1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Kiger pred publikom
Renault Kiger pred publikom
3

Renault Kiger pred publikom

395
3
Podelite sa prijateljima:

Renault je pre par meseci prikazao model Kiger dok je on još nosio predznak konceptnog modela. Kao što vidimo, nismo dugo čekali da vidimo serijsku vezriju. Kao što se i dalo za očekivati, većina fensi detalja nije dočekala da se s koncepta prenese na model za masovnu proizvodnju, dok je i klirens sveden sa 210 na 203 milimetra.

Međutim, za uspešan nastup na indijskom tržištu, koje će ujedno i biti glavno za Kiger, od ključnog značaja su efikasnost, jednostavnost dizajna, kompaktna karoserija i niska cena.

Tako je naš Renault Kiger dug samo 3.991 milimetara, na koji način se kvalifikovao za ozbiljne poreske olakšice jer je za nepun milimetar kraći od granice postavljene na četiri metra.

Dug je 1.750 mm, visok celih 1.600 mm, dok je distanca između osovina na nivou od 2.500 mm. Novajlija je nasađen na izduženu i ojačanu verziju modularne platforme CMF-A, koja je „majka Mara“ i za mikrovan Renault Triber, krosover Nissan Magnite i jeftini hedžbek Renault Kwid. To praktično znači da se pogonska sila kod Kigera na podlogu prenosi jedino preko točkova montiranih na prednju osovinu.

Konstruktor je doneo odluku da napusti ideju s koncepta da se jednostruki završetak izduvne cevi nađe po središtu „krme“ vozila, a pored toga su i gigantske 19-inčne felne ustupile mesto ovozemaljskim šesnaesticama.

Umesto glomaznog krovnog nosača su montirane tipske krovne šine. Međutim, velik spojler na petim vratima, „naramenice“ na lukovima točkova i LED rasveta su ostali kao stavke na serijskoj verziji. Pored toga, uz doplatu, francuski SUV se može dobiti u dvobojnoj karoserijskoj šemi.

Kiger je formalno petosed, ali onaj koji se bude našao na centralnoj poziciji zadnje klupe stiče svaki osnov da bi bio okarakterisan kao zlosretnik. Naslona za ruke nema, a zlosretnik može da računa samo na sigurnosni pojas koji mu ostaje u krilu, ali ne i na onaj krak koji se pruža preko ramena putnika.

Pa opet, omaleni krosover je moguće konfigurisati tako da poseduje virtelni instrumentacioni klaster u vidu sedmoinčnog uokvirenog displeja ispred vozača, klima uređaj, info-zabavni sistem s ekranom dijagonale 8 inča, Bluetooth opciju konektivnosti i podršku za interfejs rešenja poznata kao Apple CarPlay i Android Auto. Muzički sistem s indeksom 3D potpisuje Arkamys Auditorium, a putinci će se radovati i pročišćavaču vazduha i bežičnoj dopuni pametnog telefona. To jedino ako vlasnik vozila u startu doplati za ove stavke.

Naravno, u ulaznoj verziji, Renault Kiger neće biti tako seksi opremljen. Trebalo bi da ponudi konvencionalan klima uređaj i jednostavne funkcije i segmente prikaza. Nezavisno od izabrane verzije, indijski Kiger će nuditi četiri vazdušna jastuka.

Zapremina prtljažnika iznosi solidnih 405 litara, a sa oborenim zadnjim sedištima, zapremina narasta do 879 litara. Dodatno, Francuzi se prave važni brojnim sitnim ostavama za stvarčice. Ukupna zapremina tih kutijastih stavki iznosi 29 litara.

Uvodni motor će biti trocilindarski atomosferski benzinac zapremine 1.0 litra. On je toliko moćan da odbacuje 72 konjske snage uz 96 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Radi u duetu s petostepenim ručnim menjačem, dok njegova robotizovana verzija nudi jednu spojnicu.

Imućniji će moći da izaberu i turbo varijantu identične radne zapremine. Ona će ponuditi 100 konjskih snaga i 160 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. I ovde menjač može biti ručni petobrzinski, ili se pak može dobiti i varijator.

Renault nigde ne reče podatke o ubrzanju, međuubrzanjima i slično. Zašto je to tako ne znamo, ali snage bi trebalo biti dovoljno jer je mališan težak 1.012 kilograma.

Renault Kiger u osvajanja srca Hindusa kreće u veoma bliskoj budućnosti, ali će krosoverčić uskoro potom i u pohod na ostala tržišta. Ne treba odbaciti ideju da će ga Francuzi gurnuti i među Evropljane, a tome u prilog ide i činjenica da je Renault Kwid ponuđen stanovnicima našeg kontinenta, doduše pod simbolima Dacije i jedino u čisto električnom formatu.

AutoRepublika

(395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Izgleda kao hibrid Dustera, Captura i Dacie Spring.

s mile

DOOBAR Hibrid 😉

igi

Kakvo indijsko tržište, on bi se i kod nas prodavao kao vruće kifle. Jes’ da sve vreme čitam „Kriger“ ali za Evropu će možda i promeniti ime.