1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Zanimljivost dana: Rešena enigma Astona Martina DB5 iz Goldfingera? (VIDEO)
Zanimljivost dana: Rešena enigma Astona Martina DB5 iz Goldfingera? (VIDEO)
1

Zanimljivost dana: Rešena enigma Astona Martina DB5 iz Goldfingera? (VIDEO)

692
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan od zaštitnih znakova tajnog britanskog agenta Džejmsa Bonda je njegov Aston Martin. U većini filmova je Bond vozio baš ovog britanskog sportistu, a saradnja je započela još 1964. godine kada je debitovao Goldfinger. Ovaj serijal filmova u spomenuto vreme još uvek nije stekao slavu koju ima u današnja vremena, pa je Aston Martin zapravo odbio da bez finansijske nadoknade isporuči nekoliko jedinica za snimanje.

Producenti su bili primorani da kupe dva primerka modela DB5, od čega je jedan ponovo korišćen u filmu Thunderball, a zatim prodat privatnom kolekcionaru.


Međutim, sudbina onog drugog primerka modela DB5 je imala mnogo zanimljiviju istoriju. Nedugo nakon Goldfingera ga je kupio privatni kupac za sumu od 12 hiljada američkih dolara (oko 105.680 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Nakon toga je nekoliko puta promenio vlasnika, a 1997. godine je nestao iz hangara u gradu Boka Raton koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Floridi. Najveća misterija u celoj priči je ona koja kaže da do današnjeg dana niko (barem javno) ne može da utvrdi kako je do krađe došlo. Čuvari su prijavili da nije zabeležena nikakva provala, pa ni kamere nisu zabeležile da nešto nije na mestu.

Pojavile su se razne teorije, od one da je krađa obavljena helikopterom, do toga da je vlasnik lično preprodao ovaj DB5 da bi unovčio njegovu vrednost preko osiguranja.

Vrednost se danas procenjuje na oko 25 miliona dolara, najviše iz razloga što je pružao sve one špijunske modifikacije koje smo videli u filmu, dok je preostali DB5 zapravo bio fabrički model samo za scene snimanja iz daljine.

Na pitanje zašto bi vlasnik Entoni Pudžlis lažirao krađu umesto da ga preproda, razlog je čište finansijske prirode. Naime, on je Aston Martina kupio 1986. godine za sumu od 250 hiljada dolara (današnjih 622.725 najmanjih zelenih novčanica), a zatim ga osigurao, pri čemu je osigurani iznos bio čak šesnaest puta veći od nabavne vrednosti vozila.

Naravno, i tom slučaju bi potencijalno unovčio daleko manje nego sto je vrednost automobila, ali je potrebno opet da spomenemo da se „krađa“ odigrala još 1997. godine, i da je cena u današnja vremena skočila baš zbog cele misterije oko krađe.

Tokom godina mnogi privatni detektivi su pokušali da pronađu misteriozni Aston Martin, a jedan od njih je čovek po imenu Kristofer Marinelo. On je jedan od zaposlednih u agenciji Art Recovery International koja, kao što joj ime kaže, ima zadatak da pronađe izgubljena skupocena umetnička dela.

Još 2018. godine Marinelo je tvrdio da veruje da se automobil nalazi kod privatnog kolekcionara na Bliskom Istoku. Njegova istaživanja su pokazala da je stalni dom ovog primerka modela DB5 u Kuvajtu, ali da se nedavno pojavio i u Bahreinu.

Tokom prethodnih godina je takođe navodno viđen na privatnim zabavama u Dubaiju, i u određenim gradovima Saudijske Arabije. Na prvi pogled većini verovatno deluje kao kopija, dok je ekspert poput Marinela, u stanju da prepozna original, zahvaljujući broju šasije DP/216/1.

Za kraj, detektiv kaže da veruje kako vlasnik želi da ga izloži javnosti, ali naravno u tom slučaju bi morao da odgovara na mnoga pitanja, u vezi s tim šta se zaista desilo preko više od dve decenije. Nadamo se da će i ova misterija biti rešena, a do tada uživajte u fotografijama jedne od replika modela Aston Martin DB5 iz samog filma.

Zabavite se uz video klipove.

Zoran Tomasović

(692)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Originalni DB5 se može videti na ovom YT videu, sa svim funkcionalnim „gedžetima“.

https://youtu.be/OAHhpMzjSjw