1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Prodaje se kopija Forda GT40 iz filma „Ford v Ferrari“
Prodaje se kopija Forda GT40 iz filma „Ford v Ferrari“

Prodaje se kopija Forda GT40 iz filma „Ford v Ferrari“

1.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana je u bioskope je stigao dugo očekivani film „Ford v Ferrari“ koji prati sukob dva giganta na legendarnoj trci „24 sata LeMana“. Kako je film ipak holivudske produkcije, tako je američka strana ipak izražajnija, pa je zvezda filma definitivno Ford GT40 koji je osvojio prva tri mesta 1966. godine protiv ljutog rivala Ferrarija 330.

Oba automobila su izuzetno skupa u originalnom izdanju, pa su tako producenti odlučili da koriste dizajnerski-identične kopije za filmske usluge. U slučaju GT40 je proizvedeno samo dva primerka, a jedan od njih će se naći na aukciji u januaru naredne godine. Automobil je ofarban u takozvanu „Gulf“ plavu boju i potražio je inspiraciju u vidu pobednika kojim je upravljao vozač Ken Majls.

Uloga Majlsa je poverena glumcu Kristijanu Bejlu, a ovaj je uzeo časove profesionalne vožnje da bi prekopirao legendarnog Britanca u što većoj meri. Za razvoj automobila se postarala firma Superformance u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a osoba koja je bila najdublje upletena u modifikacije vozila nosi ime Rič Mekdonald.

Za njega je ceo projekat bio izuzetno poseban pošto je njegov otac Dejv bio prvi vozač koji je pobedio na profesionalnoj trci za volanom Shelby Cobre. Superformance je razvio još jednu repliku modela GT40 po uzoru na ovaj kojim je upravljao Brus Meklaren.

Razlika između filmskog i originalnog primerka Forda GT40 nema previše, a uglavnom se odnose na mehaniku. Naime, originalni model je pokretao trkački motor zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) koji je funkcionisao u sadajstvu sa četverostepenim manuelnim menjačem, dok je Fordov legendarni partner Roush Performance razvio poseban V8 motor zapremine 511 kubnih inča (8,4 litre) sa preko 600 konjskih snaga. Firma je takođe proizvela i specijalan manuelni menjač sa pet stepena prenosa.

U svakom slučaju, ovaj specijalni GT40 će pronaći kupca naredne godine, a aukcijska kuća očekuje da će postignuta cena iznositi negde oko 275.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(1237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

uh jedva čekam da odgledam film… dobra ekipa, a još bolja tema….
Rush iz 2013 – za preporuku Lauda / Hunt…..