1. Home
  2. Life
  3. Tesla sada može započeti s razvojem laserskih brisača
Tesla sada može započeti s razvojem laserskih brisača

Tesla sada može započeti s razvojem laserskih brisača

1.37K
3
Podelite sa prijateljima:

Neposredno nakon prezentacije neobičnog Cybertrucka, kompanija Tesla je u novembru 2019. godine odlučila da najavi patentno rešenje koje je u najmanju ruku nesvakidašnje. Proizvođač iz Kalifornije je zamislio da se u automobilima budućnosti nađu brisači vetrobranskih stakala koji će gumene metlice zameniti laserskim zracima.

Iako je zamisao patenta objavljena pre skoro dve godine, priča o njemu je ove nedelje aktuelizovana jer je, kako piše Electrek, američki ekvivalent našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine – telo Kancelarija za patentna rešenja i robne marke Sjedinjenih Američkih Država, odobrila komercijalizaciju patentnog rešenja. Dakle, Tesla sada poseduje patentna prava na laserske brisače.

Kompanija je u svojoj prijavi opisala sisem „koji uključuje set optičkih elemenata koji emituju laserski snop koji se širi staklenom površinom šoferšajbne, otkrivajući na taj način zone u kojima su se zadržale kapi, kao i one u kojima ih nema„. Udeja počiva na želji da se sa stakla uklone vodene kapi.

Kako plan i opis koji je pružila Tesla sugerišu, laserski snop će biti dovoljno snažan protiv efekata kišnih padavina, ali nedovoljno jak da bi se kroz staklo probio do „žive sile“ u vozilu. Želja konstruktora je da se na istom principu obezbedi i čišćenje celokupnog fotonaponskog uređaja.

Još jedno moguće rešenje

Sam čin registracije patenta, kao što znamo, ne garantuje da će ikada doći do faze komercijalizacije, naprotiv. Uopšte nije izvesno da će se inženjeri Tesle uopšte upustiti u razvoj ove tehnologije, niti da će ona biti primenjena na gami električnih vozila. S druge strane, proizvođač deluje odlučno da iznađe alternativu metlicama brisača.

Zaista, u Tesli se još jedna spravica razmatra kao moguće rešenje. U pitanju su elektromagnetni brisači. Predstavljeni su, ponovo u obliku registrovanog patentnog rešenja, dva meseca ranije u odnosu na laserske brisače. Dakle, krajem leta 2019. godine, i kao takvi bude više vere da će do realizacije doći. Ta zamisao podrazumeva prisustvo nekakvih metlica brisača, s tim što bi one bile tanje i diskretnije.

Na taj način bi se postiglo to da, kada su u funkciji, metlice mnogo manje ometaju vozača, pre svega zbog skromnijih gabarita, a potom i stoga što bi sistem bio efikasniji. Trenje koje radom proizvode konvencionalni brisači „rezultira potrebom da se koriste rezerve električne energije koja je deponovana u bateriji, a što je naravno od odraza i na autonomiju vozila“, navela je Tesla pre dve godine u prijavi.

AutoRepublika

(1370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ja ne mogu da razumem kako ce ovo raditi, ajd i nekako da laseri uklanjaju vlagu, kapi. Ali brisaci ciste i prasinu, mehanicke necistoce, lisce, insekte. Hoce li laseri biti delotvorni i po tom pitanju?

BB

Rat zvijezda ispred očiju…

Ali bitno je raju držati uzbuđenu, u tome je majstor i to mu je glavni proizvod.

moron

Ko zna, mozda ću tek sa onog sveta posmatrati komercijalizaciju ovog laserskog rešenja 😀