hoce takvo auto, docim ciljana publika bavaraca ne haje za ovakvim oblikom vozila, mada kad kupuju suvove tj dzipove mogu i ovo.

BB

Interesantno, kako naci premiumi mogu da imaju i limuzine i mpv i motore normalne zapremine, čak četiri cilindra, ponegdje i 6, i sve se to uklapa u ekološke norme a ovi generalisti stave 1.0 u limuzinu od 5m ali je eto izbacuju pa neće više biti dostupna (Ford Mondeo na primjer). A ovi faši premium ne mogu da prodaju ni ultrapopularni SUV iako je krući i od najkrućeg k.. ovaj, dilde. Gdje ide ovaj svijet…

Bungi

Sa mehaničkog gledišta, ne samo da treba izbaciti ručicu mjenjača već i čitav mjenjač.Auto treba da pokreće elektro motor sve vrijeme a benzinski da služi samo kao generator za proizvodnju el. energije.Takav pogon je dosta efikasniji.U tom slučaju benzinac se podesi da radi u atkinsonovom ciklusu, veoma efikasno i na konstantnom broju obrtaja. Sa druge strane el. motor sav obrtni moment ostvaruje gotovo trenutno. E sad je pitanje šta je jeftinije.?

BB

I meni se čini da bi bio idealan, sa aspekta upotrebe a ne sa aspekta očekivanja, automobil sa baterijama dometa do nekih 150 km, snage cca 100 kW i na to ubaciti neki 2 cilindraš kao generator. Naravno da ne bude cijena kao i3, kojemu su zamjerali kako nema pune performanse kada se baterija isprazni, pa kamere i radari te tjeraju da nikad ne izvučeš potencijal ni jednog motora (bakarnog ili željeznog). Nešto tako su napravili sa Teslom 3 https://insideevs.com/reviews/535218/tesla-obrist-runs-on-gasoline/ Posebno ističu motor bez vibracija… Izvinjavam se TheStigu, jer bi morao kupiti 6 ovakvih tesla da bi došao do 12… Pročitaj više »

Balkanboj

Unutrašnjost sa televizorima i falšo ručicom menjača je baš jadna. Posebno grafika displeja ispred vozača.

Sorry BMW, me no like it.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
Neko is mase

Eto, sada ce oni da se bace u bedak…

TheStig

Lijepo bi izgledao kad bi nosio neki drugi bedž. Al’ svakako je autoindustrija otišla u helać. Kad je Ferrari došao do toga da pravi SUV vozilo…tmurna i teška vremena za petrolheadove.

Slavko

Umesto da menjaju dizajn digitalne table, oni napravili verziju 2. 😀
Spolja, zenskast kao i prethodnik. Enterijer deluje prilicno otmeno.

BB

Vidjeli da se FIAT 500L ne predaje pa i oni digli noge 😉

moron

Još da nema „kontra cajgere“ k’o PSA … Ali, jbg, savršeno ne postoji.
A kako danas proizvodjači znaju da me zaprepaste sa „dizajnom“ novih modela, ovaj BMW je (meni) „za desetku“ (pa i sa onim selektorom AT menjača). Bravo!
U svetu „moje lepote“, ovaj BMW bi mogao da udje u uži (dizajnerski) izbor u kući BMW.