1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz predstavio džinovski kiper nalik Belazu
Kamaz predstavio džinovski kiper nalik Belazu
4

Kamaz predstavio džinovski kiper nalik Belazu

6.29K
4
Podelite sa prijateljima:

Ruska kompanija Kamaz je predstavila ogroman kamion namenjen teškom radu na kopovima, rudnicima ili u kamenolomu, na primer. Nosivost novog kipera dostiže 60 tona dok ukupna bruto masa bezmalo „može da se meri sa lokomotivom“ i iznosi 87 tona. Novajlija nazvan Samson je jedanaest metara dug i poseduje pet osovina. Potpuno je uporediv, u smislu nosivosti, s onim što korisnicima nudi kiper iz porodice BelAZ-7555, s tim da je beloruski džin znatno širi, ali i kraći istovremeno.

Kiper Kamaz-65805, konfigurisan u rasporedu osovina i pogonskih točkova 10 × 6, predstavljen je tokom posete predsednika Republike Tatarstan, Rustama Mininkanova, fabričkom kompleksu Čelni. Pretpostavlja se da će novitet postati deo porodice super-teških kamiona Samson, koji će nuditi nosivost u rasponu od 50 do 70 tona.

Kao što smo i napomenuli, razlike između ruskog (Kamaz) i beloruskog (Belaz) kipera se ogledaju pre svega u širini i visini. Belaz-7555 s nosivošću od 55 tona je dvostruko širi i 60 do 70 centimetara viši od junaka naše vesti. Međutim, dužina Kamaza-65805 je nešto preko 11 metara, na koji način je on za 215 centimetara gabaritniji u ovom smeru od Belaza.

Dimenzije Samsona su verovatno prihvatljivije za vlasnika, jer vožnju javnim drumovima čine legalnom, za razliku od beloruskog pulena. Pored toga, masa praznog kipera neće biti problem, s obzirom da se na drum prenosi svih 27 tona, ali preko 16 točkova, što nas dovodi u zakonom prihvatljivu ravan.

Sposobnost transporta do 60 tona tereta predstavlja rekord za Kamazove kipere. Najperformantniji kamion marke Kamaz, u ovom smislu, trenutno je model s četiri osovine 65801 i 8×4 rasporedom točkova. Takav „stroj“ nosi do 32 tone tovara.

Mogućnosti na temu manevrisanja ogromnog dampera, su unapređene zahvaljujući potezima ruskih inženjera koji su opremili prvu drugu i petu osovinu posebni rotacionim mehanizmima. Pored toga, gume na prve dve osovine su jednoslojne, dok su nazad posebne, namenjene pogonskim točkovima. Kiper je obuven u specijalno razvijene pneumatike marke Michelin.

Zapremina tovarnog prostora kamiona Kamaz-65805 iznosi 26 kubnih metara, dok se utovarna platforma može podići do nivoa od najviše 50 stepeni. Karoserija se greje izduvnim gasovima kako bi se sprečilo smrzavanje tereta, pretpostavlja se uglavnom zemlje, tokom zimskih meseci.

Familija Samson kamiona je u Kamazu pozicionirana u red specijalnih vozila koja će se izrađivati isključivo po prijemu porudžbine. Pa opet, u dizajnerskom smislu, Samson je harmonizovan sa ostalim predstavnicima marke Kamaz. Kiper sa šesnaest točkova takođe koristi skraćenu kabinu K5 porodice, identičnu onoj koju koriste obični ruski kiperi. Inače, tu kabinu je razvio nemački Daimler koji je ujedno i manjinski suvlasnik Kamaza.

Veruje se da će teško komercijalno vozilo biti opremljeno sistemom elementarne autonomne vožnje kako bi bilo u stanju da obavlja zadatke na kopu ili kamenolomu, bez uključivanja ljudske ruke. Međutim, tradicionalne komande će svakako ostati dostupne u kabini. Najavljena je ugradnja rednog šestocilindarskog turbodizela koji isporučuje 550 konjskih snaga. Termalni motor je plod zajedničkog rada s kompanijom Liebherr, a kao takav će pogoniti naš KamAZ-65805.

Kamaz je obećao novi set informacija u vezi super-teškaša iz familije Samson, a očekuje se i promotivni video klip. Datum početka proizvodnje maloserijskog kipera još uvek nije obnarodovan.

AutoRepublika

(6285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

ovonije kamion kiper za evropu jer ovde kod nas vazi max 40 tona bruto tako da sleper kiper ne treba posao radi standardni cetvoroosovinac i to zadnji tandem 16 t plus dve prenje osovine po 12t jednako 40 t. opet u kamenolomu ide damer tako da ovaki kamaz nema svrhu kod nas

Bungi

Ovo je kamion klasične arhitekture ,solo kiper sa produženom šasijom i dodatkom 5 osovine plus povećana nosivost.Za razliku od njega Belaz pravi klasične dampere,motor je generator koji pravi el. energiju koja zatim pokreće el. motore u zadnoj osovini uz odsustvo mjenjača i kardana.Damperi su poznati po ogromnoj nosivosti i razlika između ove dvije koncepcije je ogromna.

BB

Tako je, ali tamo gdje je namenjen je vjerovatno legalan i na putevima. 60t nosivosti u solo kamionu nije mala stvar i vjerovatno je napravljen da značajno podigne produktivnost ma nekim projektima (pa to je 2x manje vozača…)

Horhe

U pogledu sadašnje situacije ovaj projekat je sad verovatno pod ledom…. Liber i MB kao partneri…