1. Home
  2. Vesti
  3. Evropski brendovi najavljuju jeftinije električne modele
Evropski brendovi najavljuju jeftinije električne modele
14

Evropski brendovi najavljuju jeftinije električne modele

436
14
Podelite sa prijateljima:

Nekolicina velikana sa Starog kontinenta u narednim godinama će ponuditi niz uvodnih električnih modela. 

EV game evropskih brendova se rapidno šire. No, većina se za sada fokusirala na vozila iz klasa iznad C segmenta, dok su električni noviteti kod subkompakta i mikroautomobila postali retkost među premijerama. Ima tu nekolicina četvorotočkaša koji u B segmentu prave odlične rezultate kao što su Renault Zoe ili električni Peugeot 208, ali proizvođači za sada forsiraju veće automobile – jer na njima više zarađuju.

No, ukoliko se žele demokratizovati baterijski automobili, moraju se ponuditi jeftiniji uvodni modeli, smešteni u A i B segment. Dacia je pokazala da postoji ogroman apetit za takvim primercima uz plasman svog Springa. U krajnjem slučaju, dobar primer je i električni VW up koji je najpopularniji EV u Nemačkoj, pre svega zbog atraktivne cene.

Tako će nekoliko evropskih automobilskih divova ponuditi cenovno vrlo atraktivne modele, koji će mahom biti smešteni upravo u B segment i predstavljaće uvodnike u EV portfolio. Volkswagen je na nedavnom Salonu automobila u Minhenu predstavio konceptualni ID.Life. Ovaj prototip predstavlja početak priče od ID.2 – subkompaktnom krosoveru germanskog proizvođača koji će se naći na tržištu 2025. godine.

ID.2 biće dugačak oko 4 metra, s tim da će ponuditi prostranu kabinu. Na koliki domet će moći da računa još je nepoznato, ali konceptualno izdanje moglo je da se osloni na 400 km autonomije kretanja. Tu je i pristupačna cena – 20.000 evra za početnu varijantu, odnosno 25.000 za najbolje opremljen model. Ukoliko se tome dodaju značajne subvencije (koje trenutno u Nemačkoj idu i do 9.000 evra), onda bi banzjak mogao imati vrlo privlačnu cenu od samo 11.000 evra, makar za nemačko tržište.

Još jedan novitet u sferi manjih električnih automobila jeste nova generacija Renaulta 5. Novi šef francuskog brenda, Luka de Meo, rešio je da vrati u životu dva modela – „četvorku“ i „peticu“, s tim da će potonji biti niže pozicioniran u odnosu na prvonavedenog. Ranije najave govorile su da će “petica” stupiti na tržište 2024. godine, a da će proizvodnja startovati krajem 2023. godine. Međutim, tokom manifestacije u Minhenu nekoliko stranih portala (inače bliskih Renaultu) prenelo je informacije da će serijska montaža ovog vozila početi naredne godine!

Francuska marka je još ranije najavila da planira da početna cena novog Renaulta 5 bude niža od 20.000 evra! To su planirali da postignu tako što su rešili da ne koriste modularnu CMF-EV platformu, već da prerade CMF-B arhitekturu i prilagode je električnim automobilima.

I Fiat je krenuo putem elektrifikacije. Počelo je sa plasmanom električnog izdanja modela 500, a nastaviće se sa novom generacijom Pande koja će preći u klasu EV modela. Neke najave iz italijanskih medija govore o tome da bi takvu Pandu, doduše u konceptualnoj varijanti, mogli da vidimo već naredne godine, a da će proizvodnja startovati 2024. godine.

Nova Panda bi trebalo da zadrži formu aktuelnog modela, sa tim da će porasti u dimenzijama, pa će se svrstati u B segment. Ona će najverovatnije biti bazirana na STLA Small platformi, namenjenoj upravo malim, gradskim automobilima. Stellantis je ranije naveo da će modeli koji budu koristili ovu arhikteturu moći da računaju na maksimalan domet od 500 km.

Brend iz Torina za sada ćuti u vezi sa početnom cenom naredne iteracije Pande. No, kolege iz Italije veruju da će ona biti u rejonu od oko dvadesetak hiljada evra, slično kao i sa prethodno pomenutim rivalima.

Ukoliko se zadrži trenutni nivo subvencija za kupovinu električnih modela, onda bi svi ovi navedeni automobili odjednom postali vrlo pristupačna vozila. S druge strane, ako se subvencije značajno umanje, teško da se mogu nadati ogromnim prodajnim uspesima.

AutoRepublika 

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šanse nema da se ova prognoza ostvari. Toliko će 2025. koštati „trotinet“, a ne EV …
Liči mi na onu vest od pre par dana, o prognozi oko 120 vodećih menadžeta iz autoindustrije iz 2008. godine o tome koliko će 2020. godine biti automobila na hibridni pogon.

Branko

Pa nisam baš siguran: u Hr već sada Twingo ZE kreće od 19.000 EUR (bez subvencije); EV će nešto pojeftiniti, a SUS vozila će poskupiti. 🙁

Garbage

Nažalost i Twingo je „potiho“ poskupio. ZEN paket je prije par mjeseci bio 20.700 EUR, sa popustom 20.000; baš gledam cjenik i sada je već poskupio na 22.000 EUR (ovaj za 19.000 nisu ni nudili jer nema čak ni klimu). Uz subvenciju je u HR značajno jeftniji (tek 12.000 EUR ispalo) – no te subvencije su samo jedan dan u godini i pitanje je hoće li ih biti sljedeću godinu i koliko.

Mi smo uspjeli dobiti subvenciju, vozilo je naručeno i očekujemo ga krajem OCT 2021

Garbage

Dodatno, sustav subvenicija dugoročno nema nikakve ekonomske ni zdravorazumske logike. U HR se godišnje proda cca 35.000 vozila, kada bi 50% njih bilo na struju i da svakom date 8.000 EUR-a to bi državu koštalo 280.000.000 EUR + gubitak od toga što se manje zarađuje na trošarini na gorivu itd. Tako da će se proizvođači morati fokusirati da imaju konkurentan proizvod (el. vozilo) bez subvencija u vrlo bliskoj budućnosti (cca 3- 4 godine).

Branko

Tu se slazem!👍

BB

Prvo su krenula mala e vozila, ker su baterije bile skupe a za mali auto ih ne treba kao za veliki, ali ukupno velika cijena je spriečila veću prodaju, onda uskače Tesla sa velikim dometom i besplatnim punjenjem ali skupim proizvodom. Ima sve što nismo tražili od e auta, ubrzanje, velike dimenzije, televizor, auto pilot (nekog nivoa), obećanja… I to je postao hit. Onda su ostale „žabe“ vidjele gdje se konji potkivaju pa su svi krenuli sa autima od 2.5 t i visokim cijenama. U međuvremenu su vladari svijeta odlučili da SUS vozila trebaju da poskupe i sad će električna… Pročitaj više »

YugoFlorida

Ta jeftinija vozila će možda imati pristupačnu cenu, ali će za malo manje od 20ak hiljada evra moći da se kupi auto koji može samo po gradu i malčice šire da se vozi, zbog slabog dometa. Pa Dacia Spring raspolaže samo sa oko 200km. Dok Logan ili Sandero koji se mogu kupiti za isti novac imaju nekoliko puta veći domet. Tako da ne znam kome (od prosečnih kupaca) se isplati da da toliki novac na auto s kojim se ne može otići na neki dalji put. Jedino ako se takav auto vozi u isključivo u gradu, ali za auto te… Pročitaj više »

Branko

A čuj, nedavno dam išao sa Twingom EZ do mora (160 km). Stigao bez problema, s tim da sam ga iz radoznalosti dopunio na Ina pumpi. Za 20 min sam digao doseg za 100 km. Već sam spomenuo da u Hr svaka pumpa na auto cesti ima punionice, većinom besplatno. Doduše, na auto cesti se voziš kao nekad s Fićom, 100-110 km/h. 😉
Nekad mi je bilo nezamislivo da plaćam parking u širom centru Zagreba, ali eto: dobro magare se na sve navikne.

Branko

Btw, očekujem i skoru popularizaciju mini gradskih vozila u klasi četverocikla za < 10.000 EUR, kao što su nekad bili Iseta, Messerschmitt, Gogomobil i slično, ali na električni pogon.

BB

Pa onaj Citroenov Toi Toi najavljuju za 6-7 k EUR… S obzirom na sve veće gužve, ništa više i ne treba.

Tile

pogotovo za one koji ograniče brzinu u gradu na 30kmh

Garbage

Wow, znači može se 🙂 Iako imamo Passata TDI, moram priznati da me veseli pomisao probati ići i sa Twingom pošto idemo bar jednom mjesečno iz Zagreba do Istre (nešto preko 200 km). Dvije dopune su prihvatljive jer ionako djeca moraju ići na WC, nešto pojesti itd. 🙂

Joseph

Dok god ne naprave auto da ima domet 400km i cijenom ispod 30000€ sa nekom srednjom opremom slabo ce se kupovati. Sad proizvode manje autice i manji dometa dok tvornice ne podignu „usko grlo“ a tu je proizvodnja baterija. Trebat ce sigurno jos barem 3-4 godine.

Garbage

Meni osobno range nije tolika panika, već više hoću li naći slobodan punjač, hoće li raditi.