1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljeni osveženi modeli Ford Galaxy i Ford S-Max
Predstavljeni osveženi modeli Ford Galaxy i Ford S-Max

Predstavljeni osveženi modeli Ford Galaxy i Ford S-Max

717
1
Podelite sa prijateljima:

Modeli koji neće doživeti narednu generaciju bili su predmet interesovanja razvojnih timova Forda a proces je rezultirao modernizacijom “osuđenika na smrt”. Dakle, žrtve procesa evropskog suženja game marke Ford, vozila iz minivan segmenta, Galaxy i S-Max su restilizovani i nalaze se pred nama. 

Dva Fordova takmaca su možda i najbolje ogledalo uspeha krosover segmenta i potonuća predstavnika iz MPV klase. Pre deset godina, duet koji čine Galaxy i S-Max je isporučen na 85 hiljada adresa u Evropi, dok je prethodne godine, samo 36 hiljada primeraka dospelo u ruke kupaca. Kada se zna ovaj podatak, teško da iko može da krivi Ford u pogledu odluke o gašenju ponude.

Međutim, životni vek ovih praktičnih vozila još uvek nije priveden kraju, pa su stoga i usklađena sa duhom današnjeg vremena. Koje izmene nam donose osveženi modeli, pročitajte u redovima ispod.

Ford Galaxy kao minivan u punoj veličini, a i nešto manji S-Max su dobili nove prednje branike, kao i felne novog dizajna, izrađene od lake legure. Prestižnije verzije, koje po običaju američkog proizvođača nose Vignale ili ST-Line oznake, su pored pobrojanih modifikacija dobile i preoblikovanu rešetku hladnjaka na kojoj su ćelije postale veće.

Uzgred budi rečeno, najbogatiji paket opreme Vignale je sada moguće naručiti i uz veliki Galaxy, što do sada nije bio slučaj. Donosi veće površine presvučene prirodnom kožom, grejani obruč upravljača kao i sedišta obogaćenog sadržaja. Misli se na inkorporiranu funkciju masaže i ventilacije.

Dalja unapređenja izgleda i funkcija unutar putničke kabine još su skromnijeg obima. Uglavnom se radi o proširenoj ponudi tkanina upotrebljenih za presvlačenje delova enterijera, kao i o nekim sitnijim stilskim detaljima. Traditiconalna polugica za aktiviranje brisača je ustupila mesto kružnom tasteru na centralnom tunelu još prošle godine, dok je kod minivana i (zloglasni) robotizovani PowerShift menjač (koji je doveo američkog proizvođača pred sud) ustupio mesto klasičnom osmostepenom “automatiku”.

Multikonturna prednja sedišta se sada ne nude samo u verzijama Vignale, već se mogu dobiti i u nekoj manje prestižnoj verziji automobila s nekom od oznaka ovog dvojca. Jasno je ipak da se radi o stavkama koje se nalaze na listi dodatne opreme.

Naposletku, modernizacija je donela i familiju unapređenih funkcija ispomoći vozaču. Tu je revidiran adaptivni tempomat koji integriše i stani&kreni funkciju, a na raspolaganju putnicima je i unapređeni multimedijalni sistem FordPass Connect. Između ostalog uključuje i Wi-Fi odašiljač, a takođe nudi i opciju povezivanja do deset sprava povezivih na internet.

Opstala su sva tehnička unapređenja koje je Ford bio prinuđen da daruje modelima Galaxy i S-Max, pre otprilike godinu dana, odnosno kada je u Evropskoj uniji stupio na snagu WLTP protokol. Samo je jedan benzinski motor preostao u ponudi. To je turbo četvorocilindarska EcoBoost jedinica zapremine 1,5 litara koja isporučuje 165 konjskih snaga. Ovaj motor radi u paru sa šestostepenim ručnim menjačem.

S druge (dizel) strane, u ponudi je jedan 2,0 EcoBlue turbodizel motor koji se proizvodi u tri nivoa snage. Jedinice s 150 i 190 konjskih snaga mogu da računaju na ispomoć jednog turbo punjača, dok najsnažnija varijanta koja broji 240 „grla“, ima dvostruku asistenciju.

Ko se opredeli za dizel, biraće između šestostepene ručne ili osmostepene automatske transmisije. Pogon na sva četiri točka je takođe dostupan, ali je uslovljen izborom 190 konjskih snaga jakog dizela i automatskog menjača sa 8 “brzina”.

Osvežene verzije Fordovih minivanova je već moguće naručiti ukoliko obitavate na teritoriji Evrope. Vlasnik varijante modela Ford S-Max, koja je u stanju da smesti do pet osoba, se postaje onda kada se tako odluči ali i kada se na račun prodavca uplati iznos od najmanje 33 hiljada evra. Da podsetimo da je i ovde moguće dobiti verziju s mogućnošću prevoza sedam osoba, ali je to opcija koja se posebno naručuje.

Američki proizvođač fer razmenom smatra jednačinu u kojoj je Ford Galaxy jednak sumi od 35 hiljada evra. Naravno, ukoliko se radi o uvodnoj ponudi. Sve u svemu, teško je verovati da će do kraja tržišnog veka ova dva modela biti.subjekt ponovne modernizacije, pa je pravo vreme za kupovinu, ukoliko ste uopšte zainteresovani.

AutoRepublika

(717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I ovaj sadašnji 1,5 Ecoboost od 160 ks je sa 3 cilindra ? Ili će to biti samo ovaj novi od 165 ks ?
Meni je Smaks prelepo vozilo. Kao neki veliki karavan. Ali, zbog izražene padajuće linije krova, pozadi malo udarim glavom. Dok se moje telo jazavičara pozadi mnogo lepše smesti u focus SW ( više je mesta za glavu ). Ali, Wb je ubedljivo na strani Smaksa. Ipak je to veliki „mondeo“.
Biće šteta kada ova vozila nestanu sa tržišta.