1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Potrošnja goriva bi mogla da se prepolovi do 2035.
Istraživanje: Potrošnja goriva bi mogla da se prepolovi do 2035.
2

Istraživanje: Potrošnja goriva bi mogla da se prepolovi do 2035.

509
2
Podelite sa prijateljima:

Procvat tražnje i proizvodnje električnih automobila će se svakako odraziti i na tražnju za naftnim derivatima na benzinskim stanicama. Prognoze govore o tome da će sredinom sledeće decenije biti prepolovljena tražnja za ovim tipom goriva, uz istovremeni rast tražnje za litijum-jonskim baterijama.

Istraživanje koje vam predstavljamo dolazi iz najrazvijenije evropske države, pa se tako predviđa da će tražnja vozača automobila za naftom i benzinom biti umanjena za svih 56% do 2035. godine, ako bi se do tada prešlo na prodaju samo električnih modela. Ovakav zaključak proizilazi iz rada koji potpisuje Ekološki institut u ime Saveznog ministarstva Nemačke za ekologiju, sa sedištem u Frajburgu. Dinamika koja je izneta ovde se odnosi na rezultate prodaje fosilnih goriva iz 2020. godine.

Prelazak na električne automobile istovremeno znači da bi se moglo uštedeti znatno više fosilnih goriva nego što bi se iskoristilo da se pokriju dodatne potrebe elektromobila za strujom. Posmatrano na srednji rok, ovaj scenario bi doneo i rezultat u vidu „značajnog smanjenja tražnje za opremom za prerardu nafte i naftnih derivata”.

Eco-Institut je ispitivao kako se potrošnja fosilnih goriva i metala može razvijati u segmentima klasičnih (pogonjenih SUS motorima) i električnih vozila, a sve do 2035. godine. Prognoza je očigledna. Tražnja za metalima koji se dominantno koriste u litijum-jonskim baterijama bi rasla, s naglaskom na 2035. kao godinom u kojoj bi se dosegao vrhunac tražnje. Ključni metali u ovom smislu su litijum, bakar, nikl i kobalt. Sve šira upotreba recikliranih baterija takođe dobrinosi boljem pokriću potreba.

Potpuno suprotan trend se beleži s tražnjom za metalima koji se koriste u sistemima za prečišćavanje izduvnih gasova konvencionalnih četvorotočkaša. Mislimo na plemenite metale zbog koji se često kradu katalizatori:  platinu, paladijum i rodijum. Tražnja za njima će se sunovratiti. Imate toplu preporuku da pročitate članak o katalizatorima i razlozima zbog kojih su često na meti lopova, to jest o tome koliko ima plemenitih metala u katalizatoru.

Autori studije naposletku savetuju nemačku saveznu vladu da postave ambicioznije ciljeve u vezi reciklaže sirovina od kojih se baterije sastoje, kako je već predložila Evropska komisija i da se posebno posvete rešavanju pitanja retkih elemenata u prirodi.

AutoRepublika

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Da li negde moze da se nadje podatak o prilivu novca u budžet po osnovu akciza, konkretno od goriva. Pa da se uporede par drzava i srbija. Sa nasim razvojem, verujem da je priliv novca od akcizne robe na visokom nivou. I pitam se pitam, sta ce ovi nasi da rade kada se smanji promet naftnih derivata, ma da to u tigru na balkanu nece bitno da padne do 2035 🤣.

Moee

Odgovor se sam namece – poskupit ce struja ili ce biti uvedena „akciza“ za el. automobile koja ce se naplacivati po pređenom kilometru 😪
Tigar je uvijek na dobitku…