1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen sedan VW Sagitar koji glumi kinesku verziju modela Jetta
Osvežen sedan VW Sagitar koji glumi kinesku verziju modela Jetta
0

Osvežen sedan VW Sagitar koji glumi kinesku verziju modela Jetta

1.51K
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Jetta je prošlog leta prošla kroz proces restilizacije za koji se na kraju ispostavilo da je doneo veoma diskretne promene na eksterijeru, a da se pritom uopšte nije reflektovao na unapređenja u putničkoj kabini. Ali, sada je spremna varijanta sa ozbiljnijim modifikacijama i namenjena je kineskom tržištu.

Pred nama se nalazi ažurirani Volkswagen Sagitar, koji je ništa drugo do Jetta s više centimetara između prednje i zadnje osovine.

Prisetićete se da je na kineskom modelu povećan razmak između osovina za celih 45 milimetara, pa tako doseže dužinu od 2.731 mm. A pride sa novim, više pufnastim branicima, Sagitar je dodao još 38 milimetara u dužinu, pa na taj način lagano premašuje gabarite evropskog Passata. Dakle, Sagitar meri 4.791 mm po dužini, spram Passatovih 4.775 mm!

Novi prednji odbojnik je isti kakav se montira i na američkoj Jetti, ali Sagitar je dodatno dobio bogatiju rešetku hladnjaka s više materijala koji lažno asociraju na hromirane površine a zapravo se radi o plastici. Originalne su i zadnje signalne grupe na Sagitaru, a one sada poseduju trodimenzionalnu matricu.

U kabini se vidi da je postavljen novi čeoni panel dekorisan dodatno izduženim ventilacionim otvorima. I dok je Jetta i dalje u posedu ekrana multimedijalnog sistema koji ne može biti veći od osam inča po dijagonali, Sagitar se može pohvaliti novom jedinicom osetljivom na dodir i s dijagonalom od 12 inča. Taj monitor se izdiže iznad središnjeg panela.

Hajde da kažemo i da je još prošle godine inoviran panel na kom su tasteri za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju, ali je ta promena prošla tiho, ispod radara, to jest bez nekih najava „punim ustima“ izrečenih.

S restilizacijom je ukinuta ponuda slabijeg benzinca, pa tako više neće biti jedinice s oznakom 1.2 TSI i 116 konjskih snaga, a neće biti ni onog s indeksom 1.4 TSI (150 konjskih snaga). Umesto njih, za pogon će biti zadužen novi četvorocilindarski turbobenzinac 1.5 TSI sa 160 „konja“. Taj motor pripada porodici agregata EA211 Evo, a njegova proizvodnja je započela nedavno, baš u Kini.

Ova pogonska jedinica koristi turbo punjač s varijabilnom geometrijom vodeće lopatice i sposoban je da funkcioniše u Milerovom ekonomičnom ciklusu. Menjačka kutija je ostala ista, odnosno ugrađena je sedmostepena robotizovana transmisija s dvostrukom spojnicom. Možda DSG zvuči poznatije…

Uzgred da pomenemo da Sagitar za pohvalu nazad ima nezavisno oslanjanje, dok Jetta nudi torzionu osovinu, dok je multilink kod te verzije ostao privilegija samo najmoćnije verzije. Takva Jetta nosi nalepnicu sa akronimom GLI.

Sagitar zategnutih bora se već uspeo na proizvodne trake fabrike čijim radom upravlja zajednički poduhvat FAW-Volkswagen, dok cene kreću od 21 hiljade američkih dolara.

Uzgred budi rečeno, u Kini postoji još jedna alternativa za nama znanu Jettu. To je trozapreminski model Volkswagen Lavida Plus, a njega sklapa šangajski zajednički poduhvat u koji je takođe ušao Volkswagen. U smislu dimenzija, ovaj je sličan modelu Jetta, ali se oslanja na originalan dizajn i set zasebnih pogonskih jedinica. I taj automobil će uskoro biti restilizovan.

AutoRepublika

(1514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments