1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis povlači brojne kamionete zbog genetske greške u izradi
Stellantis povlači brojne kamionete zbog genetske greške u izradi
0

Stellantis povlači brojne kamionete zbog genetske greške u izradi

1.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Stellantis, čiji se lavovski deo donedavno „odazivao na ime“ Fiat Chrysler, objavio je u petak da je prinuđen da na neplaniranu servisnu intervenciju pozove više od 266 hiljada pikap kamioneta na teritoriji Severne Amerike i na drugim tržištima. Akcija je preduzeta nakon što su rezultati istrage pokazali da neka vozila mogu biti opremljena neispravnim vazdušnim jastucima koji mogu da eksplodiraju, ponašajući se kao granate, to jest uzrokujući da metalni komadi nekontrolisano polete ka putnicima.

Proizvođač je u izjavi za javnost naveo da se akcija povlačenja odnosi na modele pikap kamioneta Ram 2500 i 3500. Pogođeni primerci su izrađeni u intervalu između 2015. do 2020, pri čemu se naglašava da su navedene modelne, a ne kalendarske godine. Stellantis je obelodanio da „nema zime“ što se tiče aktuelne generacije kamioneta s oznakom Ram 1500.

Potez je usledio nakon što je istragom otkriveno „da određena vozila mogu biti opremljena sistemom za upumpavanje vazduha u vazdušne jastuke koji su zagađeni vlagom u postupku proizvodnje,” navedeno je u saopštenju.

“Takve sprave mogu da se polome, čak iako ne dođe do aktivacije vaazdušnih jastuka, pa je moguće da kao posledica toga dođe i do leta šrapnela ka putnicima u kabini,” naveo je Stellantis pomalo zastrašujuću istinu. Srećom, mediji su preneli i da je zabeležen samo jedan incident, ali „bez krvi“.

Opoziv se tiče oko 212.373 vozila koja krstare Amerikom, dok ih je još 42.532 u Kanadi i 3.802 u Meksiku, piše Stellantis. Dodatno, još malo više od 4.500 inkriminisanih vozila je van Severne Amerike, pa će i ona morati kod „majstora u servis“, na besplatnu popravku.

Stellantis je napomenuo da je problematičnu komponentu obezbedio dobavljač koji se nije proslavio ni u saradnji s drugom automobilskom markom, i tamo uslovljavajući nužnu kampanju povlačenja vozila. Američki novinari su iščačkali da je u pitanju General Motors, iako to Stellantis nije naveo u svojoj objavi. Ta kompanija se prošlog meseca oglasila sa sličnim saopštenjem u kom se navodi da je problemom pogođeno više od 400 hiljada četvorotočkaša.

U slučaju General Motorsa, zabeležena su nesrećna slučaja, i sva tri su prošla bez žrtava, verovatno zbog toga što u trenutku incidenta, automobili nisu bili u funkciji, odnosno zato što su bili parkirani.

AutoRepublika

(1197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments