1. Home
  2. Vesti
  3. Fordov unikatni pristup evropskom B segmentu
Fordov unikatni pristup evropskom B segmentu
3

Fordov unikatni pristup evropskom B segmentu

386
3
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci slede jedinstven recept na Starom kontinentu kad je reč o subkompaktnim vozilima.

Ford je juče predstavio osveženu Fiestu, a promene su ozbiljne i daleko od površne restilizacije. Od izmena u vizuelnom smislu, preko bogatije opreme kod trimova sve do unapređenja na tehnološkom planu.

Fiesta nema više prodaju u Evropi kakvu je nekad imala, Peugeot 208 sa bliznakinjom Corsom, i Renault Clio, preoteli su šou na našem kontinentu i beru plodove pametnih odluka uprava pomenutih brendova.

Fordov heč se i dalje dobro drži u Velikoj Britaniji, gde ga smatraju za domaće vozilo, s tim da će i tamo najverovatnije izgubiti titulu bestselera do kraja godine. Amerikanci uprkos vrlo kompetitivnoj situaciji u B segmentu ne odustaju od svoje jedinstvene recepture za Fiestu.

I nakon restilizacije u ponudi je veliki broj trimova, uključujući i komercijalnu verziju, zatim standardnu hečbek varijantu, uz Active izdanje koje ozbiljno koketira sa SUV segmentom. Osim toga, u ponudi je i hot heč, odnosno Fiesta ST, iako su mnogi rivali davno odustali od te klase performantnih automobila. Šlag na tortu je činjenica da je ovakva Fiesta dostupna i sa troje vrata!

Očito da su u Fordu voljni da daju Fiesti šansu da se bori do kraja, iako postoji bojazan da Active varijanta otkine ponekog kupca od krosovera iz istog segmenta, što nas dovodi do Pume i EcoSporta.

Američki brend potvrdio je nedavno da proizvodnja EcoSporta za Evropu nije ugrožena, te da će i dalje dolaziti iz Rumunije. Odatle stiže i Fordov evropski bestseler – Puma.

Prepoznatljiva Puma lako se i brzo popela do prvog mesta na listi najprodavanijih modela Forda sa ove strane Atlantika. U prvoj polovini 2021. godine upisala je 83.246 registracija, naspram 63.078 isporuka koliko je imala Fiesta.

Ukoliko se tome doda i nešto više od 14.000 prodatih primeraka EcoSporta, dolazi se do toga da je Ford dostavio više od 160.000 vozila u B segmentu. Kako je “plavi oval” prodao 502.000 četvorotočkaša, jasno je da je su subkompaktni automobili postali stub Forda u Evropi.

Dakle, Ford se oslonio na tri modela u B segmentu, i to listom lišena klasičnih hibridnih ili plug-in izvedbi. Osim toga, nema ni EV izdanja, čime je taj proizvođač zaista jedinstven u ovom delu sveta. Da li će se ovakav pristup isplatiti pokazaće prodajni rezultati u narednim godinama.

AutoRepublika 

(386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Skupa je (meni) fiesta, pa i preskupa „u svetlu svega“ …
https://fordcms.blob.core.windows.net/media/Serbia/CENOVNICI/Ford%20Fiesta%20MY2021.75.pdf

Robi

Bas tako. Iole bolja oprema kosta oko 15.500€. 100ks, 3 cilindra, da je los,nije,ali je mali…nije jeftino,a jos skuplji su Polo,Ibiza, Clio je u tom rangu isto…

Pomponije

Polo je sumanuto skup. Ceo B segment je otišao do vraga sa cenama…