1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Novi krosover iz Alpine na renderu
Novi krosover iz Alpine na renderu
5

Novi krosover iz Alpine na renderu

388
5
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo po prvi put na testu imali automobil legendarne francuske marke Alpine, i složno smo konstatovali da je kupe učinio da naš test-veteran (nekima bi od nas možda mogao da bude i tast-veteran) potpuno podetinji. Sada s radošću objavljujemo render, vizuelnu anticipaciju izgleda najavljenog sportskog krosovera ove marke, koji bi trebalo da se popne na proizvodne trake fabrike u Dijepeu (na severozapadu Francuske) tokom 2025. godine.

Za pripremu rendera je zaslužna redakcija onlajn magazina motor.es, dok smo mi priču o njemu zapazili na sajtu kolesa.ru.

Sada da malo uozbiljimo stvari. Marka Alpine posluje u sastavu ogromne grupacije Renault. Početkom prošle godine su čelnici ove kompanije objavili da će se brend uskoro preorijentisati u celosti na električne automobile. Dodatno, objavljeno je da će se pod logotipom Alpine skoncentrisati sve ono što bi trebalo da ima sportske aspiracije unutar poslovne celine zvane Renault.

U tom duhu, poznato odeljenje francuskog proizvođača, divizija Renault Sport i trkački tim francuske marke, postali su deo Alpine.

Kako su preneli brojni mediji, buduća gama marke Alpine će se sastojati od tri modela koji su već i najavljeni kao takvi. Prvi koji će stići na tržište će biti sportska verzija hečbeka s kultnom oznakom Renault 5. Hot heč zvučnog imena stiže među narod negde tokom 2024. godine, dok će uslediti kupeoliki krosove, a onda će i novi sportski automobil dopuniti asortiman.

Kada budemo analizirali i sudili na temu koliko je render majstor bio približan u prognozi izgleda budućeg noviteta, moramo uzeti u obzir da do sada francuska kompanija nije bila široke ruke što se tiče najava i tizera novog SUV-a. Poznato je da će krosover poneti nalepnicu GT X-Over, uz veliku verovatnoću da ćemo pre verzije namenjene „masovnoj“ proizvodnji videti prototip, to jest koncept.

Serijska proizvodnja modela će započeti, kako rekosmo 2025. godine, uz fabrički indeks budućeg sportiste s povišenim odstojanjem od tla DZ110.

Zvaničnih informacija o razvoju novog krosovera i nema previše, dok se očekuje da prvi prototip primerci budu poslati na drumske testove tamo negde nakon sredine 2023. godine. To praktično znači da su se umetnici s tastaturom oslonili na sopstveni njuh i želje u pogledu toga šta bi novitet mogao da predstavlja. Zato i imamo samo jedan render modela Alpine GT X-Over.

Pretpostavlja se da će novitet ponuditi uravnotežene proprocije i da će se po dužini prostirati na 4,7 metara, dok bi sam dizajn trebalo da predstavlja nekakvu kombinaciju laganog dodira prošlosti (retro momenta) i sportskog karaktera modernog četvorotočkaša. Razumno je verovati da će novi model ponuditi impresivno međuosovinsko rastojanje, spram ukupne dužine, iako se ne zna koliko će to biti u milimetrima. Drugim rečima, stručni za ovu oblast računaju s malim prepustima.

Sudeći po renderu da se zaključiti da će novajlija doći s neobičnim prednjim svetlosnim grupama, zapravo pre će biti da će se pojaviti s nesvakidašnjim svetlosnim LED potpisom. Na mestu gde kod konvencionalnih vozila ide maska hladnjaka, ovde bi se trebalo nakloniti u potrazi za konektorom za dopunu baterija, dok bi natpis s imenom brenda ostao po sredini. Poveliki usisnik vazduha se obično nalazi u donjoj zoni odbojnika, dok bi hauba i stranice trebalo da budu dekorisana izražajnim reljefom.

Izveštaji inostranih medija govore o tome da će krosover s oznakom Alpine biti utemeljen na verziji globalne platforme namenjene električnim vozilima CMF-EV, a koja bi trebalo da bude dovoljno unapređena da zadovolji standarde sportskog brenda posebne tradicije. Trakciona baterija će biti smeštena ispod poda, a između osovina, dok će zapremina iste biti obelodanjena u nekoj kasnijoj fazi razvoja. Oprezne, uzdržane procene o autonomiji novog kupeolikog SUV-a govore o nekih 550 kilometara u skladu s pravilima definisanim u ciklusu WLTP.

Svaka priča o budućim tehnološkim rešenjima najavljenog električnog krosovera bila bi puko nagađanje, u odsustvu zvaničnih podataka. Ipak, prema preliminarnim informacijama, model će definitivno ponuditi pogonsku formulu koja podrazumeva da svi točkovi dobijaju energiju od motora, dok bi ukupna moć pogonskog sklopa bila impozantnija od 300 konjskih snaga.

Moguće je da će novi GT X-Over biti, to jest postati najprodavaniji model francuske marke ikada. Za rivalske četvorotočkaše su viđene baterijske verzije modela zvučnih imena. Tu mislimo na nemački Porsche Macan i italijanski Maserati Grecale.

AutoRepublika

(388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovi iz ruske redakcije“kolesa“ me prilično nerviraju.Na Porše Kajen kupe nakače svjetla Alpine pomoću fotošopa i neko bi trebao kao da se oduševljava „nekim“ prototipom kao „nekog“ modela.?Još kad se ta brljotina nazove isfuranom stranom riječi „render“, nemam napretka tri dana.

BB

A zašto Porsche može imati SUV a Alpina ne? I Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, i ostali sportsk brendovi…
Pa nek ima i Alpina, kočačno ime koje podsjeća na Alpe se slaže sa povećanom prohodnošću…

Matija

Kako ce izgledati novi Alpina SUV savrseno mi je svejedno. Ono sto me interesuje jeste sama odluka da Alpina razvije svoj SUV, odnosno kako je do nje doslo. Predpostavljam da se odigrao sledeci scenario: Alpina je novoosnovana marka u okviru koncerna Renault koja treba da se bavi razvojem sportskih vozila. Cela ova akcija zasnovana je na legendarnom sportskom automobilu Alpine A110 koji je u periodu 1961-77 harao evropskim relijima. U tom periodu prodato je ukupno 7.700 ovih vozila. U skladu sa ovom tradicijom razvijen je novi model A110, mali i lagan sportski dvosed sa srednjim motorom i solidnim performansama. Posle… Pročitaj više »

BB

Nemaju u luksuznom obliku a svi drugi imaju…

Matija

Prosecan SUV ima siroku publiku, sto god je luksuzniji to mu je sve teze naci kupca. Jaguar brise svoje SUV-ce iz programa.