1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Union Jack“
AR pijaca klasika: „Union Jack“

AR pijaca klasika: „Union Jack“

171
6
Podelite sa prijateljima:

Hajde da odmah kažemo jednu činjenicu koja će sigurno teško pasti svakom ljubitelju britanske automobilske industrije, a to je podatak da nikada nisu bili u stanju da vode firmu kako treba. Da, da, znamo ko su Rolls-Royce i Bentley i Jaguar i Aston Martin i Land Rover, ali postoji razlog zašto su sve spomenute kompanije danas u rukama stranaca.

Još jedna kategorija gde su Britanci nekada bili sila, a danas gledaju u leđa Mazdi MX-5 (Miati) su u kategoriji roudstera.

Britanci ih nisu izmislili, ali su imali kompletnu dominaciju tokom jednog vremenskog perioda. Austin-Healey, MG, Lotus, Triumph i ostale firme sa ostrva su se mogle pohvaliti vrhunskom ponudom koja je uglavnom izumrla do kasnih osamdesetih godina prošlog veka. Za današnju pijacu smo izabrali jedan baš takav model. Ne, nije Austin-Healey 3000 koji je na gotovo svačijoj listi omiljenih roudstera već Triumph TR4.

Proizvodio se od 1961. do 1965. godine, a uvek mi se dopadao njegov unikantni stil. Ako TR4 ne izgleda kao tradicionalni britanski automobil, za tako nešto postoji opravdani razlog. Naime, dizajner Triumpha u navedeno vreme je bio Italijan po imenu Đovani Mišeloti i na taj način je svaki model brenda posedovao taj jedinstven „italijanski šarm“.

Iz tog istog razloga često nije bio preterano voljen na Ostrvu i tokom svojih pet godina proizvodnje je našao tek 40.253 kupaca. S druge ostrane, kupci su ga obožavali u ostatku sveta i često koristili za amaterski auto-moto sport.

TR4 je pokretao 2,1-litarski atmosferski benzinac sa 100 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Zahvaljujući masi od svega 960 kilograma, TR4 je imao solidne performanse i pored ne baš velike snage. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 10,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Takođe je imao fantastične vozne karakteristike pošto su inženjeri posvetili dosta pažnje i u oblasti sistema ogibljenja, disk kočnica i još mnogo toga. Takvo zadovoljstvo je koštalo 2.849 dolara ili 28.220 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 1962. godine i trenutno se nalazi u gradu Levs Bič unutar američke savezne države Delaver. Prešao je svega osam hiljada kilometara i protekle godine je prošao kroz lagano osvežavanje u Pensilvaniji pre nego što se pojavio u prodaji. Možda jedini detalj koji pokazuje godine jeste enterijer i koža bi se definitivno trebalo osvežiti, pošto trenutno ne može da parira fantastičnom stanju ostatka vozila.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi 4.444 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MIG 29

Pitanje: gde se nalazi link te aukcije ? Da ponudim dolar više.

Yankee
MIG 29

Jos 6 dana traje aukcija, trenutno je niska cena, da vidimo dokle ce ici narednih dana. Transport iz Delavera do pristanista, pa na brod do Evrope, morao bih da se raspitam oko toga, da pitam nekoga ko je uvozio auto iz USA. Evo ima 2 takva na oglasu u CH, oba iz 1965, jedan kosta 27 500, a drugi 39 800. Oba su u odlicnom stanju i spolja i iznutra, iznutra bolji nego ovaj americki.

Yankee

Prodace se sigurno za daleko vise novca.

Ovo su TR4 koji su prodati protekle godine na Bring a Trailer.

comment image

MIG 29

Pa otprilke toliko sam i ocekivao da ode cena tu negde 25- 30 000. Ali ja nikada nisam kupio auto pre nego sto ga uzivo pogledam. Najradije bih nadjem Alfa Romeo Guilia GTV ili GT 1300 junior od 1967-1974, cena im ide brzo na gore, u dobrom stanju idu preko 50 000, vec dostizu i do 80 000. Kroz 10 godina ce ici preko 100 000. Ima tu jedan u komsiliku GT 1300 junior, pa kad je na leto istera na sunce onako crvenu…uh, praznik za oci i usi. Dodje mi da ga isteram iz auta i da mu je… Pročitaj više »

MIG 29

Sa danasnjih 4 444 dolara, evo sada na aukciji 9 500 dolara. A ima jos 6 dana do kraja aukcije. To podizanje cene 6 dana pre kraja, znaci samo jedno: ovi sto prodaju auta ovde, oni sami podizu cenu kao navodni kupac. Pa nisam blesav da sada dizem cenu, a ima jos 6 dana, cekam zadnjih pola sata od vremena za aukciju. Ako bih ucestvovao, a necu da ucestvujem. Ucestvovao sam na aukcijama za gitare, pojacala i tako to, cekas zadnjih 10 minuta, do tada nista ne radis, ne dizes cenu.