1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. NCAP: Pet zvezdica za pet iskušenika, od kojih su dva iz Kine! (VIDEO)
NCAP: Pet zvezdica za pet iskušenika, od kojih su dva iz Kine! (VIDEO)

NCAP: Pet zvezdica za pet iskušenika, od kojih su dva iz Kine! (VIDEO)

742
2
Podelite sa prijateljima:

Upravo završena serija bezbednosnih testova je obuhvatila pet zanimljivih modela, čije je bezbednosne parametre ocenila organizacija Euro NCAP. Automobili koji su prošli kroz testna iskušenja su veoma različiti po prirodi, konfiguraciji i primenjenoj tehnologiji, pa su samim tim i veoma zanimljivi za analizu po ovom pitanju. Odmah ćemo reći da su svi do jednog zaradili najviše ocene, ali su neki od njih zaista iznenadili u pojedinim oblastima procenjivanja.

Od pet testiranih vozila, dva su potpisana od kineskih proizvođača i oba su iz segmenta krosovera. To su hibridni SUV Lynk & Co 01 i električni Nio ES8. Oba su debitovala pre par godina, ali pošto tek sada dospevaju na tržište Starog kontinenta, sada su i testirani.

Dva preduzeća iz najmnogoljudnije države na svetu su se opredelila za primenu različitih strategija. Lynk & Co se usredsredio na pretplatničke i usluge deljenih automobila, i počeo je s radom u Holandiji, dok Nio kreće u tradicionalnu priču prodaje vozila, sa početnim odredištem u Norveškoj. Da podsetimo da ova dva „Kineza“ nisu prvi modeli iz te zemlje koji su oduševili na testovima bezbednosti, već i da su dva modela za značkom na kojoj piše MG, isto tako prošli pre dve godine.

Idemo redom. SUV Lynk & Co 01 je podelio platformu s modelom Volvo XC40, a koji je takođe zaradio maksimalan broj zvezdnica na testu, pa stoga nije inferioran u odnosu na kineski proizvod. Jedinica nudi sedam vazdušnih jastuka, autonomno kočenje u slučaju opasnosti i sistem za pomoć pri održavanju pravca u saobraćajnoj traci.

Kineski pulen s povišenom pozicijom sedenja nudi 96% u oblasti zaštite putnika na prednjim sedištima, dok je kod Volvoa taj parametar na 97%. Što se tiče elektronskih pomagala, tu je kineski predstavnik zabeležio 81% umesto Volvoovih 76%, mada treba reći da su od testiranja Volvoa prošle tri godine, tokom kojih su zahtevi dodatnu „zategnuti“, pa poređenje ovog tipa i nije baš pravično.

Električni krosover Nio ES8 je iznenadio još i više. Ne samo zbog toga što je u pitanju prvi serijski model novoosnovane kompanije Nio, već i zbog toga što kao takav, Nio nije imao nikakvog donora, na koga bi mogao da se ugleda, ili „pozajmi“ deo tehnologije.

Veoma čvrsta karoserija i moderni sistemi koji podižu zid pasivne bezbednosti su odlično odradili svoj posao (uz neka tanana odstupanja), ali je najveće pohvale vredno to što je ovaj Nio dobio 92% u oblasti preventivnih bezbednosnih faktora. Nio ES8 je opljemljen brojnim elektronskim sistemima s kamerom i radarima, i svi oni su prošli testove na koje ih je Euro NCAP bacio, prosto perfektno. Rezultat bi čak mogao biti i rekordan u istoriji ove ogranizacije, što bi i bila realnost, samo da u istoj grupi nije bio i japanski Subaru Outback, koji je takođe bio izložen seriji testova.

Nova generacija proterenskog karavana ne nudi radar, ali je opremljena stereo kamerom, pa se tako sistem nazvan EyeSight nosio sa testnim izazovima čak i bolje: 95%. Povrh toga, elektronika Subarua je u funkciji čim se krene iz mesta, već od 1 km/h, dok se kod modela Nio aktivira tek nakon 4 km/h.

Ipak, Subaru je u smislu pasivne bezbednosti bio za trunku inferiorniji od kineskog baterijskog automobila. Na primer, pri čeonom sudaru u Outbacku je više trpela zona u visini grudi vozača, u poređenju s onim stresom kom bi bio izložen vozač Nija. Na kraju, pet zvezdica je opet pošteno zarađen rezultat za Subaru.

S druge strane, u oblasti zaštite pešaka, Japanc je dobio izvanrednih 84%, što je postignuto time što su inženjeri ove marke oblikovali njušku vozila u potpunosti na način da zadovoljava bezbednosne kriterijume u vezi eventualnog udarca vozila u pešaka.

Četvrti iskušenik je još jedan predstavnik japanske industrije. Posve nesvakidašnji. Pogađate, to je vodonični sedan Toyota Mirai. Ovo nije prvi testirani predstavnik segmenta FCEV, jer je istom testu, i sa istim (maksimalnim brojem zvezdica) skorom, bio i južnokorejski Hyundai Nexo. Ipak, krosover je ocenjivan pre tri godine.

Mirai se pokazao dobrim u smislu „normalne“ pasivne zaštete, iako tome u prilog nije išlo odskakanje haube, što se zbilo tokom procenjivanja limuzine pogonjene komprimovanim vodonikom u segmentu zaštite pešaka u slučaju kolizije s vozilom.

Naposletku, električni krosover Audi Q4 e-tron je postigao ekvivalentne rezultate onima koje su zabeležila i krosoverska braća po arhitekturi (MEB): Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq iV. Svi podobijaše po pet zvezdica i svi su bili testirani 2021. godine.

Zanimljivo je da, iako sva tri modela računaju na identične sisteme asistencije, njihova fina podešavanja nisu bila identična, pa se pokazalo da je Škoda bolja od Audija (82% spram 80%), ali su oba lošija od Volkswagenovog baterijskog krosovera koji je dobio u tom segmentu 85%.

Automobil Procena Putnici napred Zaštita dece Zaštita pešaka Preventiva
Audi Q4 e-tron
93% 89% 66% 80%
Lynk & Co 01
96% 87% 71% 81%
Nio ES8
82% 84% 72% 92%
Subaru Outback
88% 89% 84% 95%
Toyota Mirai
88% 85% 80% 82%

AutoRepublika

(742)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Prijatno iznenađenje za Nio. Mada neće biti ni jeftin, to će već biti neprijatnije iznenađenje.

moron

Subaru najviša ocena za sisteme aktivne bezbednosti, a u videu, na 3:22, „opali“ pešaka u vožnji unazad … Inače, taj novi sistem „snimanja“ bez radara, a sa dve kamere, ne koristi samo Subaru. Ali, to očito šljaka dobro, vidi se na 4:00, ne silazi sa puta ( Lane Support funkcioniše), mada na putu nema rubnih linija.

Audi Q4 e-tron je na 3:24 bukvalno „ubio“ biciklistu …

Toyota Mirai na 3:14 takodje „ubiva“ …

Nio ES8 nije „ubio“ ni pešaka, ni biciklistu … Bravo ! A tako je prošao i Lynk & Co 01. Bravo i za njega.