1. Home
  2. Vesti
  3. Uber izgubio dozvolu za rad u Londonu
Uber izgubio dozvolu za rad u Londonu
0

Uber izgubio dozvolu za rad u Londonu

208
0
Podelite sa prijateljima:

Uber je upravo pretrpeo ozbiljan udar na profitabilnost poslovanja jer je ostao bez dozvole za rad na jednom od najznačajnijih globalnih tržišta.

Zvaničnici gradskih vlasti Londona zaduženi za pitanja javnog transporta su ovog popodneva odlučili da ne produže dozvolu za rad koja ističe kompaniji Uber za par časova, odnosno u ponoć po lokalnom vremenu.

U pisanoj izjavi je Sekretarijat za transport grada Londona (Transport for London – TfL) naveo da je zapazio „matricu propusta“ koja dovodi putnike u rizik. Gradski organ je izvestio javnost da je identifikovao 14.000 vožnji koje su obavili neautorizovani vozači koji su, zbog propusta u sistemu, mogli da se predstave kao da zaista rade za Uber.

Iz Ubera je stigla očekivana reakcija a čelnici kompanije su naveli da će se žaliti na donetu odluku o neprodužavanju važnosti licence za rad. Ovakvo rešenje su glavešine američkog giganta opisale kao „neobično i pogrešno“. Ipak, Uber neće prestati s pružanjem usluga jer dozvola koja ističe, još uvek ostaje na snazi sve dok se ne donese odluka po žalbi.

Kao posledica ovakvog razvoja situacije došlo je do pada vrednosti akcija giganta iz oblasi nove mobilnosti koji se meri stopom od 5%.

Ovo nije strana situacija za Uber. Gradske vlasti su već odbile da produže važenje dozvole za rad tokom 2017. uz obrazloženje da se lokalnoj samoupravi nije dopao način na koji se Uber odnosi prema ozbiljnijim krivičnim delima.

Nakon žalbe koju je uložila američka strana, došlo je do produženja licencnog perioda za dodatnih 15 meseci, dok je krajem septembra dozvola produžena na još dva meseca. Ona dva meseca koja ističu kasnije večeras.

„Iz korena smo promenili naš pristup poslovanju tokom prethodne dve godine i jasno demonstriramo da su pitanja bezbednosti za našu kompaniju apsolutni prioritet,“ rekao je Džejmi Hejvud, generalni direktor Ubera za teritoriju zapadne i istočne Evrope. „Londonski sekretarijat za transport nas je procenio validnim pružaocem usluga pre samo dva meseca, a od tada smo nastavili s prosperitetom.“

S druge strane, zvaničnici gradskih vlasti, pa i gradonačelnik lično, Sadik Kan su izrazili zabrinutost zbog nedavnog velikog broja vožnji koje su obavljali navodni to jest lažni vozači Ubera, odnosno oni koji to zaista nisu bili. Pored toga, regulatorni organ je zapazio još jedan propust Uberovih sistema, koji se ogledao u mogućnosti suspendovanih ili ražalovanih vozača da ponovo kreiraju svoj nalog za predstavljanje američke kompanije i na taj način nastave s prevozom putnika.

„U ovom trenutku mi ne možemo biti sigurni da će interne kontrole koje sprovodi Uber biti delotvorne da spreče eventualan ozbiljniji kriminal u budućnosti,“ naveo je Kan u pisanoj izjavi.

London je jedna od pet svetskih metropola koja je „odgovorna“ za čak četvrtinu vrednosti usluga koje je kompanija pružila tokom 2018. godine. Na toj listi se nalazi još i Los Anđeles, Njujork City, San Francisko i Sao Paulo. Uber je nedavno predstavio podatak koji govori o tome da blizu 3,5 miliona stanovnika Londona redovno koristi aplikaciju, a 45.000 vozača radi za kompaniju u ostrvskoj prestonici.

Dok je Uber na mukama, brojna konkurencija se nada da će zauzeti mesto američkog diva. Posebno se ističe entitet Bolt koji je nekada nosio naziv Taxify, a koji se vratio na tržište Londona ove godine. Tu je i Kapten, francuska startap kompanija koja računa na temeljnu podršku nemačkih konglomerata BMW i Daimler. Ističe se i Ola, jedna od vodećih kompanija u naletu, sa sedištem u Indiji.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments