1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Specijalna Shelby Daytona traži novog vlasnika
Specijalna Shelby Daytona traži novog vlasnika

Specijalna Shelby Daytona traži novog vlasnika

122
0
Podelite sa prijateljima:

Teško da postoji neki automobil sa oznakom Shelby na njemu, a da pritom nije baš specijalan, s izuzetkom nekoliko modela Dodgea i Chryslera iz osamdesetih godina prošlog veka, ali ipak, čak i oni iz plejade specijalnih, imaju svog „alfa mužjaka“, to jest superiornog predstavnika. Za brend Shelby American, to je svakako model Daytona, o kojem smo ranije pisali na našem sajtu.

Tada smo spomenuli kako je Kerol Šelbi želeo da pobedi na čuvenoj trci izdržljivosti 24 sata LeMansa, ali kabrioletska konfiguracija modela Cobra je bila veliki hendikep na dugačkom pravcu. Ovaj američki roudster je mogao da dostigne samo 254 km/h, dok je konkurencija iz Ferrarija jurila i preko 300 km/h.

Kao rezultat takvih okolnosti, debitovao je model Daytona s aerodinamičnijim krovom, a fabriku će napustiti samo šest primeraka. Onaj prvi, o kome smo i pisali u zanimljivosti dana, je definitivno najvredniji, pošto je kompletiran u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i pošto je bio izgubljen sve do kasnih devedesetih godina, ali i ostalih pet komada koje je proizvela italijanska firma Carrozzeria Gransport, svakako vrede milionske cifre.

Ali tu priča postaje malo konfuzna, pošto se kasnije ispostavilo da ih nije izradjeno samo šest komada. I pritom ne pričamo o raznim kopijama samostalnih kuća koje se proizvode do današnjeg dana. Naime, Shelby America je originalno planirao i sedmi primerak, ali je ostao nezavršen u Kaliforniji, nakon što je za njega obezbeđena šasija sa brojem CSX2469.

Tek je 1997. godine spomenuta šasija pronađena, i to u skladištu firme i Kerol je zatražio da se na njoj montira sedma Daytona. Mnogi ne smatraju da se nalazi u istom rangu kao preostalih šest primeraka, iz razloga što školjka i mehanika ne potiču iz šezdesetih godina, ali to nikako ne znači da nije posebna sama po sebi. Kerol je ovaj automobil zadržao za sebe tokom prve tri godine, a zatim ga preprodao sadašnjem vlasniku za sumu od 1,5 miliona dolara (oko 2,38 miliona „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Ovu Daytonu pokreće benzinac u konfiguraciji sa osam cilindara, radne zapremine 297 kubnih inča (4,9 litara), dok se snaga prenosi na točkove zadnje osovinee preko četvorostepenog manuelnog menjača. Možda je proizveden 1997. godine, ali je ovaj automobil u svakom pogledu duševni naslednik svoje braće od pre pet decenija.

Daytona CSX2469 ponovo stiže na aukciju narednog meseca. Eksperti se još uvek nadmeću u procenama kolika bi vrednost mogla da bude postignuta, i do ovog trenutka nikako nisu uspeli da se slože oko toga.

S naše strane da kažemo da je najskuplja ikada prodata Daytona ona sa brojem šasije CSX2601, a koja je promenila vlasništvo 2009. godine za 7,25 miliona dolara, ali ona je imala detaljnu trkačku istoriju, i vozač Bob Bondurant je osvojio svetski šampionat u klasi GT, baš sa njom tokom 1965. godine.

Kerol Šelbi možda više nije sa nama, ali modeli kao što je ova Daytona će nastaviti večno da žive.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments