1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Omiljeni pijačar na Balkanu… S osam cilindara
AR pijaca klasika: Omiljeni pijačar na Balkanu… S osam cilindara

AR pijaca klasika: Omiljeni pijačar na Balkanu… S osam cilindara

4.23K
3
Podelite sa prijateljima:

Ljubitelji Volkswagena će reći da je peta generacija modela Passat bila jedna od najboljih u istoriji ovog automobila, dok će ga druga strana gledati kao pijačara, model bez imalo emocija koji uglavnom kupuju dosadni ljudi. Međutim, Passatu niko ne može da ospori komercijalni uspeh.

Isporučeno je više od 30 miliona jedinica širom sveta od kada je predstavljen 1973. godine, što ga zapravo čini drugim najprodavanijim Volkswagenom u istoriji – odmah iza velikog Golfa.

Teško da bi nekom od njih mogli da posvetimo mnogo reči iz prostog razloga što nije doneo neku revoluciju koja bi bila zanimljiva svima onima kojima „benzin teče kroz vene“. Naravno, uvek je bilo izuzetaka, a jedno od njih smo izabrali za današnje izdanje pijace klasika. Reč je o Passatu sa osam cilindara koji se proizvodio početkom ovog veka.

Ideja o takvom vozilu je nastala od čuvenog Ferdinanda Piha, tadašnjeg predsednika cele grupe Volkswagen, a postao je poznat kao otac mnogih legendarnih četvorotočkaša. Firma je u to vreme radila na novom 4,0-litarskom motoru sa osam cilindara, a nastao je spajanjem dva motora VR4.

Pihu je trebalo da ima nešto što bi se zvalo „laboratorijski miš“, to jest model na kom bi takva tehnologija bila testirana pre nego što se ponudi i u skupljim adutima, a izbor je pao na Passat.

Njegovo izdanje W8 će se proizvoditi samo od 2001. do 2004. godine i u tom periodu će biti isporučeno oko jedanaest hiljada jedinica. Ostao je poznat po mnogim mehaničkim boljkama, ali je uspeo u svojoj nameri – „ispitao je teren“.

W8 se mogao pohvaliti 271 konjskom snagom i maksimalnih 370 Nm obrtnog momenta, a izbor menjača je bio šestostepeni manuelni i petostepeni automatski. Pogon je bio na sva četiri točka. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 6,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Spomenućemo da je takvo zadovoljstvo na američkom tržištu koštalo 39.975 dolara ili oko 65.360 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, a samim tim je ulazio u teritoriju mnogih četvorotočkaša sa značajno prestižnijim imenima.

Primerak iz današnje priče je iz 2003. godine i trenutno se nalazi u gradu Galatin unutar američke savezne države Tenesi. Opremljen je petostepenim automatskim menjačem i prešao je veliku kilometražu – čak 239.680 kilometara, što je zapravo retkost za W8 jer, kao što smo rekli, nije se baš mogao pohvaliti visoko dozom pouzdanosti.

Prethodno je imao vlasnike u Kaliforniji, Oregonu, Arizoni i Alabami, a sve spomenute savezne države imaju relatno blage klime (sa izuzetkom kišnog Oregona). Vlasnik nam kaže da ovaj karavan ima svojih nedostataka, što je i bilo za očekivati kada se govori o vozilu starom oko dve decenije, ali da je mehanika besprekorna i da „radi kao što je funkcionisala onog dana kada je konkretan primerak napustio fabriku“.


Desetodnevna aukcija je donela sedamnaest ponuda, od čega je najviša iznosila 5.700 američkih dolara. Inače, mi smo o ovom modelu pisali i ranije, pa možete pročitati ovu zanimljivost, kao i što ste verovatno u prilici da pogledate i ovaj članak.

Zoran Tomasović

(4234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

dobar „lubeničar“… za razliku od mnogih koji preferiraju limuzine, ja sam ljubitelj lubeničara. A još kad vidim da ima više konja od proseka, još više mi se sviđa… tako da LIKE za ovog VWa

moron

Bio je nepouzdan VW?
Prvi put čujem da je takav ikada postojao…
😀

Miro

Kakav je tek onaj ,,nepouzdan,, ?