1. Home
  2. Vesti
  3. Viski u funkciji prevoza robe
Viski u funkciji prevoza robe
1

Viski u funkciji prevoza robe

159
1
Podelite sa prijateljima:

Iako možda pomalo neobično zvuči, istina je, jer je Škotska započela da rezervoare za gorivo teških komercijalnih vozila dopunjava nusproizvodom koji nastaje u proizvodnji viskija. Dakle, Škoti su počeli da izrađuju novu vrstu biogoriva koje je blagonaklono ka prirodi.

Konkretno, škotski proizvođač viskija, kompanija Glenfiddich je počela da konvertuje pogonske sklopove kamiona koji čine njihov vozni park, na način da budu osposobljeni da sagorevaju biogorivo na koji način se oslobađa veoma malo štetnih isparenja, a koja su nastala kao nusproizvod procesa destilacije ovog alkoholnog pića. Glenfiddich je već postavio i stanice za dopunu ovim biogorivom u okviru svoje fabrike u Daftaunu, lociranom na severoistoku Škotske.

Za proizvodnju biogoriva se koristi tehnologija razvijena od strane firme William Grant & Sons, zahvaljujući kojoj je moguće preobratiti industrijski otpad u ugljeno-vodonični energent čijim sagorevanjem nastaje veoma malo loših gasova (Ultra-Low Hydrocarbon Fuel – ULCF).

Kako je preneo Autoblog, ovako dobijena biogoriva, u postupku sagorevanja oslobađaju minimalnu količinu ugljen-dioksida i ostalih neželjenih isparenja. Glenfiddich je u prošlosti prodavao pšenično zrno preostalo iz procesa stvaranja maltoze, a kako bi se dalje koristilo kao sirovina u stvaranju visokoproteinske stočne hrane. Ipak, zahvaljujući tehnologiji anaerobne fermentacije, gde se bakterije probijaju u organsku materiju kako bi proizvele biogorive, tečni otpad nastao tokom proizvodnje viskija, može biti uptrebljen za proizvodnju goriva. Pride se i svi ostaci mogu reciklirati na ovaj način. U pitanju nije mala stvar jer kompanija Glenfiddich u proseku za godinu plasira na tržište preko 14 miliona boca viskija.

Na ovaj način dobijeno biogorivo u postupku proizvodnje viskija, je uspešno korišćeno za pokretanje tri kamiona marke Iveco, a koja inače rade na gorivo LPG, i koja su uposlena u transportu alkohola iz pomenute fabrike u Daftaunu u odeljenje gde se flaširaju i dalje pakuju. Ta tri primerka primadaju firmi Glenfiddich, a još ih je četiri komada, ovaj put u vlasništvu društva William Grant & Sons, koji po istom principu rade u središnjoj i zapadnoj Škotskoj.

Biogoriva su korisna jer dovode do smanjenja štetnih emisija ugljen-dioksida za više od 95%, u poređenju s onim što od zla nastaje prilikom rada dizel motora. Pride, za čak 99% je manje čestica čađi i ostalih zloglasnih isparenja, kada motor sagoreva ovo biogorivo, a ne naftu.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Memo SSD

Whiskey in the jar 🙂