1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Teslina vozila će ubuduće moći da se bežično dopunjavaju gorivom
Teslina vozila će ubuduće moći da se bežično dopunjavaju gorivom

Teslina vozila će ubuduće moći da se bežično dopunjavaju gorivom

122
2
Podelite sa prijateljima:

Da bi Teslini automobili u budućnosti mogli da se dopunjavaju bežičnim putem, biće neophodno instalirati specijalnu platformu. Ovo je još uvek u domenu očekivanja pošto se šuška da je rukovodstvo američke kompanije u pregovorima sa malom nemačkom firmom po imenu Wiferion o kupovini kapitala iste. To društvo se bavi pitanjima razvoja tehnologije bežične dopune.

Kao što je to slučaj i s mobilnim telefonima, tako bi i baterije na električnim automobilima mogle biti dopunjavane bez upotrebe kablova. Veoma je verovatno da bi vlasnici Teslinih vozila imali koristi ako dogovor bude naposletku postignut.

Neki mediji su preneli čak i informaciju o tome da je Wiferion sa sedištem u nemačkom gradu Frajburgu, već prisvojen od strane Tesle. Germanski entitet je osnovan 2016. godine i od 2018. prodaje bežične punjače za električne automobile, a takođe nudi i robote., Redakcija poslovnog magazina Business Insider navodi da je na sajtu registra privrednih društava, objavljeno da „akcionari  Wiferiona nameravaju da prenesu akcije u korist društva Tesla International BV, a na temelju kupoprodajnog ugovora.“

Inače, stručnjaci Tesle su već radili na razvoju mogućnosti dopune Teslinih vozila ali do sada nisu uspeli da iznađu adekvatnu soluciju. Priče o preuzimanju Wifierona potiču iz marta kada je američka firma izbacila rendere buduće stanice za dopunu a koja bi integrisala kafić i bioskop.

Te animacije prikazuju dvospratnu zgradu, konstruisanu imajući u vidu klasične američke benzinske pumpe, sa glavnom salom na prvom spratu i barom, kafićem na drugom nivou. Tu će moći da se dopunjavaju baterije na skoro četrdesetak električnih vozila, i to istovremeno na parkingu, pri čemu će neka od njih biti dopunjavana bez upotrebe žica. Kada će renderi postati stvarnost, još uvek nije definitivno poznato.

AutoRepublika

(122)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ok, ovu ideju je lansirao svojevremeno Nikola Tesla – prvo je pokretao i upravljao model broda koji u sebi nije imao izvor energije vec je primao zracenjem a zatim je pokretao i upravljao automobil. Problem bezicnog snabdevanja energijom jeste da se elektromagnetno polje prostorno siri i sa svakim milimetrom udaljenosti od izvora energije progresivno slabi. Dalje, problem jakih elektromagnetnih polja takodje je da se u svim okolnim metalnim predmetima indukuje struja i oni pocinju da varnice! To je slucaj sa jakim radio-odasiljacima. Snabdevanje energijom putem kabla je mnogo sigurnije i sa manjim gubicima.

s mile

gubici energije…