1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Ford GT40 iz filma „Ford v Ferrari“ traži novog vlasnika
Ford GT40 iz filma „Ford v Ferrari“ traži novog vlasnika

Ford GT40 iz filma „Ford v Ferrari“ traži novog vlasnika

268
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle su dve godine od kada se film „Ford v Ferrari“ pojavio u bioskopima. Kao što mu ime kaže, prati rivalitet između američke i italijanske firme na legendarnoj trci 24 sata LeMansa iz 1966. godine, a od tada je popularnost oba automobila skočila u velikoj meri. To se posebno odnosi na Ford GT40 koji je svakako popularniji, pošto je ipak izašao kao pobednik.

Oni primerci sa trkačkom istorijom iz šezdesetih godina prošlog veka dostižu rekordne cene, a za sve one koji ipak žele moderniju tehnologiju, Ford je u dva navrata proizvodio i moderni GT. Ako ste ikada poželeli kombinaciju obe karakteristike, onda je za vas jedna od kopija koja se upravo pojavila u filmu.


Za izdanje filma koje se emituje na malim ekranima je proizvedeno šest primeraka od strane firme Race Car Replicas iz američke savezne države Mičigen. Ovaj konkretni primerak je zpravo dobio dvostruku ulogu. Za scene koje prate takmičenje na trci 12 sati Daytone je bio ofarban u crvenu boju i nosio je broj 88, a njegov vozač je bio Vilijam Vonder. Za one kasnije scene na francuskoj stazi, GT40 je prefarban u belu boju sa brojem 3, a njegov vozač je legendarni Den Garni.

Ovde priča postaje malo konfuzna iz nekoliko razloga. Naime, pre dve godine se na aukciji pojavio jedan drugi GT40 iz filma, o čemu smo i pisali, a tada je rečeno da je njegov tvorac firma Superformance kao i da postoje samo dva primerka.

Ovaj put aukcijska kuća kaže da je „otac“ ovog primerka sportiste GT40, firma Race Car Replicas i da postoji šest jedinica, od čega je ovaj jedini sa fabričkim brojem šasije i motora. To u teoriji znači da ga je moguće registrovati i koristiti u svakodnevnom saobraćaju.

Još jedna velika izmena je na račun mehanike. GT40 izrađen od strane društva Superformance pokreće benzinac firme Roush Performance, zapremine 511 kubnih inča (8,4 litre) sa preko 600 konjskih snaga u kombinaciji sa četvorostepenim manuelnim menjačem. S druge strane, primerak iz naše priče pruža Fordov V8 zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara), a snagu prenosi na zadnje točkove preko modernijeg šestostepenog manuelnog menjača.

Postoji naravno mogućnost da je producentska kuća poverila posao izgranje četvorotočkaša na konto nekoliko kompanija, pa samim tim one pružaju različite karakteristike.

Bilo kako bilo, aukcija će se održati narednog meseca, a eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko pola miliona američkih dolara ukoliko želi da ovakvo remek delo da završi u njegovoj garaži.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments