1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Porsche 911 Carrera
AR pijaca klasika: Porsche 911 Carrera

AR pijaca klasika: Porsche 911 Carrera

203
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche 911 će naredne godine proslavili šest decenija postojanja i eksperti se već duže vremena „svađaju“ koja generacija je najbolja. Većina će reći da je to onaj sa kodnom oznakom 930, što je označavalo prvu generaciju s turbo punjačem i proizvodio se od 1975. do 1989. godine. Drugi će pak reći da čast pripada modernim, onim s oznakama GT2 i GT3, mada obično dobiju more kritika kako je tehnologija preuzela primat i vozač ne može više da oseti one čistokrvne vozne karakteristike.

A ako vam je to na umu, onda ne postoji bolji izbor od konfiguracije nazvane Carrera iz ranih sedamdesetih godina.


Porsche je originalno predstavio Carreru RS 1973. godine, a automobil je ime dobio nakon pobeda na trci Carrera Panamericana u Meksiku. Ovi modeli su doneli dosta modifikacija na račun snage, ogibljenja, kočnica i aerodinamike, ali su takođe bili i veoma skupi pošto su očekivanja bila da će ih uglavnom voziti profesionalni vozači.

Brzo je uočeno da ih vole i amateri pa je nemački gigant dodao i standardnu Carreru 1974. godine sa pristupačnijom cenom. Ova Carrera je zapravo bila veoma slična spomenutoj Carreri RS i zadržala je 2,7-litarski benzinac sa šest cilindara i 210 konjskih snaga.

Moramo da spomenemo da su američke konfiguracije bile za 50 „grla“ slabije zbog striktnijih zakona na račun izduvnih gasova, ali i pored toga, automobil je bio više nego sposoban. Imao je masu od tek nešto više od tone uz već spomenute modifikacije na račun ogibljenja, kočnica i aerodinamike.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanaj do 100 km/h trajalo 5,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 238 km/h. Spomenućemo da je menjač bio petostepeni manuelni, a fabriku će ove godine napustiti samo 1.456 jedinica od čega je 528 završilo „preko bare“.

Kao što smo spomenuli, Carrera je izuzetno cenjena među kolekcionarima i kada se pojavi u oglasima, obično se kupci otimaju u čijoj garaži će završiti. Ovaj konkretan primerak se nalazi u gradu Karmel Vali unutar američke savezne države Kalifornije.

Prešao je tek 62.400 kilometara i uglavnom je u originalnom stanju. s izuzetkom prerađenih sedišta. Štaviše, kolekcionarima će se posebno dopasti što je proveo 23 godine kod jednog vlasnika. Originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Don Yenko Porsche-Audi u Pensilvaniji, i to po ceni od 15.148 američkih dolara (oko 89.922 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).


Aukcija na sajtu Bring a Trailer je donela samo šest ponuda, ali najviša od njih je iznosila 101 hiljadu dolara.

Zoran Tomasović

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Nbjs

Eksperti se ne svadjaju, svi su saglasni da su najbolje 911-ke sa vazdusnim hladjenjem…